“Schoonmaken is voor mij een zen-oefening” – werken via Helpling geeft Mike vrijheid

Mike heeft al 150 huizen schoongemaakt via Helpling. Hij vindt het heerlijk werk, omdat het hem de vrijheid geeft om zijn eigen tijd in te delen en dingen te doen waar hij gelukkig van wordt, zoals muziek maken. Lees hieronder meer over zijn ervaring! Als je ook een schoonmaakhulp wilt zoals Mike, boek dan een hulp op Helpling.nl.

Hoi Mike! Leuk je te ontmoeten. Kan je ons iets over jezelf vertellen?

Ik kom uit een klein, katholiek dorpje in het noorden van Engeland. Mensen daar trouwen met elkaar en weten eigenlijk niet veel meer dan het bestaan van hun eigen dorp, ze denken niet na. Mijn familie was arm, working class. Ik wist al snel dat ik niet echt thuis hoorde in dat dorpje en dat ik zelf iets van mijn leven moest maken. Op mijn elfde las ik een boek over een meeuw die anders was dan alle andere meeuwen. Hij wilde alleen maar vliegen, niet eten, niet ergens blijven hangen, alleen maar vliegen. En daarom werd hij uit de zwerm gezet. Dat boek is een beetje mijn bijbel geworden, ik kon me er goed in verplaatsen. Rond mijn dertigste, toen ik nog in Engeland woonde, ging ik een weekendje naar Amsterdam. Daar heb ik mijn vriendin ontmoet en de vibe beviel me erg goed! Dat is inmiddels bijna 30 jaar geleden en ik woon nog steeds in Amsterdam…

Ben je toen begonnen met schoonmaakwerk?

Nee, ik ben heel lang conciërge geweest op verschillende basisscholen. Veel afwisselende klusjes en natuurlijk ook schoonmaken… Wat ik vooral heel leuk vond, was het contact met de leraren en kinderen. Ik had mijn eigen kantoor dat ik “Mike’s Cafe” had genoemd en daar kwamen veel leraren in de pauze langs om gezellig koffie te drinken en te kletsen. Ook hield ik ervan om heel vroeg aan te komen en piano te spelen, terwijl de leraren en kinderen rustig de school binnendruppelden! Toen mijn eigen zoon volwassen werd, besloot ik een tijdje te gaan reizen door Europa en muziek te maken! Toen ik uitgereisd was, kwam ik terug in Nederland en vond ik Helpling!

Wat vind je van werken via Helpling?

Ik vind het heerlijk! Het geeft me de vrijheid om dingen te doen die ik wil en ik verdien (net) genoeg geld. Ik werk expres niet zoveel, 2 a 3 dagen per week, zodat ik genoeg tijd heb om kunst en muziek te maken, wat ik het liefste doe! Daarnaast krijg ik eens per twee weken uitbetaald, wat ideaal is. En ik heb de vrijheid om zelf opdrachten te accepteren, dus doe ik alleen maar klussen die ik leuk vind bij klanten waar ik een klik mee heb!

Werken bij Helpling

En wat vind je van het schoonmaken zelf?

Het is makkelijk werk, maar het is voor mij ook een zen-oefening. Ik denk niet bij het schoonmaken “waarom moet ik dit doen”? Het is voor mij sport, ik hoef echt niet meer naar de sportschool! Ik hou mijn lichaam in vorm door bewust te bewegen, bijna een soort tai-chi! Ik ben 57 en een stuk fitter dan mijn leeftijdsgenoten.

Heb je een vaste klant waar je een speciale band mee hebt?

Ik ben heel blij met Jelle (werkt op het kantoor van Helpling) en zijn crew: jonge jongens met veel energie. Ik vind het heel leuk om daar naar toe te gaan! Ook omdat het in de Pijp is en het altijd gezellig is als ik daar aankom. Even een praatje maken voordat ik begin!

En verder?

Een andere vaste klant waar ik graag kom, is iemand die een tijdje ziek is geweest en veel dingen niet kan doen. Ik ben haar vertrouwenspersoon en ze kan mij dingen vragen die ze zelf niet meer kan. Het schoonmaken van de basistaken kan gedaan worden in een uur, dus we kijken samen verder wat ik in dat andere uur nog kan doen. Hogere dingen, de ramen, lijsten schoonmaken, etc. Ze is zo blij met de kleinste dingen! We kunnen goed praten, want we denken hetzelfde over veel dingen! Mijn aanwezigheid en energie helpen haar en dat vindt zij belangrijk.

Voor sommige mensen is het best spannend om voor de eerste keer een schoonmaakhulp in huis te hebben, hoe ga je hier mee om?

Het is belangrijk dat je je beseft dat het lastig is voor mensen om jou binnen hun persoonlijke ruimte toe te laten. Dat is echt iets bijzonders. Door een praatje te maken, kan ik mensen op hun gemak stellen. Het is bij iedereen anders. Met sommige mensen heb je gewoon geen klik, vanuit hen of vanuit mij. Soms kan ik ook niet omgaan met de verwachtingen van een bepaalde klant. Dan is een andere hulp misschien meer geschikt! Dat hoort ook bij het platform, de relatie tussen klant en hulp moet kloppen.

Als laatste, wat is je beste schoonmaaktip?

Aandacht voor wat je aan het doen bent! Je moet een beetje trots zijn op wat je aan het poetsen bent. Als je de doucheknoppen blinkend achterlaat en de badkamertegels zijn als spiegels geworden en je wordt daar blij van dan komt het goed. Die trots is het enige wat je nodig hebt om goed te schoonmaken.

Wil jij een schoonmaakhulp zoals Mike die jouw huis komt schoonmaken? Vind en boek jouw huishoudelijke hulp binnen 60 seconden via de website! Of denk je zelf net zo’n top huishoudelijke hulp te zijn als Mike? Reageer dan op onze schoonmaak vacature!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.