Op onze Facebook deden we eerder een post over de EWAV. De EWAV is en initiatief ter vermindering van de productie van afval waarbij iedereen wordt opgeroepen om mee te doen de verandering begint namelijk bij jezelf.
Elk jaar wordt er maar liefst 89 miljoen ton voedsel verspild in Europa. Het motto van deze organisatie is Verminder-Hergebruik-Recycle en wij sluiten ons daar graag bij aan. Maar hoe kom je tot een duurzamere levensstijl, waar begin je? We geven je 6 tips om jou afval productie terug te dringen en mee te helpen aan een betere en duurzamere wereld.
1) Hou een overzicht van wat je in huis hebt bij in je telefoon.
Controleer voordat je de deur uit gaat wat je nog in je ijskast, fruitmand of broodlade hebt liggen. Noteer het in je telefoon via Wunderlist zodat je weet wat je in huis hebt als je naar de supermarkt gaat. Zo kan je altijd makkelijk bijhouden wat er gekocht wordt en wat opgegeten is. Het handigste is misschien nog wel dat je de lijst ook kan delen met bijvoorbeeld je huisgenoot of partner. Koop jij een pak melk streep je die af van de lijst en eet je partner net toevallig de laatste tomaat op zet hij/zij dat er weer op. De app is beschikbaar voor alle apparaten van iphone tot Windows computer en is altijd up to date.
2) Hoe weet je eigenlijk hoe lang iets houdbaar is?
Stomme vraag hoor ik je denken; ‘Dan kijk je toch gewoon op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum?’ Die houdbaarheidsdatum is een aanbevolen datum gesteld door de producent best te gebruiken voor een bepaalde datum. Het is niet schadelijk voor de gezondheid om het later te eten. Er is een uiterste datum van gebruik en een aanbevolen datum. De aanbevolen datum is gesteld door de producent van het product en is een benadering van tot wanneer het product het best houdbaar is. Gooi dus niet zomaar weg! Nog betrouwbaarder dan de cijfertjes op de verpakking is je eigen neus. Kijk voor leuke recepten met kliekjes op www.kliekipedia.nl
3) Gebruik je vriezer!
Oké, je koopt al slim in en let zelf op de houdbaarheid maar het kan altijd voorkomen dat je eten overhoud. Je kan beter wat oudere groenten koken of verwerken in een gerecht en het vervolgens invriezen. Bevroren voedsel behoudt smaak en vitaminen en kunnen heel lang bewaard blijven. En heb je een avond geen zin om te koken dan kijk je gewoon in je vriezer en heb je zo een gezond en vers gerecht op tafel. Werkt goed met soep, stoofpotjes maar ook met vlees.
4) Blik je eigen eten in.
Vroeger toen we alles nog zelf in de tuin verbouwde werd het eten verkocht wanneer er een overschot was. Nu is alles altijd binnen handbereik in de supermarkt en gooien we sneller weg. Een hele goede manier van voedsel conserveren in het zelf inmaken in potten, super makkelijk en lekker! Zelf jam maken of groentes in zuur maar ook basis dingen als tomaten puree of rode kool. Het enige wat je nodig hebt is eten en weckpotten.
5) Deel!
Het klinkt heel logisch: waarom zou je eten wat je anders weggooit niet gewoon weggeven aan iemand die er blij mee is. Toch doen we dit bijna nooit, wie zit er nou te wachten op leftovers van vreemden? Meer mensen dan je denkt! Er zijn in Amsterdam in de Albert Heijn zelfs al speciale borden waar je kan kijken wat mensen bij jou in de buurt hebben gekookt als je er zelf niet uitkomt. Mensen bieden eten dat over is aan tegen een eerlijke prijs en je kan het gewoon komen ophalen. Maar ook zonder een platform of online service is het delen van eten een goede optie om verspilling tegen te gaan. Biedt het aan aan een dakloze of iemand die wel een warme maaltijd kan gebruiken zoals bijvoorbeeld een taxichauffeur of een bewaker, het klinkt misschien gek maar mensen zijn echt blij met dit soort spontane geschenken! Probeer het maar.
6) Maak je eigen composthoop op je balkon of in de tuin.
Als je alle bovenstaande stappen hebt gevolgd kan het zijn dat je toch met eten blijft zitten of dingen die nu eenmaal vergaan zijn. De perfecte oplossing hiervoor is je eigen composthoop te creëren. En nee dat is niet vies! Dat is een waanzinnig ecosysteem op zich waar je vervolgens weer groenten en fruit mee kan laten groeien. Op urbanoase.de vindt je de instructies om je eigen microtuin te bouwen.
Verspilling terugdringen hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn zoals je hier ziet. Slechts kleine aanpassingen in je dagelijks leven kunnen veel voorkomen, de verandering begint bij jezelf!