Voedselverspilling in Nederland: 5 eenvoudige tips om te minderen

Voedselverspilling is een groeiend probleem in Nederland. De ideale gelegenheid om dit slechte fenomeen aan te kaarten is World Food Day en laat dat nou net vandaag op 16 oktober vallen. Met zijn alle verspillen wij ieder jaar toch verrassend voedsel wat nog goed te gebruiken is, bekijk de infographic hieronder over de Nederlandse consument. Helpling geeft jou ook graag een aantal tips om de voedselverspilling in jouw huishouden te verminderen. Ga direct naar de tips

Infographic Nederlandse voedselverspilling 2015

Hoeveel voedsel verspillen we nou eigenlijk in Nederland?

Wij Nederlanders staan internationaal misschien niet bekend om onze haute cuisine, maar we houden natuurlijk wel erg van lekker eten. Voor een land met veel food liefhebbers verspillen we helaas ieder jaar ook erg veel voedsel.

De Nederlandse consument gooit in totaal zo’n 50 kilo goed voedsel per jaar zo de prullenbak in… Dit staat gelijk aan een vol bord Italiaanse pasta, een bak rijst of een heel stokbrood per dag. In totaal gooien we voor zo’n 2,5 miljard(!)  per jaar weg wat niet alleen erg zonde is maar ook nog eens schadelijk voor het milieu. Om de voedselverspilling enigszins te verminderen geven we je graag een aantal bruikbare tips.

5 tips om voedselverspilling te verminderen

1.Shop smart

Koop slim in
Koop minder eten in. Simpel, toch?

Maar echt, dit is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Veel van het eten dat we kopen in de supermarkt bederft snel en word weggegooid zonder dat we ervan hebben gegeten. Probeer minder te kopen met regelmatige tussenpozen, op deze manier kun je echt goed inschatten wat je nodig hebt. Maak een volledig boodschappenlijstje en negeer de aanbiedingen van producten met snel naderende houdbaarheidsdata, vaak koop je ze vanwege de hoge korting en is de houdbaarheidsdatum al verlopen voordat je het gebruikt hebt.  

2. Gebruik wat je in huis hebt

verschillenderecepten
Hou de houdbaarheidsdatum goed in de gaten, vooral van de producten die snel kunnen bederven. Gebruik de producten die op korte termijn verlopen om een maaltijd mee samen te stellen zodat je ze later niet hoeft weg te gooien. Dit zorgt vaak voor interessante recepten, omdat je ingrediënten combineert waar je waarschijnlijk nog niet eerder aan hebt gedacht. Vergeet ook niet dat producten vaak nog langer goed zijn dan de vermelde houdbaarheidsdatum, bekijk ze en ruik even goed en gooi iets niet zomaar weg omdat het gister ‘officieel’ was verlopen. Niet alleen gooi je hier minder eten door weg, je kan er ook veel geld mee besparen!

3. Geef aan de voedselbank

voedselbank
Mocht je al geruime tijd houdbare voedingsmiddelen ergens verstopt achterin de kast of op de plank hebben staan, breng het dan naar de voedselbank! Voedselbanken rekenen op donaties van anderen om maaltijden te geven aan mensen die het als extra ondersteuning nodig hebben. Vaak vergeet je de blikjes of andere conserveermiddelen te gebruiken waardoor ze alsnog bederven en weggegooid moeten worden.

4. Berg voedsel goed op

voedselopslag
Het goed opslaan van etenswaren kan een aanzienlijke impact hebben op de houdbaarheid. Uiteraard, hoe beter de opslag, hoe langer het eten mee gaat en hoe minder je uiteindelijk in de afvalbak hoeft te gooien. Gebruik Tupperware bakjes, potjes, vershoudfolie en boterhamzakjes om het eten af te dekken en langer goed te houden.

Een vieze koelkast is een voedingsbodem voor bacteriën. Hou je koelkast dus schoon en op de juiste temperatuur (zo’n 4 graden Celsius) om jouw eten langer vers te houden. Maak er een gewoonte van om het eten in de koelkast te roteren op houdbaarheid. Het first in-first out systeem wordt door supermarkten en horeca ondernemingen gebruikt en helpt ook bij jou in huis. Door voedsel van de achterkant van de koelkast naar voren te halen voorkom je dat producten vergeten worden omdat ze achterin de koelkast liggen.

5. Hergebruik & recycling

hergebruik
Veel producten die je wellicht gewoon in de prullenbak gooit na gebruik hebben nog steeds ‘leven’ in zich. Koffiedik is ideaal voor op de composthoop, net zoals eierschalen en oud brood. Composteren is een natuurlijke manier om voedsel dat anders weggegooid zou worden te recyclen. Je kunt het eenvoudig in je eigen tuin doen en het kan een grote impact hebben op het verminderen van de hoeveelheid voedsel die je jaarlijks verspild.

Daarnaast kan je veel voedsel gebruiken als beauty product. Avocado’s doen het goed als haarmasker en met honing en suiker heb je een lekkere gezichtscrub!

Wil je de infographic ook op jouw blog delen?

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.