De perfecte schoonmaakhulp bestaat! 4 manieren om hem te vinden

In Nederland zijn er ongeveer 587.000 schoonmaak- en keukenhulpen actief (CBS, 2016). Toch blijft het een hele opgave om binnen dit grote aanbod de schoonmaakhulp van jouw dromen te vinden. Tijdens deze zoektocht hebben we een hoop vragen en twijfels:  Hoe weet ik of ik een goede schoonmaker in huis haal? Wat als er iets wordt gestolen of kapot gaat?

Een schoonmaakhulp moet je helpen om stress te verminderen en niet te verhogen. Daarom hebben we in deze minigids de verschillende mogelijkheden voor jou op een rij gezet.

De arbeidsovereenkomst

Het vinden van de perfecte schoonmaakhulp is een belangrijke keuze

Een contract is niet alleen een mogelijkheid bij hulpen die inwonen bij de familie waarvoor ze werken. Als je op regelmatige basis een schoonmaker wilt inhuren, kun je hiervoor een contract afsluiten om het een en ander vast te leggen. Hierbij moet je wel rekening houden met het wettelijk vastgelegde minimumloon. Daarnaast zijn er regels met betrekking tot de werkzaamheden, werktijden en vakantiedagen.

Voordeel: Dit is de beste manier om een relatie op te bouwen met je schoonmaakhulp. Je legt de hulp vast voor een bepaalde periode, dit kan tijdelijk zijn of voor onbepaalde tijd, waardoor de hulp verzekerd is van een vast inkomen. Daarnaast loop je niet het risico een hoge boete te krijgen voor het zwart uitbetalen van een werknemer.

Nadeel: In een land waar de zwarte schoonmaakmarkt groot is, is het moeilijk om een schoonmaakhulp te vinden die bereid is om een lang bureaucratische proces in te gaan. Het registreren kost veel tijd, wat afschrikt. Daarnaast kan een arbeidsovereenkomst leiden tot hoge kosten bij de klant. Bijvoorbeeld vanwege diverse verzekeringen, maar ook ontslagvergoedingen.

Het schoonmaakbedrijf

Het vinden van een goede, betrouwbare schoonmaker is een zoektocht

Bij schoonmaakbedrijven denk je waarschijnlijk meteen aan grote bureaus die zich bezighouden met de schoonmaak van kantoren, ziekenhuizen en scholen. Er zijn echter ook gespecialiseerde bedrijven die zich richten op het reinigen van huizen van particulieren.

Voordeel: Het inhuren van een schoonmaakbedrijf heeft meerdere voordelen, zoals een verzekering verzekering tegen schade, ongevallen en diefstal. De schoonmakers zijn in dit geval werknemers van het bedrijf. Dit heeft twee voordelen: het versterkt hun inzet en jij hoeft je niet te bemoeien met het papierwerk, zoals contracten en betalingen. Dit verzorgt het schoonmaakbedrijf. Ook de zoektocht naar een hulp is kort, want het bedrijf heeft een heel blik aan schoonmakers klaarstaan.

Nadeel: Een schoonmaakbedrijf kan je niet garanderen dat ze wekelijks dezelfde schoonmaakhulp sturen. Deze rotatie is een nadeel als je op zoek bent naar een betrouwbaar persoon waar je op lange termijn mee wilt werken. Je kunt het zien als tijdsverspilling dat je iedere keer als er een nieuwe schoonmaker komt opnieuw moet uitleggen waar zij de benodigde spullen kunnen vinden en wat je belangrijk vindt aan een schoonmaak.

De online mogelijkheden

App Helpling gemakkelijk online schoonmaak boeken

E-commerce wordt in Nederland steeds groter. Wat begon met het online kopen van boeken en elektronica heeft zich nu ontwikkelt tot talloze on-demand-platformen. Van dineren bij een onbekende thuis tot carpoolen en huishoudelijke diensten, het kan allemaal online.

Voordeel: Net als bij het inhuren van een schoonmaakbedrijf, hoef je geen tijd te verspillen aan het vinden van een schoonmaker in jouw buurt. De technologie achter het platform matcht vraag en aanbod, beheert de afspraken en faciliteert de betaling. Daarnaast selecteren platformen aan de poort om zo de kwaliteit hoog te houden. Door je aan de sluiten bij een website of app vind je makkelijk de service die je nodig hebt, bij jou in de buurt. Bij Helpling bijvoorbeeld vind je betrouwbare en ervaren huishoudelijke hulp voor een betaalbare prijs.

Naast het gebruiksgemak bieden deze on-demand-diensten ook veel flexibiliteit. Bij Helpling kun je een boeking tot 24 uur voordat hij plaatsvindt wijzigen. Alle schoonmaakhulpen op het platform zijn gescreend en verzekerd tegen schade die voorkomt uit de schoonmaak.

 

Nadeel: De schoonmaakhulpen op platformen zoals Helpling opereren zelfstandig, waardoor de kwaliteit lastiger te waarborgen is. Wel probeert het platform de kwaliteit hoog te houden door middel van een selectieprocedure en een beoordelingssysteem. Hulpen met goede beoordeling, krijgen eerder nieuwe opdrachten aangeboden. Het is dan ook voor henzelf belangrijk om goed te presteren.

 

Het inhuren van een schoonmaakhulp via de zwarte markt

schoonmaakhulp-via-de-zwarte-markt-supermarkt

De zwarte markt is een terugkerende oplossing voor Nederlanders die op zoek zijn naar een huishoudelijke hulp. Deze keuze zorgt ervoor dat er geen belasting wordt betaald over de inkomsten, wat leidt tot een groei van de illegale economie.

Voordeel: Het is de goedkoopste optie met uurtarieven rond de 10 euro per uur. We zijn vaak afhankelijk van deze vorm door middel van de mond tot mond reclame van vrienden en familie. De afwezigheid van facturen en verzekeringen verlaagt de prijs en omdat de schoonmaakhulp door de eigen omgeving wordt aangeboden, zijn het vrijwel altijd hulpen uit de buurt.

 

Nadeel: De prijs kan goedkoop lijken maar als je bedenkt wat er allemaal fout zou kunnen gaan, besef je dat je veel meer zou moeten betalen. Voor de klant is er geen verzekering bij schade die voortkomt uit de schoonmaak. Daarnaast loop je het risico om een zware boete te krijgen, omdat je de hulp zwart uitbetaalt. De arbeidsverhouding is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, betalingen worden contact gedaan en er is geen administratie; hierdoor is er voor beide partijen geen enkele vorm van zekerheid.

Ongeacht je keuze is het belangrijk om te onthouden dat de keuze om schoonmaakhulp aan te nemen een belangrijke keuze is. De hulp moet je dagelijks leven verlichten en mag daarom geen reden zijn voor juist meer bezorgdheid. Maak daarom een keuze die het beste aansluit bij jouw behoeften.