Minimalisme: hoe houdt het mijn huis netjes?

‘’Minimalisme gaat over de essentie, over dat wat écht belangrijk is in jouw leven. Door het overtollige te verwijderen, blijft er meer ruimte over voor rust, vrijheid en geluk.’’Growthinkers

Hm, dat klinkt nog een beetje vaag. Gelukkig helder ik dat op in dit artikel. Hier lees je wat minimalisme is én hoe je door deze manier van denken jouw huis netjes houdt. Lees snel verder.

Wat is minimalisme?

Minimalisme is het besef dat we een stuk minder spullen nodig hebben, dan er in ons huis staat. Je brengt alles in huis terug naar een simpele vorm. Is die zesde kaarsenhouder echt nodig, of vul je je salontafel zonder enige reden? De echt overbodige extra’s laat je dus achterwege. Wat dat precies betekent valt over te speculeren. De term minimalisme klinkt extreem, maar je vult zelf in op welke manier je het gebruikt. Als de uitkomst maar voor een rustig hoofd en huis zorgt. Je hoeft absoluut niet in een hutje in het bos zonder elektriciteit te leven om de voordelen van minimalisme te ervaren

Opgeruimd staat netjes

Het is heerlijk om minder spullen in huis te hebben die je eigenlijk niet gebruikt. Dat zorgt niet alleen voor rust in je hoofd, maar je maakt het je schoonmaakhulp ook een stuk makkelijker. Opruimen en schoonmaken wordt aangenamer en kost minder tijd. Er blijft minder stof hangen, omdat je toch een deel van het onnodige prul hebt weggedaan.

Dat is heel mooi allemaal, maar hoe begin je!? Begin klein! Verwacht niet dat je je huis in één middag troepvrij maakt. Begin met een laatje of je bureau. Een plekje wat je vaak gebruikt of waar je veel te vinden bent. Verzamel alles uit je laatje wat jij en anderen (hier kom ik later op terug) echt niet meer nodig hebben. Recycle dit of gooi het weg. Als je dit hebt gedaan en steeds weer een opgeruimd laatje of bureau ziet, dan merk je het nut van minimalisme. Daarna kun je het wat groter aanpakken.

Het nut van je oude spullen

Als je je laatjes hebt opgeruimd, kun je het wagen om een overvolle kast flink aan te pakken. Ik kom in mijn kasten allerlei spullen tegen die in de afgelopen jaren zijn verzameld. Ongelezen Harry Potter boeken, een oude grafische rekenmachine van de middelbare school, een doos voetbalkaartjes die ik in een ver verleden op (toen nog) Koninginnedag heb gekocht.

‘’Wat moet ik in godsnaam met al deze spullen?” schiet tig keer door mijn hoofd terwijl ik met mijn stofzuiger de flinke stoflaag probeer tegen te gaan. Dat ìk het niet meer gebruik, betekent niet dat het nutteloos spul is geworden. Marktplaats bestaat natuurlijk ook nog. Ik maak een hoekje van alles wat tweedehands verkocht kan worden. Ik schiet snel wat foto’s van oude boeken, een gebruikte backpack, de grafische rekenmachine en andere spulletjes. 8 advertenties en 6 dagen later ben ik alles kwijt én heb ik een aardig zakcentje gemaakt met spullen die de meeste mensen weggooien.

Minimalisme is niet alles zo snel mogelijk wegdoen, zodat je huis eerder troepvrij is. Het is respect hebben voor de spullen die je ooit met liefde hebt gebruikt. Door dat respect, wat je op deze manier ontwikkelt, koop je voortaan minder snel onnodige spullen. Zo voorkom je dat je kast zich langzaam maar zeker weer opvult!