7 tips voor een opgeruimde tuin in de winter

Je tuin winterklaar maken kan best wel even een klusje zijn maar dan heb je wel een opgeruimde tuin tijdens de winter. Belangrijk voordeel van een tuin die winterklaar is, is dat je geen achterstallig onderhoud hoeft uit te voeren in het voorjaar. Aangezien je tuin in die periode veel aandacht van je vraagt, kun je dit soort extra werkzaamheden maar beter voor zijn! Daarom heeft Helpling 7 tips voor een opgeruimde tuin in de winter voor je klaar gezet.

Tuin opruimen voor de winter, waarom is dit nodig?

De herfst en de winter zijn gezellige seizoenen maar deze periode kenmerkt zich door wat lagere temperaturen, meer regen en juist minder zonuren. Dit is dan ook de reden dat we zelf vaak binnen zitten en de tuin deze periode moet zien te “overleven”. Toch is het wel verstandig om je tuin voor deze periode winterklaar te maken en even goed op te ruimen. Waarom dit nodig is, kunnen we je eenvoudig uitleggen. Je zorgt hiermee dat bijvoorbeeld je beplanting voldoende licht en ruimte krijgt om zich te ontwikkelen, dat je gazon gezond en sterk blijft, je vijver in goede staat blijft en uiteraard ook om esthetische reden. Je zorgt er immers ook voor dat je tuin er ook in de winter goed uit ziet. Genoeg redenen dus voor wat extra tijd voor je tuin!

7 tips voor een opgeruimde tuin in de winter

  1. Ondersteun je planten tegen de winterse weersinvloeden en dan met name het gewicht van een pak sneeuw. Met name de wat grotere planten kunnen topzwaar worden en daardoor afbreken. Je kunt bamboe stokken gebruiken om de takken van grotere planten te spalken.
  2. Bescherm je vorstgevoelige planten met stro of jute. Je voorkomt hiermee dat deze door de kou afsterven. De “jas” van stro en jute plaats je bij lagere planten rond de wortels. Bij hogere beplanting is het belangrijk om ook de stam mee te nemen.
  3. Snoeien doet bloeien. Bij het opruimen van je tuin is het goed om de grotere bomen even terug te snoeien. Je zorgt hiermee dat je tuin optimaal gebruik kan maken van het weinige zonlicht dat beschikbaar is in deze periode.
  4. Het eenjarig goed uit de tuin halen. Dit punt is logisch, het eenjarig goed is deze periode wel uitgebloeid en past niet bij de uitstraling van een opgeruimde tuin. Overigens is dit de periode waarin de nieuwe bollen de grond in kunnen. Het is dus tijd voor de wissel.
  5. Het maaien van het gazon. Een gemaaid gazon past uiteraard perfect bij een opgeruimde tuin. Maai het gras niet te kort omdat er verstikking kan ontstaan doordat er teveel vocht op het gras komt. Daarnaast haalt het gazon voedingsstoffen uit de grassprieten. De aanbevolen grashoogte deze periode is 3.5 tot 4 cm.
  6. Het opruimen van bladeren. Dit is niet alleen een quick win voor een opgeruimde tuin in de winter maar ook omdat bladeren verstikkend werken en mosvorming in de hand werkt. Dit is niet alleen schadelijk voor de ontwikkeling voor je gazon maar groene aanslag kan ook zeer vervelende ongelukken veroorzaken. Voor het verwijderen van een grote hoeveelheid bladeren kun je het beste een bladblazer gebruiken.
  7. Maak je vijver winterklaar door de vijverpomp aan te laten staan. Hierdoor zorg je dat er voldoende zuurstof in het water blijft en de vijver veel minder snel zal bevriezen. De meeste waterplanten kunnen niet goed tegen vorst. Deze sterven dan af en gaan rotten. Ook dit beeld past uiteraard niet in een opgeruimde wintertuin.