Vijf tips om de lenteschoonmaak te overleven

Veilig schoonmaken? Wij hebben vijf tips waarmee je veilig aan de lenteschoonmaak kunt beginnen.

Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld 5 uur per week bezig zijn met het schoonmaken van hun huis. Helemaal goed natuurlijk, maar schoonmaken is niet altijd even veilig als het lijkt. Zo kan een simpel foutje levensbedreigende gevolgen hebben en lig je voor je het weet in het ziekenhuis. Om te voorkomen dat dit jou ook overkomt zijn hier 5 tips waarmee je zonder narigheid aan de lenteschoonmaak kunt beginnen.

Elektriciteit stroomt door muren. Maak je muren niet nat!

Toen een zevenendertigjarige vrouw uit Oostenrijk haar muren wilde schoonmaken belandde ze met een beroerte in het ziekenhuis. De muren waren al vochtig en toen de vrouw per ongeluk het stopcontact aanraakte met een natte dweil ging het mis. Een elektrische schok kan leiden tot brandwonden, orgaanschade, hartritmestoornissen en een ademhalingsstilstand.

1200x_shutterstock_18246436_edit

Hou kleurrijke wascapsules uit de omgeving van baby’s

Baby’s die overlijden na het eten van kleurrijke wasmiddelen, het komt helaas vaker voor dan je denkt. Zo bleek ook uit onderzoek van de Journal Pediatrics die ontdekten dat er tussen 2012 en 2013  in de Verenigde Staten alleen al zo’n 17,230 kinderen onder zes jaar waren overleden als gevolg van het eten van kleurrijke wasmiddelen. Pas dus goed op met vrolijk gekleurde wasmiddelen!

Hou je haren uit de buurt van schoonmaakrobots

Toen een vijftigjarige vrouw uit Zuid-Korea op de grond een dutje ging doen, hield ze er geen rekening mee dat haar schoonmaakrobot nog aanstond. Het gevolg? De robot zag haar haren aan voor stof en begon de haren op te zuigen. Ondanks een poging om zichzelf los te maken, lukte het de vrouw niet om haar haren uit de stofzuiger. Ze moest uiteindelijk schreeuwen om hulp.

Tip: pas ook op wanneer er kinderen met lange haren op de vloer spelen.

1200x_shutterstock_217021279_edit

 Schoonmaakmiddelen spetteren. Bescherm je ogen!

Het lijkt vanzelfsprekend, maar uit onderzoek blijkt dat er nog altijd zo’n 125,000 mensen per jaar verblind worden door schoonmaakmiddelen. Pas dus altijd goed op en hou je ogen op afstand van de chemicaliën.

1200x_shutterstock_236277823_edit

Schoonmaakmiddelen mixen kan slecht aflopen. Maak er geen cocktail van!

Toen in Duitsland een vierendertigjarige moeder haar toilet probeerde op te frissen met bleek en toiletreiniger ging het mis. Ze inhaleerde een giftige chemicaliën mix in en belandde in het ziekenhuis. Het mixen van bleek en andere schoonmaakmiddelen kan leiden tot misselijkheid, hoesten, borstpijn, overgeven en ademhalingsproblemen.