Milieuvriendelijk schoonmaken

Op vrijdag 5 juni is het World Environment Day. World Environment Day is een initiatief van de VN met als doel om de wereldbevolking te betrekken en bewust te maken over ons milieu.

Vaak kan je met een paar kleine aanpassingen al snel een goede bijdrage leveren aan het milieu. Daarom hebben we 6 handige schoonmaaktips op een rijtje gezet waarmee je zonder agressieve chemicaliën huishoudelijke klusjes op een milieuvriendelijke manier doen.

Witte azijn

Azijn is zo’n veelzijdige schoonmaakmiddel dat het moeilijk is om voorbeelden te vinden van dingen die je er niet mee kunt schoonmaken. Een flesje witte azijn uit de supermarkt bevat zo’n 5% azijnzuur en dat is meer dan voldoende voor een grondige schoonmaak. Het zuur is het belangrijkste ingrediënt voor het aanpakken van vet en bacteriën.

Tip: doe een mengsel van azijn en water in het koffiezetapparaat en spoel het apparaat vervolgens een paar keer goed door. Het enige wat je daarna hoeft te doen is het koffiezetapparaat nog een paar keer door te spoelen met water om te voorkomen dat je koffie een azijnsmaak krijgt.

1200x1200_olives_shutterstock_147940193

Olijfolie

Net als azijn is olijfolie een echte alleskunner. Zo helpt het bij verwijderen van lijm op hout, kunststof, leer en voegt het glans aan doffe houten oppervlakken.

Tip: olijfolie kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat er watervlekken op je roestvrijstalen aanrecht komen. Veeg het aanrecht met een dun laagje olijfolie en je zult nooit meer last hebben van vervelende vlekken.

1200x1200_Lemon_shutterstock_211542739_without logo

Citroensap

Citroenzuur is een natuurlijke ontsmettingsmiddel. Met een beetje citroensap en gekookt water kan je moeiteloos de keuken, huishoudelijk apparatuur en kinderspeelgoed ontsmetten. Citroen is tevens een uitstekende witmaker voor bijvoorbeeld theedoeken en beddengoed.

Tip: citroensap is ook handig voor het verwijderen van zeepresten in de badkamer. Breng het citroensap met een spons aan, laat het een paar uur intrekken en klaar!

1200x1200_Backing_shutterstock_228377773

Baking soda

Het wassen van je favoriete groenten en fruit is een grondige klus. Het is vaak niet even makkelijk om het vuil en de chemische bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Voor een goede schoonmaak van fruit en groenten raden wij daarom baking soda aan.

Tip: doe je fruit en groenten in een bak met koud water en baking soda. Veeg daarna met een groenteborstel het vuil zorgvuldig weg en klaar is kees.

coffee-316578_1280

Koffiedik

Koffiedik is een fantastisch bestrijdingsmiddel tegen nare geurtjes. Of het nou gaat om vuilnisbakken, koelkasten of zelfs je handen na het snijden van uien. Met een beetje koffiedik ben je in no-time van de vervelende geurtjes af.

Tip: ook koffiebonen zijn een goede manier om geuren te bestrijden. Leg een paar bonen op een schaaltje, leg het schaaltje onderin de vuilnisbak en laat de bonen het werk doen. Makkie toch?

bread-543219_1280

Brood

Brood? Ja brood! Het klinkt misschien gek, maar brood is ontzettend geschikt voor het verwijderen van vuiltjes. Maak het brood een beetje vochtig en dep voorzichtig op de vuile plekjes. Veeg daarna met een zacht kwastje de kruimels weg.

Tip: Vochtig brood is ook handig voor het oppakken van glas en andere scherpe voorwerpen.

Tot slot

Tot zover onze tips voor het milieuvriendelijk schoonmaken. Heb je er zelf ook nog een paar of heb je een opmerking? Laat het ons weten door een bericht achter te laten op onze Facebook-pagina.