“Bijzonder dat mensen dankzij mij aan de slag kunnen” – manager Ina selecteert en ondersteunt de hulpen

Helpling manager Ina praat iedere dag met veel schoonmaakhulpen, screent ze en ondersteunt ze om te zorgen dat ze iedere dag weer goed kunnen poetsen in huishoudens door heel Nederland. Lees in deze blog meer over haar dagelijkse werk en alles wat ze meemaakt!

Hoi Ina, leuk je te spreken! Wie ben je en wat doe je bij Helpling?

Ik ben Ina, 28 jaar en ik kom uit Groningen! Na twee jaar te hebben gewerkt voor Unilever in Praag doe ik nu de screening van de schoonmaakhulpen en begeleid ik ze daarna ook nog.

Wat komt er allemaal kijken bij het werken voor Helpling?

Ik ondersteun schoonmaakhulpen zodat ze hun werk goed kunnen doen! Als iemand slechte recensies krijgt bijvoorbeeld, dan neem ik contact met ze op om te vragen hoe het gaat en dan bedenken we samen hoe ze kunnen verbeteren. Ook los ik real time problemen met hulpen op. Laatst kregen we telefoon van een hulp. Ze stond voor de flat waar ze een opdracht had om te komen schoonmaken. Er was alleen een groot probleem. De schoonmaakhulp had ontzettende hoogtevrees en durfde niet naar boven. Ze had al wel een poging gedaan, maar zodra ze in de lift stond, werd ze bang en is ze weer naar buiten gegaan en heeft ons noodnummer gebeld. Ze vond het zelf ook wel erg vervelend als de opdracht hierdoor niet door zou kunnen gaan, dus we hebben de klant voor haar gebeld. De klant was gelukkig erg begripvol en is naar beneden gegaan om haar gerust te stellen. Uiteindelijk is ze onder begeleiding van de klant en de portier toch in de lift naar boven gegaan en heeft ze de schoonmaakopdracht gewoon uit kunnen voeren. Voor de hulp voelde het als een overwinning dat ze toch naar boven durfde!

En wat houdt de selectie in?

Als screener ben ik de eerste persoon die een toekomstige Helpling spreekt wanneer ze reageren op een schoonmaak vacature! Ik leg het Helpling concept aan ze uit en als ze interesse hebben, houden we een sollicitatiegesprek en doet de hulp een online schoonmaaktest. Als ze alles goed doorlopen mag ik ze uiteindelijk het goede nieuws vertellen dat ze als schoonmaakhulp aan de slag gaan. Dat mensen dankzij mij aan de slag kunnen, is echt heel bijzonder! Laatst sprak ik een Marokkaans meisje van rond de 25 en die was zo blij dat ze begon te gillen toen ik haar feliciteerde. Ze vond het heel fijn dat wij vertrouwen in haar hebben en dat ze de kans kreeg om zichzelf te bewijzen! Helaas moet ik mensen soms ook mededelen dat ze het platform weer moeten verlaten en dat is een stuk minder leuk…

Werken bij Helpling

Wanneer moeten hulpen het platform weer verlaten dan?

Nou bijvoorbeeld als ze slechte recensies krijgen. Als dat het geval is dan bespreek ik met ze wat er beter kan en kijken we het nog een tijdje aan. Vaak gaan ze dan ook beter hun best doen en komt het wel goed. Maar als ze structureel laag scoren en hun gemiddelde recensie voor langere tijd onder een 4.4 (uit 5) sterren komt, dan moeten ze helaas het platform verlaten. Dat klinkt misschien bot, maar daardoor houden we wel alleen de beste schoonmaakhulpen over en kunnen we onze klanten tevreden houden.

Werken bij Helpling

Heb je wel eens iets bijzonders meegemaakt met het beoordelingsproces?

Ik spreek mensen die overal vandaan komen, uit het Midden-Oosten, Azië, Afrika en natuurlijk ook gewoon uit Nederland. Soms spreek ik mensen die hun hele leven al huishoudelijke hulp zijn en soms iemand die studeert of zes talen spreekt. Het is echt super afwisselend en dat maakt het bijzonder! Dat kan je je misschien niet voorstellen, maar veel buitenlanders komen moeilijk aan een baan omdat ze slecht Nederlands (maar wel goed Engels) spreken, dan is Helpling een mooie manier om bij te verdienen terwijl ze de Nederlandse taal en cultuur beter leren kennen. Ook vind ik het heel bijzonder dat je mensen iets kan bieden die moeilijk aan een baan komen. Heel veel hulpen op het platform komen uit de Thuiszorg die daar niet meer konden werken vanwege de bezuinigingen. Sommige mensen hebben al een tijdje thuis gezeten en zijn dan zo ontzettend blij dat ze weer aan de slag kunnen. Vanuit dat oogpunt is het heel dankbaar werk!

Mooi om te horen, Ina! Bedankt voor je tijd!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.