Zo slingeren de naalden straks niet in het rond (en wordt het thuis dus geen bende).

1. Is de kerstboom vers? Daar hai je em.
Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de boom, moet je bij de aankoop goed opletten. Kijk wat er gebeurt als je de boom een beetje schudt. Vallen er veel naalden uit? Dan staat deze boom er al een tijdje en is het verstandig om nog even door te zoeken. Net als in de meeste kerstfilms, ga voor die perfecte boom en neem geen genoegen met minder!
2. Kluit of kruis?
Ze zijn meestal iets duurder, maar een kerstboom met kluit gaat wel langer mee, tel uit je winst. Een ‘kluiterige’ kerstboom gaat langer mee omdat deze nog wortels heeft en je hem daardoor eenvoudig water kunt geven. Een kerstboom die al in een pot staat, is vaak weer beter dan die met een zak er omheen. In de meeste gevallen is de boom dan al in de pot gekweekt, waardoor de wortels niet beschadigd zijn.
3. Zo redt ‘ie het tot de Kerst
De meeste bomen staan gewoon buiten als je ze koopt. Als je ze dan in één keer binnenhaalt, moet de boom zich opeens aanpassen aan een temperatuurverschil van ongeveer twintig graden. Eigenlijk logisch, wij moeten ook acclimatiseren als we op vakantie gaan naar een warme bestemming. Als je de boom eerst even een dagje in de koele garage, schuur, berging, bijkeuken of hal laat staan zal de boom veel minder naalden laten vallen.
4. De perfecte plek voor de boom
Mocht je de boom in de huiskamer neerzetten zodat je er hele dagen lang van kunt genieten, dan moet je ervoor zorgen dat je deze zo ver mogelijk van de verwarming plaatst. Een kerstboom kan niet goed tegen de droge lucht van de verwarming, dus zet ook een bakje met water op de verwarming. Dit voorkomt een te droge lucht en zo zal je langer van je kerstboom kunnen genieten. Zet de kerstboom op een lichte plaats, uit direct zonlicht. Het is en blijft immers een plant, en die groeien niet in het donker.

5. Let op wat je in de boom hangt
Wat je in de boom hangt, kan een hoge impact op het milieu en je portemonnee hebben. Kerstverlichting met LED lampjes kost 7x minder energie dan kerstverlichting met gloeilampjes. Dus LED verlichting die boom in en knallen met die ballen, maak er een waar pronkstuk van!
6. Rondslingerende naalden
Welke keus je ook hebt gemaakt voor een kerstboom, die naalden gaan vallen… Heb je nu een houten vloer, dan kun je het beste een kledingroller plakken en deze vastbinden aan een bezem of dweil. Dit doe je door bijvoorbeeld tape of een elastiekje te gebruiken. Zorg dat de plakkerige kant van de roller aan de buitenkant zit. Daar ga je dan, met je eigen gecreëerde ‘naaldenroller’, om die kerstboom heen! Heb je vloerbedekking of een kleed? Pak dan wat baking soda uit je keukenkastje en strooi het spul over je tapijt of vloerkleed. De baking soda blijft plakken aan de dennennaalden, waardoor je ze veel makkelijker kunt opzuigen.
7. Aan alles komt een eind…
Het staat zo gezellig, maar uiteindelijk moet die kerstboom toch echt de deur uit. Wacht niet tot de boom volledig uitgedroogd is. Dan weet je zeker dat je vervolgens niet weer met je ‘naaldenroller’ de hele woning door moet rollen… Of gewoon met de stofzuiger, dat kan ook.
8. Voor wie echt geen afstand kan doen.
Ben je van plan om zo lang mogelijk van de kerstboom te genieten? Tref dan voorbereidingen bij het opzetten van de kerstboom door de boom op een stuk zeil te plaatsen. Een zeil van 2 bij 2,5 meter moet groot genoeg zijn, inpakken en wegwezen!