Grote schoonmaak

GS2

Koningsdag

Koningsdag is misschien wel de meest typerende Hollandse dag van het jaar. Zaklopen, vrijmarkt, koekhappen en ga zo maar door. Maar de dag staat ook in het teken van veel andere dingen namelijk: feest! Er komen elk jaar zo’n 700.000 bezoekers af op de festiviteiten in de hoofdstad. En die maken een behoorlijke troep.. De gemeente Amsterdam is tot de volgende avond tien uur bezig met het opruimen. Er zijn bij deze grote schoonmaak bijna 400 mensen op de been, gewapend met twintig vuilniswagens, zestien veegwagens en tientallen hogedrukspuiten. Naar schatting wordt zo’n 185 ton troep opgehaald. En onder het mom van opgeruimd staat netjes worden er gemiddeld 212 mensen gearresteerd tijdens deze nationale feestdag.

GS8

Noord-Zuidlijn

De Noord-Zuidlijn is een omstreden project, dat is een ding wat zeker is. Toen de bouw begon in 2003 was de verwachting van de opleverdatum 2010. Inmiddels anno 2015 is ie nog steeds niet af. De techniek die gebruikt wordt is revolutionair maar ik vroeg me af waar blijft al dat zand wat uit die tunnels komt? Gelukkig had Henrik Goijer hier een antwoord op in zijn blog over de Noord-Zuidlijn. In het kort gaat het zand via de boor de pijpleidingen in naar een bouwplaats tussen Station RAI en Station Zuid. Vervolgens via een lopende band naar schepen die het naar de Ijhaven brengen waar het zand wordt hergebruikt. De speciale schepen die worden gebruikt kunnen 250 kubieke meter zand per keer meenemen dit staat gelijk aan 14 vrachtwagens met een laad vermogen van 18 kubieke meter. Stel je voor dat die 52-66 vrachtwagens elke dag door Amsterdam zouden rijden! Lees hier de volledige blog van Henrik.

GS1

NRC gebouw

Het gebouw is helemaal van glas en staal. Als iedereen zo naar binnen moet kunnen kijken moeten die ramen wel schoon zijn! Met het ramenlappen van de hele buitenkant van het NRC gebouw zouden twee glazenwasser 8 uur bezig zijn en bedragen de kosten maar liefst 900 euro. Voor de binnenkant kunnen ze het best een Helpling inhuren.

GS5

Eifeltoren

Als een van de meest bekende landmarks van heel Europa is het niet zo heel gek dat dit gebouw elk jaar grondig wordt schoongemaakt. Deze enorme klus wordt geklaard met bijna 400 liter metaal poets, 4 ton doekjes en 25.000 vuilniszakken. Ook wordt de Eifeltoren elke 7 jaar geverfd waarbij 60 ton verf wordt gebruikt! Zeker geen makkelijke klus tenzij je een 301 meter lange verfroller kan vinden.

 GS7

Het Colosseum

Voor het eerst in 2000 jaar wordt het Romeinse Colosseum schoongemaakt. Smeer, smog en misschien nog een klein beetje gladiator bloed wordt eindelijk verwijderd van dit statige gebouw. Maar hoe! Het gebouw was vroeger misschien een teken van sterke mannen in gevecht vandaag de dag wordt het echter schoon gemaakt met water en tandenborstels.. Voor de grotere delen mogen de restaurateurs wel grotere borstels gebruiken maar voor de kleinere scheuren en breuken is de tandenborstel treatment de enige optie. Het project is naar verwachting klaar in 2016.

GS6

Big Ben

De Big Ben is eigenlijk de bijnaam van de Palace of Westminster. Alleen de grote klok heet Big Ben maar in de volksmond is deze naam nu gemeengoed voor de hele toren. Op 31 mei 1859 begon het uurwerk te tikken, om pas in 1956 voor het eerst te worden stilgezet voor onderhoud. De daadwerkelijke Big Ben klonk voor het eerst op 11 juli 1859. De klok van de Palace of Westminster is aan vier kanten van de toren zichtbaar zodat de Londenaren nooit te laat komen op werk. De klok is gemaakt van 312 stukje glas in lood die alleen schoongemaakt kunnen worden met water en zeep. Klinkt niet zo ingewikkeld maar bedenk je wel dat de klokken op ruim 90 meter hoogte hangen en dat de wijzers constant door draaien. Het is een lang en delicaat proces wat elke vijf jaar plaats vind. Een zenuwslopende klus maar wel het best uitzicht over Londen dat je je kan indenken.

GS4

Taj Mahal

India is het meest luchtvervuilde land ter wereld. De smog tast niet alleen de gezondheid van de inwoners van India aan maar ook de monumenten hebben er zwaar onder te lijden. De Taj Mahal is een van India’s meest bezochte monumenten en het is dus van belang dat het er altijd goed uitziet. Om het marmer mooi te houden hebben ze wel een hele bijzondere manier gevonden, namelijk; modder! In 1994, 2001 en 2008 hebben specialisten het gebouw ingesmeerd met modder en vervolgens met nylon borstels en water blinkend schoon geboent.