Mannen en huishouden; 5 huishoudelijke klusjes die de heren het liefst oppakken (en niet oppakken)!

Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat mannen en vrouwen steeds meer een gelijk aandeel beginnen te krijgen in het huishouden. De huidige samenleving zorgt voor een vervaging van de traditionele rolverdeling waarbij vrouwen het huishouden doen en mannen zorgen voor de inkomsten. Er zijn uiteraard nog altijd huishoudelijke klusjes die de heren het liefst oppakken en taken die zij het liefst aan hun partner overlaten. Wij zetten voor je op een rijtje hoe het zit met de combinatie tussen mannen en huishouden.

Mannen houden zich meer bezig met het huishouden

Mannen zij veel meer bezig met het huishouden dan ooit tevoren. Om dit in cijfers uit te drukken: de laatste 40 jaar zijn zij gemiddeld vijfenhalf uur per week langer bezig met hun taakjes in huis. Uiteraard geven ze graag wel nog altijd zelf invulling aan deze taken. Er zijn huishoudelijke klusjes die de heren geen probleem vinden om op te pakken maar er zijn ook taken die ze liever niet oppakken. 

Het is als partner even lastig om uit te zoeken welke taken dit zijn. Als je denkt dat dit op een goede mannenblog staat, heb je het mis. Hier staan namelijk veel interessante artikelen en cadeautips over het verzorgen van een baard, styling, gadgets en andere typische mannenzaken. Over hun aandeel in het huishouden zijn mannen wat meer gesloten. Gelukkig vind je hieronder het antwoord zodat je een geschikte taakverdeling kunt maken.    

Welke 5 huishoudelijke klusjes doen mannen het liefst?

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar welke huishoudelijke klusjes mannen het liefst doen. Hierin zijn een aantal verrassende inzichten uit voortgekomen. Dit zijn de 5 huishoudelijke klusjes die het meest werden aangegeven:

  • Stofzuigen
  • Ramen lappen
  • Boodschappen doen
  • Technische klussen zoals een afzuigkap repareren
  • Werken in de tuin zoals het gras maaien  

Aan welke huishoudelijke taken hebben mannen de meeste hekel? 

Uiteraard zijn er ook zeer veel huishoudelijke klussen waar mannen een grote hekel aan hebben. Een van de meest genoemde huishoudelijke taken die mannen graag aan hun partner overlaten is de was doen. Ook het schoonmaken van de douche en het bad of het verzorgen van het strijkwerk zijn niet de meest favoriete klusjes van de gemiddelde man. 

Overeenkomst in huishoudelijke taakverdeling tussen man en vrouw

Op basis van deze punten kun je al een aardige to-do lijst met je partner afspreken.

Als je weet dat de gemiddelde vrouw het meeste hekel heeft aan de meer tijdrovende huishoudelijke klussen zoals het stofzuigen van het huis en het lappen van de ramen is de “overeenkomst” snel gesloten. Opvallend genoeg blijkt de taakverdeling tussen partners in veel gevallen niet bewust gekozen of besproken wordt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de taakverdeling vrij automatisch ontstaat mits de man zich niet vasthoudt aan de traditionele rolverdeling. Lukt het niet om een goede overeenkomst te sluiten of hebben jullie als stel geen tijd of zin om de huishoudelijke taken op te pakken? Dan biedt Helpling de helpende hand!