7 manieren om je hooikoorts thuis de baas te worden

De periode tussen lente en zomer. Een heerlijke tijd waarin we weer kunnen wennen aan mooi weer, vreugde! Maar voor wie last heeft van hooikoorts, ervaart waarschijnlijk minder vreugde. Een verstopte neus, jeukende ogen en slapeloze nachten zijn niet onbekend voor mensen met deze allergie. Dus wat kun je doen om deze vervelende symptomen in huis te verminderen? Hierbij 7 tips waar je echt wat aan hebt!

Tip 1: Het huis pollenvrij betreden

Het is vrij lastig om contact met pollen helemaal te vermijden en met warmere temperaturen neemt de drang naar frisse lucht toe. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je stuifmeel niet mee in huis neemt. Probeer daarom je jas uit te schudden voordat je de eerste stap in huis zet of trek je jas uit! Doe dit ook met je schoenen, klop deze uit of laat ze buiten staan. Het beste is (uitdaging) om je volledig om te kleden zodra je binnenkomt en de kleding die je hebt gedragen, direct in de was te gooien. 

Tip 2: Schone kussenslopen voor een goede nachtrust 

Voor een goede nachtrust is het zeer belangrijk om beddengoed regelmatig te verwisselen, vooral je kussenslopen! Doe dit minstens twee keer per week. Daarnaast is het ook aan te raden om, voordat je naar bed gaat, je haar te wassen. Stuifmeel kan gemakkelijk aan het haar blijven kleven en dit zorgt weer voor pollen op je schone kussensloop. 

Tip 3: Ramen en gordijnen dicht

Vooral bij hoge temperaturen is het erg verleidelijk om de ramen open te zetten. Dit maakt de hooikoorts symptomen helaas alleen maar erger. Want: open ramen brengen meer stuifmeel naar binnen. Doe in plaats van de ramen open, de gordijnen tijdig dicht, zo hou je de meeste warmte buiten. Als je het echt te warm hebt en snakt naar frisse lucht, kun je het best de ramen ‘s nachts een beetje open zetten, dan vliegen er iets minder pollen in het rond. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een vochtig laken voor het raam te hangen, het idee: het vochtige laken vangt de pollen op. 

Tip 4: Maak alle kamers grondig schoon 

Zorg ervoor dat je je huis regelmatig afstoft, maar blijf met je vingers van de plumeaus af! Deze verplaatsen het stof alleen maar naar andere gebieden, ze verwijderen het niet echt. Gebruik in plaats daarvan een vochtige stofdoek om ervoor te zorgen dat al het stof wordt opgenomen. Stofzuig het tapijt ook regelmatig om stuifmeel op te zuigen dat stiekem het huis is binnengeslopen. Als je de stofzuiger moet legen, doe dit dan buiten!

Tip 5: Vraag hulp van een professional voor het schoonmaken

Na het schoonmaken van het appartement kunnen mensen met een allergie opgelucht adem halen, eindelijk weer schoon! Maar om het schoon te krijgen wordt het eerst stoffig.  Schoonmaken, stofzuigen, dweilen en/of vegen zorgt voor veel stof- en daarmee voor pollen! Kennis van de speciale procedures en ‘veeg methoden’ is hierbij een pré. Met geschikte reinigingsmiddelen kan de hoeveelheid stuifmeel eenvoudig worden verminderd zonder dat je hierbij risico loopt op niesbuien en jeukende ogen.

Tip 6: Droog de was binnen 

Was je kleding regelmatig om te voorkomen dat pollen je huis binnenkomen. Nog belangrijker is echter dat je je schone was binnen droogt (en niet buiten!). Alleen zo voorkom je dat ongewenste pollen aan je schone kleding gaan kleven. 

Tip 7: Borstel de vacht van je geliefde huisdier regelmatig 

Mocht je een lief huisdier over de vloer hebben lopen, dan is het belangrijk dat je in dit seizoen zijn of haar vacht regelmatig borstelt. Je geliefde huisdier zorgt er ook regelmatig voor dat pollen zich verspreiden door het huis. Stofzuig de vacht die er op de grond achterblijft regelmatig op!