“Mijn vrienden vinden me Westers” – Schoonmaakhulp Ling over integreren, friet met mayo en hockeyclubs.

Vandaag spreken we Ling! Een lieve, van origine Chinese schoonmaakhulp die inmiddels 3 maanden via het Helpling platform werkt. Het bevalt haar goed, omdat ze haar tijd zelf kan indelen en het ook nog eens te combineren is met het vrijwilligerswerk wat ze graag doet.

Ling, je komt uit Hong Kong! Hoe ben je in Nederland terecht gekomen?

Toen ik heel jong was, is mijn vader naar Nederland gegaan als gastarbeider. Mijn familie was heel arm. Op mijn vijftiende ben ik ook naar Nederland gekomen om te werken zodat ik mijn vader kon bijstaan in het ondersteunen van mijn familie. Inmiddels zit bijna mijn hele familie in Nederland en kom ik zelf maar eens per 10 jaar in Hong Kong!

Hoe was het om helemaal in je eentje in Nederland aan te komen?

Het was echt een avontuur! Ik was pas 15 jaar oud en sprak geen woord Nederlands dus ik moest mezelf redden met handen- en voetentaal. In het begin was het echt moeilijk. De taal is echt lastig voor mij, maar ik ben gewoon begonnen met 1,2,3 en A,B,C en inmiddels gaat het wel! Gelukkig kon ik zonder goed Nederlands wel aan de slag in de Chinese horeca, net als andere Chinezen doen, dus dat ging prima. Ik voelde me ook wel welkom in Nederland, iedereen was zo aardig en lief.

Voel je je inmiddels echt Nederlands?

Ja best wel. Ik heb veel vrienden die nog steeds echt heel Chinees zijn en die ook geen goed Nederlands spreken. Zij zeggen altijd tegen mij: “Ling, je bent zo Westers!” Ik spreek de taal inmiddels en eet graag patat met mayonaise! Ik ga ook veel met Nederlandse mensen om, ik ga naar hockeyclubs en ik praat met mensen in de tram. Je moet alles proberen, anders integreer je niet!

Werken bij Helpling

Wat heb je gedaan voordat je via Helpling werkte?

Verschillende dingen! Horeca in Chinese restaurants en bij LaPlace, maar ik ben ook voorlichter geweest bij de GDD, gericht op Chinezen. Maar voor het GGD werk was de subsidie afgelopen dus dat kon ik niet meer doen. In de horeca heb ik ook wel wat schoonmaakervaring opgedaan en met die ervaring kwam ik bij Helpling terecht!

Hoe heb je Helpling gevonden?

Heel simpel, via een vacaturesite. Ik stuurde een mailtje en de volgende dag werd ik al opgebeld door Annemarie, de partner manager van Helpling Amsterdam. Na het screeningsproces en het inleveren van mijn Verklaring Omtrent Gedrag kon ik beginnen.

Werken bij Helpling

En je doet ook vrijwilligerswerk toch?

Ja klopt, ik doe vooral vrijwilligerswerk in een kinderdagverblijf. Nu mijn eigen kinderen het huis uit zijn, vind ik het leuk om nog met kinderen te werken op een andere manier. Daarnaast vind ik het gewoon echt belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. Toen ik in Nederland kwam, ben ik door heel veel mensen geholpen! Dus nu wil ik iets terug doen.

Vind je het fijn om via Helpling te werken?

Ja heel fijn! Het systeem is goed, ik krijg mijn opdrachten gewoon binnen via de computer, maar als ik vragen heb, kan ik altijd een van de partner managers bellen! Ik heb veel verschillende klanten en drie vaste klanten. Ik was gewend om 60-70 uur per week te werken in de horeca en nu kan ik gewoon mijn eigen tijd indelen! Veel fijner!

Zijn er ook schoonmaaktaken die je liever niet doet?

Ik doe altijd mijn best om het de klant naar de zin te maken, maar ik kan ook niet alles. Er was een klant die vroeg mij om voor het dweilen alle stoelen op tafel te zetten. Dus toen zei ik tegen hem: “Kijk, ik ben maar een klein Chinees vrouwtje.” Dus toen hebben we het samen gedaan! Ik doe wat ik kan, maar ik moet wel mijn grenzen aangeven.

Ken je je vaste klanten goed?

Ik vind het belangrijk om een goede band te onderhouden met mijn vaste klanten, dus ik maak altijd een praatje met ze en vraag aan het einde om feedback over wat ze goed vonden en wat ik beter kan doen. Dan vertellen ze me waar ik extra op moet letten. Mijn vaste klant met kinderen vindt het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de vloeren brandschoon zijn, omdat de kinderen vaak op de grond spelen.

Denk je dat je nog lang via Helpling blijft werken?

Jazeker, totdat ik het niet meer kan!

Wil jij een schoonmaakhulp zoals Ling die jouw huis komt schoonmaken? Vind en boek jouw huishoudelijke hulp binnen 60 seconden via de website!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.