De grappigste wc-rituelen van over de hele wereld

World Toilet Day wordt gesteund door de Verenigde Naties en brengt zorgen over sanitaire hygiëne aan het licht. Ongeveer 2.5 miljard mensen hebben geen toegang tot sanitaire basisvoorzieningen en dit heeft dramatische gevolgen voor de menselijke gezondheid, het milieu en sociale en economische ontwikkeling.

De verschillen over de hele wereld vonden wij de moeite waard om eens verder te onderzoeken en geven ons de kans om je de grappigste wc’s en wc-rituelen te laten zien! Wist je bijvoorbeeld dat de Nederlandse wc door veel buitenlanders als iets heel geks wordt gezien? En dat je in Singapore een boete kan krijgen als je niet doorspoelt in een openbare wc?

Nederland: De inspectie-wc

Nederlandse inspectie wc
Nederlandse wc’s met een “inspectie-plateau” zijn voor buitenlanders maar een raar fenomeen. Het inspectie-plateau schijnt een belangrijke functie te hebben die erg bij de praktische en rationele cultuur van de Nederlanders past. Namelijk dat je een grote boodschap makkelijk kan inspecteren als je het gevoel hebt dat het niet zo goed gaat met je gezondheid. De vraag blijft of veel Nederlanders het “inspectie-plateau” hier ook echt voor gebruiken… Wat denk jij? Laat je mening achter door hieronder te reageren!

Een typische Nederlandse wc schoonmaken:
De toiletborstel is een dodelijk wapen om dit soort wc’s schoon te houden! Je moet je wc-borstel minstens 1x per maand schoonmaken. Om dit te doen vul je een emmer met heel heet water en een kopje bleek of ander bacteriën-dodend schoonmaakmiddel. Dompel de borstel volledig onder en laat hem een uur weken voordat je hem weer uitspoelt met heet water. Zodra de borstel droog is, zijn alle bacteriën ook als sneeuw voor de zon verdwenen!

Singapore: Kijk uit voor de strenge wetgeving

Strenge wetgeving in Singapore

Singapore is misschien wel het schoonste land ter wereld. De hoge standaard wordt behouden dankzij strenge wetgeving. Openbare wc’s zijn hiervoor geen uitzondering! Ze worden goed onderhouden en als je niet doorspoelt, kan je een boete krijgen van $150. Wildplassen vinden ze nog erger en daar kan je zelfs een boete van $500 voor krijgen!

Midden Oosten: Laat water het vuile werk opknappen

wc-kraan in het Midden-Oosten

In sommige landen in het Midden-Oosten wordt het voor ons bekende wc-papier vervangen door een kraan met slang waar water uitkomt! Sommige moslim landen volgen ook de regels van een hygiëne-etiquette, genaamd Qadaa al-Haajah. Dit houdt onder andere het gebruik van water in plaats van wc-papier in, maar ook dat je de wc met je linkervoet betreedt en dat het ten strengste verboden is om te eten en te praten gedurende het proces.

Zuid-Amerika: Verboden wc-papier door te spoelen

Verboden WC papier door te spoelen

In sommige landen kan je prima wc-papier door de plee spoelen, maar dat kan je beter niet doen in de meeste landen van Zuid-Amerika! Wc-papier doorspoelen is geen goed idee omdat je wellicht een enorme verstopping veroorzaakt. Dit komt door de structuur van de afvoerpijpen die naar het riool lopen. Meestal vind je een klein prullenbakje naast de wc, waar je het papier in kan gooien!

Zweden: Populair zijn hier de unisex wc’s

Unisex wc in Zweden

Sommige mensen zullen het maar een vreemd fenomeen vinden, en wellicht zullen vrouwen zich hier ook niet altijd veilig bij voelen. Maar in Zweden zijn er inmiddels heel veel unisex wc’s. Voor de vrouwen, bedenk maar hoeveel mannen nu net als jij ook vaak lang moeten wachten in de rij voor de wc!

Australië: Gekke wc mythes

Gekke wc mythes in Australie

Heb je er wel eens over nagedacht dat het water van de wc met de klok mee wordt gespoeld? Er is een mythe in Australie die vertelt dat het water in wc’s op het zuidelijk halfrond tegen de klok in spoelt. Waar? Nee! In Australie en in de andere landen van het zuidelijk halfrond gaat dat net zo als bij ons. De tweede mythe is dat er zich veel enge spinnen in Australische toiletpotten bevinden die je niet weg kan spoelen… Waar? Nee, de meeste kan je zo doorspoelen! Maar er kunnen wel spinnen in de wc zitten, dus eerst even checken voordat je begint met plassen.

Azië: De squat-wc

De squat-wc

In Azië is de squat-WC erg populair. Deze vind je in openbare ruimtes en zelfs bij mensen thuis! Misschien klinkt het voor jou wel als een buitenaards idee, maar medische studies wijzen erop dat dit eigenlijk hygiënischer is dan de Westerse wc waar wij aan gewend zijn! De squat-WC voorkomt namelijk beter dat er ziektes worden overgedragen, bijvoorbeeld doordat je niet op een wc-bril gaat zitten en dus minder in aanraking komt met bacteriën.

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.