Kamer opruimen & andere klussen – Zo krijg je je kids aan het werk

Kamer opruimen staat meestal niet op het lijstje van favoriete bezigheden van kinderen. Het is daarom best lastig om je kids aan het opruimen te krijgen, laat staan dat ze uit zichzelf helpen met andere klusjes. Maar toch is het goed om kinderen hun eigen spullen op te laten opruimen. Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt namelijk dat kinderen die helpen in het huishouden later succesvoller zijn*. Eigenlijk help je je kind dus alleen maar als ze hun eigen kamer moeten opruimen of leren meehelpen met huishoudelijke taken.

Stappenplan voor het kamer opruimen in 10 minuten

Kamer opruimen in 10 stappen
Klik op de afbeelding om een grotere versie te downloaden.
Je gaat het niet geloven maar ieder kind kan zijn kamer opruimen met dit stappenplan en het duurt echt maar 10 minuten. Doe het een paar keer samen met je kinderen totdat ze het onder de knie hebben. Dan kunnen ze het daarna alleen doen! Scrol verder voor de Klusjes Kaart waarmee je de verschillende stappen kan afvinken en je kids kan belonen voor hun harde werk.

STAP 1: Haal alles van het bed, trek de deken recht en leg de knuffels gezellig neer. (2 minuten)

STAP 2: Verdeel de spullen in vier categorieën:
– schone kleren;
– vieze kleren;
– afval;
– speelgoed.
(2 minuten)

STAP 3: Leg de schone kleren terug in je kast. (2 minuten)

STAP 4: Stop vieze kleren in de wasmand. (1 minuut)

STAP 5: Breng vuilnis naar de afvalbak. (1 minuut)

STAP 6: Leg speelgoed in de speelgoeddozen. (1 minuut)

KLAAR!

Beloningssysteem

Kamer opruimen - Klusjes Kaart voor opruimen met kinderen
Klik op de afbeelding om een grotere versie te downloaden.

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat belonen goed werkt om het gedrag van kinderen te veranderen**. Daarom hebben wij een mooie kaart ontworpen waar je stickers op kan plakken of vinkjes kan zetten als het kamer opruimen gelukt is. Vervolgens kan je met je kind een mooie beloning afspreken bij een volle kaart (of bijvoorbeeld bij 5 volle kaarten).

Handige opbergmethodes

Kamer opruimen - Opbergmogelijkheden

Om het kamer opruimen voor je kinderen makkelijker te maken, moet je het belang van opbergruimtes en opbergdozen niet onderschatten. Ze komen in alle soorten en maten. Doorzichtige opbergboxen zijn handig, omdat je meteen ziet wat er in zit, maar ogen wel wat rommeliger. Bij Kwantum haal je zo’n doos al voor €3,50. Bij de Ikea verkopen ze gave rieten manden, handig voor groter speelgoed of knuffels. Een paar simpele Albert Heijn kratten doen het ook goed. Daar kan zeker veel in! Met een verfspray kan je ze zelfs nog een beetje opvrolijken als je dat wil. Of koop een mooie houten kist om al het speelgoed in te gooien!

Het grote opruimspel

Extra klusjes doen - Opruimspel
Bron: Ikea

Als kinderen ergens van houden dan is het wel spelletjes spelen. Dus waarom zou je dat element niet verwerken in het opruimen? Maak een puntensysteem voor ieder klusje (bijv. tafel afruimen = 2 punten, afwasmachine uitruimen = 5 punten, papier wegbrengen = 5 punten, etc.). Je kan hier leuke kaartjes voor maken zoals in de afbeelding hierboven en de punten bijhouden op een schoolbord of een grafiek op de muur. Als laatste is het natuurlijk leuk om een mooie prijs te bedenken voor de opruimer van de week!

Als je kind goed heeft opgeruimd, kan je schoonmaakhulp ook overal beter bij. Wel zo fijn om de kinderkamers echt schoon te houden! Nog geen hulp via Helpling? Lees hier meer over de service en alles wat je wilt weten over het inhuren van een huishoudelijke hulp.

Meer lezen? Bekijk de Helpling blog voor meer inspirerende artikelen met tips en ideeeën voor het huishouden!

*Bron: http://www.parenthood.com/article/the_value_of_chores_for_children.html#.V3TyYGiLRhE
**Bron: http://www.adriba.vu.nl/nl/Images/InterviewNVVK_tcm225-222756.pdf

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.