Zomerse keukens

De zomer begint bij de vensterbank

Onze woningen bieden ons beschutting en warmte, maar geven ons tevens de mogelijkheid om van het leven buiten te genieten. En waar doen we dat beter dan achter de vensters van onze keukens, terwijl we ons eten aan het bereiden zijn of wanneer we gezellig met het gezin nog even napraten. Ben je op zoek naar originele en creatieve keukenideeën? Neem dan eens de tijd om deze originele vensterbanken te bekijken.

Bloemen

Eén van de eerste dingen waar we bij de zomer aan moeten denken zijn bloemen. We leven immers in het land van de tulpen, van het Keukenhof, en de bollenstreek. En wie kent ze niet, die bonte ansichtkaarten, “Groeten uit Holland”, en de oneindig lijkende bloemenvelden daarop. Bloemen dus. Het frisse kleurenpalet van deze keuken doet ons denken aan zonnebloemen, margrietjes en hyacinten. Het kleine venstertje in de keuken, die ons in staat stelt om te genieten van de ontluikende natuur, wordt gecompleteerd door een bonte verzameling aan bloemen in verschillende vormen en kleuren. Deze kleurige keuken zal zelfs in het najaar en de winter nog voelen en ruiken naar het voorjaar. Vogels zullen verlekkerd naar binnen kijken.

max1024_timber-clad-extension-fife

Een kleurrijke vensterbank

Potten en pannen

In een compacte keuken moet je creatief en inventief zijn. Zo’n keuken wordt namelijk al snel donker en rommelig. Hier zien we hoe het wel moet, de frisse kleuren springen direct in het oog. Het raam is klein maar de voorjaarszon maakt veel goed, hier hebben de bewoners er voor gekozen om hun kookgerei voor het raam te hangen. Ze maken daarmee niet alleen heel erg handig gebruik van de beperkte ruimte, maar sieren daarmee ook het venster. Op het kleine vensterbankje ontwaren wij een fles zonnebloemolie en een vrolijk gekleurd paasei. Bij het betreden van deze keuken krijgen wij meteen zin om te koken.

Vrolijk

Bont en gezellig.

Strak en symmetrisch

We zien hier een totaal andere type keuken, bontheid heeft plaats gemaakt voor modernisme. Deze stijl vraagt om een andere benadering van de vensterbank. Het brede raam, met zijn panoramisch uitzicht wordt hier versterkt door een rij identieke potjes met planten daarin. Buiten is het groen zo fel dat het ons bijna verblindt. De plantjes binnen trekken die lijn door. De binnen- en buitenruimte gaan een dialoog met elkaar aan en vloeien in elkaar over. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we de plantjes ook bij het koken zouden kunnen gebruiken. Een beetje bieslook of koriander nodig? Geen nood, daar hoeven we niet voor naar de supermarkt of groenteboer.

max1024_IMG_3102

Een strakke vensterbank

Contrasten

Deze vensterbank trekt meteen onze aandacht. Uitgevoerd in zwart tegen een witte achtergrond. Hier hebben de ontwerpers gespeeld met contrasten. Het kleurenpalet van de keuken oogt modern, de inrichting en het meubilair geven de keuken daarentegen een warme en gezellige uitstraling. De vensterbank draagt daaraan bij. Bovenin wordt het venster versierd door een verscheidenheid aan flessen, variërend in vorm en kleur. Op de vensterbank onderin wordt onze aandacht getrokken door de verzameling kannen en kruiken. De glimmende, witte attributen steken mooi af tegen het zware en donkere venster.

max1024_K_che2

Zwart en wit, licht en donker. Contrasten in de keuken.

Bonte verzameling

Theekopjes met grote oren, schaaltjes, bekers en kommetjes. Verschillende motieven en kleuren. Sierlijk opgehangen of statig gepresenteerd. Gevuld met bloemen of opgestapeld aan de zijkant. Deze vensterbank is een waar kunststukje en doet ons denken aan de zingende theekopjes uit de Disney films. Elke stuk servies heeft zijn eigen persoonlijkheid. Met zo’n vensterbank is het elk seizoen van het jaar zomer.

bonte

Een bonte verzameling.

Foto’s (van boven naar onder): Nest Kitchens/homify.nl, Fife Architects/homify.nl, Whitaker Studio Limited/homify.nl, Leonardus Interieurarchitect/homify.nl, Borkenhagen Interior+Design/homify.nl, Susie Watson Designs/homify.nl