5 slimme ideeën om ruimte te besparen in de keuken

De keuken is het hart van ieder huishouden. Als je erover nadenkt hoeveel tijd je in deze ruimte doorbrengt, kom je erachter dat de keuken in feite het ritme van het gezinsleven bepaalt. Het liefst heb je alle spullen binnen handbereik, maar helaas is niet iedereen gezegend met een grote keuken. Daarom geven we 5 praktische tips om meer ruimte te besparen en orde te scheppen in de keuken.

1. De basilicumplant en de pollepels

Je ziet ze terug in bijna elke keuken: de potten met verse kruiden. Tijdens het koken zijn het de verse kruiden die je maaltijd afmaken. Daarnaast ziet al dat groen in de keuken er ook nog gezellig uit. Het enige nadeel van verse ingrediënten is dat ze veel plaats innemen. Onze tip is dan ook: hang de peterselie, basilicum en rozemarijn op! Je houdt zo meer ruimte over op het aanrecht. We adviseren om hetzelfde te doen met pollepels. Als je een rails ophangt waar de lepels aan kunnen hangen, heb je weer een lade vrij voor andere spullen. Daarnaast is het ophangen van je keukengerei veel overzichtelijker waardoor je spullen makkelijker terug kunt vinden.

Kruiden ophangen voor ruimtebesparing

2. Een alternatief voor het kruidenkastje

Als je veel tijd achter het fornuis doorbrengt, heb je waarschijnlijk een uitgebreide collectie aan potjes met kruiden. Veel huishoudens hebben een treurig uitziet plankje of kastje waar allebei potjes staan uitgestald. Er zijn mooiere oplossingen, die ook nog eens voor meer kastruimte zorgen. Hang metalen klemmetjes aan de muur waaraan je chique doosjes kunt bevestigen. Kies een transparante deksel voor een stijlvol effect. De doorzichtige deksel zorgt er natuurlijk ook voor dat je in een oogopslag ziet welke kruiden er in de potjes zitten.

Kruiden ophangen ruimtebesparing in de keuken

3. Het afval: de grootste verspilling van ruimte

Laten we eerlijk zijn: de prullenbak is een hindernis in de keuken. Zeker als je milieubewust afval probeert te scheiden, wordt de keuken niet gezelliger van een rij aan prullenbakken. De ideale oplossing? De ingebouwde prullenbank in een kastje. Tegenwoordig zijn deze ook te koop met een afvalsorteersysteem. Je moet wellicht wat vaker het afval buiten zetten, maar een ingebouwde prullenbak bespaart ruimte én zorgt ervoor dat het vuil niet in het oog springt.

Afval in de keuken in een kast ruimtebesparing

4. De hoeklade

Elke hoekkeuken heeft dezelfde vijand: de twee lades in de hoek. Je kunt de lade links openen en de lade rechts, maar nooit tegelijk. Een logisch gevolg van dit probleem is dat in een van de twee lades spullen worden bewaard die je zelden gebruikt, zoals gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen. De papieren boekjes komen tussen wieltjes en blokkeren vervolgens de volledige lade. De hoeklade op de foto is dé uitkomst voor alle bovengenoemde problemen. Dit unieke systeem heeft precies de goede hoek voor beide lades en maakt zo optimaal gebruik van de ruimte. Met slechts een kleine aanpassing heb je veel gemak.

Hoeklade keuken ruimte besparing

5. Frisdrank binnen handbereik

Als de koelkast vol is, waar laat je dan frisdranken? Veel mensen bewaren de flessen in de voorraadkast of de garage. Wil je de flessen dichtbij de keuken bewaren, maar heb je geen ruimte? Hang ze aan de muur! Koop een metalen rails die je normaal zou gebruiken voor schuifdeuren. Als je de rails aan de muur bevestigt, kun je daar plastic flessen in hangen. We zijn ons ervan bewust dat het niet de mooiste oplossing is. Hang de rails daarom achter een deur, zo vestig je niet te veel aandacht op de constructie.

Flessen ophangen zorgt voor ruimtebesparing in een kleine keuken

Een opgeruimde, schone keuken draagt enorm bij aan een ruimtelijke gevoel. Een schoonmaakhulp die je bij Helpling boekt kan jou daarbij helpen.

Foto’s (in volgorde van gebruik): Cassidy Hughes Interior Design Styling / homify.it, Future Light Design / homify.it, Natali De Mello Arquitetura & Arte / homify.it, Urban Myth / homify.it, Tim Jasper / homify.it, Desink.it / homify.it