8 tips om je huis klaar te maken voor de gezellige winter! Ben jij er klaar voor?

De grote schoonmaak vindt meestal plaats in het voorjaar, maar waarom zou je dit niet ook in de winter doen. In de winter heb je te maken met steeds wisselende weersomstandigheden en temperaturen. Bovendien brengen we het grootste deel van onze tijd thuis door – vooral nu we ook veel vanuit huis werken. Waarom zouden we er dan niet voor zorgen dat het thuis zo comfortabel mogelijk is? We hebben 8 tips voor je op een rij gezet om ervoor te zorgen dat ook jouw huis klaar is voor de winter! Bovendien heeft Helpling ook dit jaar weer een verrassing voor je in petto.

Tip 1: Maak het huis kamer voor kamer schoon

Maak het huis kamer voor kamer schoon, dit is de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat jouw woning grondig wordt schoongemaakt. Het is verstandig om per kamer een checklist te gebruiken om de plekjes die extra aandacht nodig hebben niet te vergeten. Bewaar het schoonmaken van de vloer voor het einde, net voor je de kamer verlaat, zo laat je geen ongewenste voetafdrukken achter.

Tip 2: Ventileren en schoonmaken van de verwarming

Om het huis in de winter gezellig te maken en warm te houden is het natuurlijk fijn als de verwarming het goed doet. Dit kun je het best aan het begin van de winter doen, vooral als je merkt dat deze niet optimaal werkt, dan is het verstandig om de verwarming te ventileren. Een grondige reiniging van de verwarming is namelijk belangrijk voor een goede warmtecirculatie. Het stof dat zich tussen de verwarming ophoopt, kan het verwarmingsvermogen tot 30 procent verminderen – dit kost onnodig veel energie.

Tip 3: Het schoonmaken van de ramen

Een geweldige effect van schone ramen: het brengt meer licht en nog meer vitamine D in huis, vitamine D is schaars in de wintermaanden dus alle kleine beetjes zijn meegenomen. Verwijder de zomermaanden resten van je ramen. Daarnaast is het verstandig om de ramen in de herfst te laten controleren, laat de controle wel uitvoeren door een deskundige.

Tip 4: Veiligheidscontroles

Mocht je nu een gaskachel of een open haard in huis hebben, dan is het belangrijk dat je rookmelders en kooldioxidemeters regelmatig laat controleren. Zo ben je er zeker van dat deze naar behoren werken. Dit is verstandig voordat je de haard na een lange periode weer gaat gebruiken. Het is ook zeker de moeite waard om een schoorsteenveger in te huren om de schoorsteen schoon te vegen en te controleren. In de zomer verzamelt zich daar vaak vuil en kunnen dieren zich er nestelen.

Tip 5: Klop het tapijt uit 

Vaak wordt stof in de woning opgevangen door het tapijt. Tapijt houdt het stof vast, maar het wordt bij elke stap die er gedaan wordt weer in de lucht opgewerveld. Als je last hebt van allergieën, is een grondig reinigen van het tapijt geen overbodige luxe. Grotere tapijten moeten twee tot vier keer per jaar buiten over een hek of waslijn worden uitgeklopt. Als je niet in het bezit bent van een tapijtklopper, kun je dit ook doen met een bezem of een tennisracket. 

Tip 6: Gordijnen en luiken schoonmaken 

Vuil in gordijnen wordt veroorzaakt door de uitstoot van het verkeer tijdens het luchten van het huis of als er binnen gerookt wordt. Ook pollen vestigen zich eenvoudig in de gordijnen gedurende de zomer, dit kan allergische reacties veroorzaken. Het is aan te raden om je gordijnen twee tot vier keer per jaar te reinigen. Gordijnen kunnen veelal op 30 graden in de wasmachine worden gewassen. De beste manier om dit te doen is met het delicate wasprogramma. Hardnekkig vuil wordt zo eenvoudig verwijderd en de gordijnen ruiken weer fris. 

Tip 7: Verborgen kiemen bestrijden

Verschillende bacteriën zijn te vinden op de afstandsbediening, de lichtschakelaar of de deurklinken. Koude virussen kunnen er tot 24 uur op overleven, zelfs enkele weken lang! Dit zijn bacteriën die gastro-intestinale ziekten of voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Maak deze objecten daarom vaak en goed schoon. Zo heeft een griepje geen kans in de koude wintermaanden.

Tip 8: Reiniging van dekens en kussens

Na een grondige reiniging van alle dekens, kussens en lakens voel je je extra comfortabel. Voornamelijk na de zomer verzamelt zich veel zweet en vuil op bedden spreien en dekens. Het zout en huidvet zet zich vast in de deken, waardoor het dons, de veren en andere vullingen aan elkaar plakken. Als het vocht zich in het dekbed verzamelt, vermindert dit tevens ook de warmteregulatie. Gooi ze dus even in de wasmachine! Was dekbedden en kussens altijd apart op 40 tot 60 graden Celsius. Droog ze vervolgens in de droger. Lucht je matras of keer deze om! 

Hier is een kleine verrassing: als je geen moeite wilt doen of geen tijd hebt voor de grote winterschoonmaak, dan heeft Helpling dit jaar een extra speciale aanbieding voor je. Met de vouchercode BF2020 ontvang je €25 korting op de eerste schoonmaak van een herhaalboeking. Boek hier om jouw huis schoon en klaar te maken voor de gezelligste tijd van het jaar.