Dus je bent bijna klaar voor vakantie. Je tassen zijn ingepakt, je hebt alle dubbelchecks gedaan en je bent 100% zeker dat je niets bent vergeten. Je hebt besloten dat je het dit jaar rustig aan gaat doen. Kortom, je hebt voor je vakantie maar 1 doel: niets doen! Maar voor je kunt vertrekken heb je nog een laatste klus op je to-do lijst: het huis ‘vakantieklaar’ maken. Tijd dus voor een pre-vakantie schoonmaak.
Uit onderzoek gedaan door Helpling, het online platform voor schoonmaakdiensten, blijkt dat ruim twee derde van de mensen die op vakantie gaan, voor hun vertrek het huis schoonmaken. Niet slecht, maar slechts een paar mensen maken het huis echt helemaal schoon. Zo vergeet men vaak het beddengoed te veranderen, het vuilnis buiten te zetten en de koelkast uit te ruimen.
Het vuilnis: nare geurtjes worden verstrekt bij hoge temperaturen
Is er iets erger dan dit? Je komt terug van je vakantie, maar nog voordat je door de deur stapt ruik je de smerige geurtjes van de vuilnisbak. Je vuilnisbak niet verschonen in de zomer is niet alleen onprettig voor je neus, het zorgt er ook nog eens voor dat het een broedplaats wordt voor schimmel en andere ranzigheid. Daarom is het verstandig al het vuilnis buiten te zetten voor je op vakantie gaat. Het duurt maar een minuut en als je terugkomt van vakantie heb je tenminste niet het gevoel dat je thuiskomt in een vuilnisbelt.
Tip: denk niet alleen aan de vuilnisbak in de keuken… loop door het hele huis en zorg dat je niets over het hoofd ziet.
Wist je dat? Het rottingsproces van organische middelen hangt van een aantal factoren af. Voor de hand liggend is warmte. Bij hogere temperaturen bevat lucht meer water. Door de luchtvochtigheid versnelt het rottingsproces.
De koelkast: ongedetecteerde schimmels kunnen ander voedsel infecteren
Verrot eten in de koelkast is een nachtmerrie voor je neus. Bovendien is het beeld van beschimmeld eten nou niet echt het allerfijnst om te zien. Een koelkast is iets lastiger dan het verschonen dan een vuilnisbak. Veel mensen zien het zelfs over het hoofd en laten al het eten en drinken liggen als ze op vakantie gaan. Waarom hebben we zo’n hekel aan het schoonmaken van een koelkast? In theorie is het een simpele taak: al het eten weggooien dat niet meer goed zal zijn als je terugkomt van vakantie. Optimisme speelt vaak een grote rol bij het verschonen van een koelkast. Neem bijvoorbeeld een stuk broccoli dat in de koelkast ligt. Je denkt “dit blijft zeker nog wel goed”, maar is dat ook echt zo? Vaak niet..
Tip: een goede oplossing voor het legen van je koelkast zonder het eten weg te gooien is om het eten mee te nemen als snack voor onderweg. Nog een optie is om het eten dat nog goed is weg te geven aan je buren.
Wist je dat? Beschimmeld eten kan ander eten in de koelkast onopgemerkt infecteren. Door eten niet goed af te sluiten vergroot je kans op beschimmeling van andere etenswaren.
De vaatwasser: laat geen borden liggen
Vaatwasser of niet, het maakt niet uit als je borden niet schoonmaakt voor je op vakantie gaat. Etensresten worden hard en hebben als gevolg dat je met heel veel pijn en moeite de resten van borden en bestek afkrijgt. Kortom, geen leuk klusje als je net terugkomt van je vakantie.
Tip: als je geen vaatwasser gebruikt, overweeg dan om het sponsje waarmee je schoonmaakt weg te gooien. Sponsen verzamelen gigantische hoeveelheden bacteriën. Een alternatief voor het weggooien is de spons steriliseren door de spons nat te maken en voor 30 seconden in de magnetron te doen.
Wist je dat? Onderzoekers in Arizona hebben 1000 sponsen getest en geconcludeerd dat een spons gemiddeld 400x meer bacteriën bevat dan een toiletbril. Oorzaak hiervan is dat sponsen niet vaak genoeg worden vervangen. De afwas met de hand doen zal nooit het zelfde effect hebben als de afwas doen met een vaatwasser. Dit komt vooral doordat een vaatwasser met veel hoger temperatuur wast.
