Slaapkamerinrichting voor een goede nachtrust

Wat doe je liever: slapen of eten? Dat is best lastig hé! Maar slapen is in ieder geval één van onze favoriete bezigheden. En het is nog fijner als je ook echt lekker en diep hebt geslapen. Daarom hebben wij aan interieurontwerpers gevraagd wat de beste slaapkamerinrichting is voor een optimale nachtrust. Lees het hieronder.

1. Verlichting en verduistering zijn cruciaal voor een goede nachtrust

Slaapkamerinrichting- slaapkamerverlichting

Enerzijds wil je een beetje natuurlijk licht kunnen binnenlaten om heerlijk te ontwaken. Anderzijds moet je ook die gezellige, donkere sfeer kunnen creëren zodat je niet wakker wordt zodra de zon opkomt. Uiteraard is daarvoor de verduistering enorm belangrijk. Kies voor een verduisterend gordijn of luxaflex, maar zorg dat er altijd een klein beetje licht naar binnen kan komen in de ochtend. Daarnaast is de opstelling van de verlichting ook bepalend voor de sfeer in je slaapkamer (en dus ook voor je nachtrust). Een leuke aanrader voor de slaapkamer is om te kiezen voor indirecte verlichting. Op die manier heb je niet 1 felle lichtbron, maar wordt de kamer gelijkmatig verlicht. Kies hierbij ook voor lampen en schakelaars waarmee je het licht ook nog kan dimmen.

2. Bespaar niet op een bed

Slaapkamergeheimen - groot bed

Het belangrijkste meubel in de kamer is uiteraard zonder twijfel het bed. Ga daarom bij het vernieuwen van je slaapkamerinrichting ook echt op zoek naar een bed dat bij jou past, zowel qua stijl als comfort. Ga eerst na wat voor matras en bodem het beste zijn voor iemand met jouw slaappatroon door langs te gaan bij een professional. De volgende stap is dan pas het design van het bed. Momenteel zijn de bedden in Scandinavische stijl enorm in trek. Het gebruik van hout geeft dit bed een rustieke uitstraling, het gevoel omgeven te zijn door de serene natuur. Richt je kamer zo in dat het bed echt het middelpunt is en je er makkelijk in kan klimmen. Houd de hoeveelheid andere spullen op een minimum!

3. Ga voor inspirerende wanddecoratie

Slaapkamergeheimen - wanddecoratie

Je slaapkamer is een van de ruimtes in je huis waar bijna niemand anders komt. Daar kan je – letterlijk – wegdromen. Als je kiest voor speciale wanddecoratie kan je gaan voor iets dat jou persoonlijk enorm inspireert en motiveert. Zo begin je de dag met een verse dosis goede moed. Dit soort schilderingen kan je door professionals laten maken of zelf aanbrengen voor de creatievelingen onder ons. Zo kan je bijvoorbeeld een afbeelding met een beamer op de muur projecteren en dan zelf schilderen, het resultaat is vaak verbazingwekkend!

4. Een omgeving zonder harde geluiden

Slaapkamergeheimen - decoratie

Het is van belang dat je nachtrust niet verstoord wordt door hinderlijke geluiden van bijvoorbeeld buren, het verkeer buiten of zoemende apparaten in andere vertrekken. Je kan er heel wat aan doen om dit geluid buiten te houden. Het plaatsen van zwaarder meubilair helpt al om dit tegen te gaan. Ook het neerleggen van een vloerkleed kan een verzachtend effect hebben op binnenkomende geluiden. Verder is er ook isolatiebehang te koop bij de meeste grote bouwmarkten. Binnenmuren en plafonds kunnen hiermee behangen worden en geven een onzichtbare isolatie. Dit dempt geluiden en houdt warmte vast. Over dergelijk behang kun je gewoon ander behang aanbrengen. Op deze manier zijn je wanden geïsoleerd zonder dat het opvalt!

5. Vermijd agressieve decoratie

Slaapkamergeheimen - decoratie

Onze laatste, maar niet minst belangrijke tip voor slaapkamerinrichting: vermijd het gebruik van agressieve decoratieve items. Bijvoorbeeld heftige schilderijen in donkere kleurcombinaties of Afrikaanse maskers. Wanneer je ‘s nachts wakker schrikt, wil je hier niet tegen aan kijken. Ook de kleur rood is een heftige tint die je beter niet kan gebruiken. Wat kun je wel gebruiken? Decoraties in de vorm van een hart doen het goed in de slaapkamer. En zoals we net al aanhaalden: natuurlijke materialen als rotan, bamboe en (lichtgekleurd) hout zijn altijd goed. Dergelijke materialen creëren een intieme en gezellige sfeer, en dat komt een gezonde nachtrust zeker ten goede!

Nog een paar extra tips om lekker te slapen:

  • Zet minstens een uur voordat je gaat slapen alle elektronica uit
  • Doe in dat uur iets ontspannends zoals een warme douche nemen of een boek lezen
  • Drink na 1 uur ‘s middags geen caffeine-houdende dranken meer
  • Zet een kopje kamillethee
  • Luister naar een slaapmeditatie-oefening op een app zoals Headspace

Natuurlijk is een frisse, schone slaapkamer ook redelijk belangrijk voor een optimale nachtrust, naast een goede slaapkamerinrichting. Zou jij het fijn vinden om je eigen hulp te hebben die af en toe je slaapkamer schoonmaakt en je bed netjes opmaakt? Ontdek meer over het inhuren van huishoudelijke hulp op onze website. Het is heel makkelijk om via Helpling je eigen, betrouwbare hulp uit de buurt te vinden!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.