De gids tot de beste voorjaarsschoonmaak ooit!

5 schoonmaaktips die je leven makkelijker maken en geld besparen

De dagen worden langer en warmer. En de stralende zon zorgt ervoor dat de bloemen weer gaan bloeien en de terrassen vol zitten. Maar die zon laat ook ineens al het stof zien wat er stiekem in je huis heeft overwinterd. Tijd om er iets aan te doen! Omdat het nogal overweldigend kan zijn zo’n grote schoonmaak geven wij je 5 tips waardoor het makkelijker en overzichtelijker wordt. Een grote slag slaan is natuurlijk mooi maar als je het werk opdeelt kan je met meer aandacht te werk gaan.

Klaar voor de start?

Om te beginnen is het van groot belang dat je het juiste materiaal in huis hebt. Een fris huis begint met fris schoonmaakmateriaal. Bedenk wat er allemaal gedaan moet worden en maak een plannetje hoe je door het huis gaat.

Keuken

Fornuis: Verwijder aangekoekte etensresten met een afwastablet. Los het tablet op in warm water en wrijf het fornuis hiermee in. Even laten weken en het fornuis straalt als nooit te voren.

Keukenapparatuur: Je kent vast wel de kleverige stof laag op de broodrooster. Het beste wat je hiertegen kan doen is met een zachte spons en eventueel wat zuiveringszout in warm water het vuil wegvegen. Zo wordt het wel schoon zonder dat je krassen maakt.

Magnetron: Een broedplaats van bacteriën en vaak ook aangekoekt vuil. Heel gemakkelijk schoon te maken echter! Zet een glas met een citroen of het sap van een citroen in de magnetron en zet de magnetron 5 minuten op de hoogste stand aan. Daarna hoef je alleen nog maar het vuil weg te vegen.

Badkamer

Douche gordijn: Een vies vergeeld of zelfs beschimmeld douchegordijn is een doorn in het oog. Maar wist je dat je bijna alle douche gordijnen makkelijk kan wassen? Op ongeveer 30 graden, fijne was en zonder wasmiddel. Als je dit nou eerst doet voor je begint aan de badkamer kan je ‘m meteen weer schoon terug hangen in je schone badkamer.

Schimmel: Het klinkt vies maar het is bijna onvermijdelijk dat er op zo’n vochtige plek als de badkamer schimmel ontstaat. Er is gelukkig een niet chemische oplossing voor dit probleem; tea-tree oil. Druppel een beetje van de olie op een wattenstaafje en wrijf het op de schimmelplekken.

Slaapkamer

Matrasmijt: Eigenlijk zou je elke twee weken je matras moeten omdraaien. Nu is dat een beetje gedoe maar wat je wel kan doen voor de grote schoonmaak is je matras even goed uitkloppen en vervolgens grondig stofzuigen.

De vloer

Parket: Ze zitten erin voor je er erg in hebt maar zijn lastig om eruit te krijgen; krassen. De notenolie in walnoten kan echter de oplossing zijn! Wrijf met een walnoot over de krassen en ze verdwijnen

Dierenhaar: Heb je een huisdier? Dan ken je vast de eindeloze stroom haren die elke keer overal opduiken. Er is eigenlijk niet tegenop te stofzuigen. Een alternatief is de rubberen handschoen. De haren plakken als een magneet aan het rubber. Een snelle en makkelijke oplossing.

Woonkamer

Porselein:  Porselein is een fijn materiaal wat soms kan verkleuren. Om dit weg te krijgen zonder het te beschadigen neem je een kurk, wat olie en zout. Dompel de kurk in de olie en het zout en draai zachtjes rondjes over de verkleurde plekken.

Vazen: Als bloemen iets te lang in een vaas blijven staan komt er vaak aanslag aan de binnenkant van de vaas. Je kan het beste een laagje water met afwasmiddel en aardappelschillen in de vaas doen en de vaas langzaam ronddraaien.

Gordijnen en lamellen: Gordijnen kunnen in de loop van de tijd vaal worden dus ook die kan je wassen voor een frisse uitstraling van je woonkamer. Lamellen zijn grote stof vangers die je het beste kan schoonmaken met een oude sok om je hand. Daar hoef je dus geen dure stofdoekjes of dusters voor te kopen.