6 schoonmaaktips voor je keuken

Als de afwas gedaan is, lijkt de dagtaak voor de keuken er weer op te zitten, maar de rest van de keuken heeft op zijn tijd ook aandacht nodig. Kijk je op tegen een grote schoonmaakbeurt? Je hoeft niet alles in één keer te doen. Werk in delen en maak een goede start met deze 5 handige schoonmaaktips voor de keuken.

De kracht van citroen

Citroen kent al veel toepassingen in de keuken, maar je kunt het dus ook tijdens het schoonmaken gebruiken! Het is natuurlijk, goedkoop en je hebt het misschien al in huis: genoeg voordelen om er een citroen bij te pakken voor je begint.

Zo is citroen erg effectief tegen vervelende geurtjes in de koelkast of de oven. Vooral vis kan een doordringende geur achterlaten, die je eenvoudig kan verjagen. Snijd de citroen in partjes en leg deze in de koelkast of de oven. Heb je een pan met een geurtje dat maar blijft hangen? Veeg dan de citroen door de pan, was nog eens af en leg er weer een partje in.

Naast geurtjes verhelpen maak je ook schoon met citroen. Heb je een witte gootsteen? Doe wat zuiveringszout op een halve citroen en poets daarmee het oppervlak. De zuurtegraad van de citroen gecombineerd met het zuiveringszout werkt erg goed. Het resultaat is stralend wit! Zuiveringszout kun je trouwens op meer plekken in de keuken gebruiken.

Kalkaanslag

Rond de kraan en in de gootsteen krijg je nog wel eens last van kalkaanslag. In de schappen met schoonmaakmiddelen vind je allerlei anti kalkaanslag middeltjes, maar eigenlijk heb je die helemaal niet nodig. Je verwijdert kalkaanslag makkelijk met een goedkoop middeltje dat je waarschijnlijk al in huis hebt staan: schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn heeft een hoge zuurtegraad wat het geschikt maakt voor het schoonmaken van lastige kalkaanslag. Je hoeft niet te vrezen voor beschadiging van je kraan of gootsteen. Doe simpelweg wat azijn op een sponsje en het poetsen kan beginnen. Werkt de kalkaanslag niet meteen helemaal mee? Laat op de hardnekkige plekken de azijn dan eerst even intrekken.

Zuiveringszout

Dit middel staat ook wel bekend als baking soda en kent net als citroen veel toepassingen in de keuken. Schoonmaken is er daar een van! Met zuiveringszout maak je bijvoorbeeld je eigen schoonmaakmiddel. Maak een mengsel van twee derde deel zuiveringszout en een derde deel plantaardige olie. 

Zuiveringszout in poedervorm dringt nog niet door tot een vlek: De olie activeert de baking soda en geeft het middel een structuur waardoor het zich aan vuil kan hechten en door kan dringen.

Dit zelfgemaakte schoonmaakmiddel is geschikt om kastjes en plankjes in de keuken mee te poetsen. Wil je lastiger vuil zoals gebruikte pannen en aangekoekte rekjes schoonmaken? Gebruik zuiveringszout dan weer in combinatie met een halve citroen. Met de citroen poets je de soda over het vuile oppervlak tot het weer helemaal schoon is.

Zelfs de magnetron maak je van binnen eenvoudig schoon met zuiveringszout. Voeg wat water toe aan het zuiveringszout en smeer deze pasta uit over de binnenkant van de magnetron. Is het arme apparaat er erg slecht aan toe? Laat het mengsel dan even intrekken. Even poetsen, daarna afnemen met een schoonmaakdoek en je bent klaar!

De koelkast schoonmaken

Wist je dat een opgeruimde en schone koelkast langer meegaat? Hoe voller de koelkast is, des te harder het apparaat moet werken om te verkoelen en vuil maakt het de koelkast ook niet makkelijker. Een nette koelkast werkt dus net wat efficiënter. 

Plan dus per week of maand een vast moment in waarop je de koelkast onder handen neemt. Haal eerst alle producten uit de koelkast. Zo zie je ook meteen wat je allemaal hebt en wat er eventueel allemaal weg kan! Dat overzicht komt ook weer van pas wanneer je boodschappen doet.

Nu de koelkast leeg is, neem je met een schoonmaakdoek de binnenkant van de koelkast af tot alles weer schoon is. Geef je producten weer hun plek in de koelkast en je kunt verder met de volgende klus.

De keukenvloer

De vloer in je keuken heeft meestal net wat meer aandacht nodig dan andere vloeren in het huis. Je maakt de keukenvloer het beste schoon door dit klusje over 2 stappen te verdelen: eerst haal je droog vuil weg en daarna maak je de vloer nat schoon.

Met de beste robotstofzuiger, gewone stofzuiger of simpele bezem die je in huis hebt haal je alle kruimels en los vuil van de vloer. Daarna gebruik je een sopje en de dweil (of een ander dweilsysteem) om vlekken te verwijderen en de keukenvloer weer stralend te maken.

Ben je klaar met de keukenvloer, maar is de rest van het huis nog een rommeltje? Dan kun je met deze tips je interieur netjes houden.

Hardnekkige resten verwijderen

Het vervelendste probleem tijdens het schoonmaken van de keuken? Hardnekkige vuilresten die je er maar niet af geboend krijgt. Laat deze plekken eerst een paar uur of zelfs een nacht weken in een schoonmaakmiddel. Je kan hiervoor dit zelfgemaakte middeltje of een ander geschikt schoonmaakmiddel uit de winkel gebruiken.

Of het om een aangekoekte pan, ovenrek of schaal gaat: breng het schoonmaakmiddel royaal aan op de hardnekkige plekken en laat dit voor een tijd staan. Hierna komen de resten makkelijker los en poets je ze sneller weer schoon. In uitzonderlijk lastige gevallen herhaal je dit proces nog eens. Het duurt even, maar alles in de keuken wordt weer schoon!