Het huis opgeruimd houden: 5 handige tips

Je huis spik en span houden is een grote uitdaging. Het liefst wil je dat natuurlijk zo snel en efficiënt mogelijk doen. We zetten in dit artikel 5 uiteenlopende methoden op een rijtje die noodzakelijk zijn om je huis opgeruimd te houden. Lees snel verder!

Deel je schoonmaak in per huishoudelijke klus

Met deze methode bespaar je tijd. Je pakt je nieuwe steelstofzuiger erbij en gaat elke kamer in huis af. Herhaal dit nog met het afstoffen en dweilen van de vloeren. Zo onderbreek je jezelf niet steeds als je bijvoorbeeld één kamer hebt gestofzuigd en deze vervolgens te dweilen. Hierdoor hou je tijd over om te genieten van je net opgeruimde huis. Je vliegt door de kamers heen omdat je ononderbroken aan de slag kunt gaan. Voor je het weet ben je klaar en kunnen die voetjes weer omhoog!

Werk van hoog naar laag

Dit betekent niet dat je op de bovenste etage begint! Wat het wel betekent is best simpel: stof eerst boven af, zodat het stof niet naar beneden valt op je net gestofzuigde of gedweilde vloer. Dat is frustrerend, geloof mij maar. In de badkamer is dat ook handig. Zo maak je eerst de spiegels en douchecabine schoon en ontstof je het plafond voordat je begint met dweilen. Dat klinkt hartstikke logisch, maar is toch handig om sneller en effectiever te werken.

Maak gebruik van je vrije dag

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt op een vrije dag, maar die tijd benutten om je huis goed op te ruimen is erg nuttig.  Als je vrij bent in de weekenden en de zondag gebruikt om op te ruimen, dan begin je je werkweek in een opgeruimd huis. De bedoeling is dat je elke kamer stofzuigt, afstoft, dweilt (als dat nodig is) en troepvrij maakt. Wanneer de maandagochtend voor de deur staat kun je relaxed de deur uit. Een ander voordeel is dat de doordeweeks alleen kleine schoonmaaktaken doet, hier en daar wat stofzuigen of afstoffen, maar nooit een hele middag lang!

Word een minimalist

Oké, het is een beetje extreem, maar het helpt zeker om je huis troepvrij te houden. Als je geen Netflix-binger bent en de gelijknamige docu hebt gemist, dan heeft de term ‘’minimalism’’ uitleg nodig.  We kennen allemaal de term ‘’minder is meer’’, dat is het hele concept van minimalisme. Elk huishouden zit vol spullen die geen waarde of functie meer hebben. Volgens het minimalisme zouden die spullen kunnen worden gedoneerd, gerecycled of weggegooid. Dus, onze tip is om heel kritisch te kijken in je kledingkast, opbergruimte, garage of waar dan ook en filter alles wat je niet nodig hebt. Het resultaat? Een opgeruimd huis én een opgeruimd hoofd. Win-win dus.

Verschoon elke week je bed

Naast dat het hygiënisch is om elke week je bed te verschonen, zorgt het ook voor een stuk minder troep. Je bed is namelijk een bron van stof wat bestaat uit textiel vezeltjes en dode huidcellen (bah!). En dat moet verschoond worden. Wat je daarmee voorkomt is dat je vloer onder de stofnestjes zit. Klop je beddengoed na het wassen of verschonen nog even goed uit. Doe dit wel buiten, zodat de stof niet alsnog terecht komt op je vloer! Je bed verschonen en ontstoffen zorgt dat je minder stof inademt, wat slecht is voor je gezondheid. Zo sla je twee vliegen in één klap. Handig hé? Tip: je bed kan je verschonen op de dag dat je het hele huis opruimt. Zie tip 3!