De was: niets om aan te trekken na je vakantie?
Maar 22% vindt het belangenrijk om de was te doen voor ze op vakantie gaan. “Waarom?” vraag je. “Waarom zou ik nog een was doen voor ik op vakantie ga?” Om te beginnen is het zo dat hoe langer vieze kleding blijft liggen, hoe moeilijker het is om de nare geurtjes er uit te wassen. Bovendien is het goed om je af te vragen hoe veel schone kleding je zult hebben als je terugkomt van vakantie. Stel je komt op een zondag thuis en moet de volgende dag weer naar je werk: heb je dan echt zin het laatste beetje van je vrije tijd te besteden aan het wassen van kleren?
Tip: net als bij vuilnisbakken, koelkasten en het wassen van je borden, kun je het doen van de was een stuk makkelijk maken door op zoek te gaan naar een on-demand was-service.
Wist je dat? Een gemiddelde wasbeurt zo’n 100 miljoen E. Coli bacteriën bevat. Vooral voorladers zijn gevoelig voor bacteriën doordat er vaak water aan de onderkant van de wasmachine blijft liggen.
Elektrisch apparatuur: stroom besparen en stof vermijden
Een gemakkelijke tip met meer voordelen dan alleen een lage energierekening. De meeste apparaten gebruiken slecht een paar wat, maar wat je vaak niet weet is dat veel apparaten in stand-by modus vaak meer stroom verbruiken dan wanneer ze worden gebruikt. Het effect is voor de hand liggend: een hoge energierekening. Het is daarom verstandig om voor je op vakantie gaat te controleren of je wel echt alle stekkers uit de muur hebt getrokken.
Tip: gebruik je veel stekkerdozen? Druk niet alleen op het rode aan/uit knopje, maar trek deze ook uit het stopcontact voor je op vakantie gaat.
Wist je dat? Elektromagnetische golven zijn een stofmagneet. Door alles goed af te sluiten bespaar je niet alleen in kosten, maar voorkom je ook dat je thuiskomt zonder dat alles extra stoffig is. Kleine moeite, groot gewin!
Wastafels en afvoerpijpen: zo komen vervelende insecten binnen
Wanneer je op vakantie gaat en de temperatuur stijgt verlaten veel insecten hun nestjes en dringen ze je huis binnen. Mieren, wespen en vliegen zijn gek op een ongebruikte gootstenen waarmee ze met gemak je huis in kunnen. Door je gootsteen te desinfecteren voorkom je dit. Begin door heet water voor ongeveer 15 seconden door de gootsteen te laten lopen. Zodra het warm is doe je er een theelepel zuiveringszout in en laat je het water nog 15 seconden doorlopen. Een andere optie is een kopje azijn of citroensap door de gootsteen te spoelen en 30 minuten in te laten trekken. Zodra de 30 minuten om zijn was je het weg met water.
Tip: door je badkamer elke week schoon te maken voorkom je dat kalkvlekken lastig worden om te verwijderen.
Wist je dat? Wastafels worden vaak gezien als het smerigste plekje in huis. Je kunt daarom het beste de wastafel elke maand schoonmaken.
Beddengoed: geef huidschilfers en zweetvlekken geen kans!
Bacteriën zijn gek op drie dingen: organische stoffen, warmte en damp. Beddengoed en handdoeken hebben al deze dingen! Dit maakt het een perfecte broedplaats voor bacteriën. Vergeet dus niet voor je op vakantie gaat je beddengoed en handdoeken te vervangen. Je zult er zeker geen spijt van krijgen als je terugkomt van vakantie!
Tip: als het zonnig is kun je het beddengoed het beste in de zon laten drogen. De zon doodt namelijk extra bacteriën die er anders nog zouden zitten.
Wist je dat? Dat jouw beddengoed elke nacht 40 gram zweet en 2 gram huidschilfers verzamelt? Genoeg reden dus om je beddengoed vaak te verschonen. Al helemaal als je terugkomt van vakantie en geen zin hebt om in een smerig bed te slapen.