Vieze geurtjes in huis? Gebruik deze 8 methodes om ze weg te krijgen

Een schoon en fris huis is waar we allemaal naar streven toch? Maar hoe schoon je huis ook is een vieze geur duikt wel eens op. Of het nou stinkschoenen zijn of de geur van eten, het kan lang blijven hangen. Het is nog net iets te koud om de hele dag de ramen op te zetten dus hoe kom je dan van die geurtjes af? Hier zijn acht makkelijke methodes om de meestv oorkomende vieze geurtjes weg te krijgen of te voorkomen.

1. Kattenbakvulling om geuren te neutraliseren.Vieze geur wegkrijgen

Nare geurtjes kunnen worden geneutraliseerd met behulp van kattenbakvulling. De korrel absorberen niet alleen vocht maar ook geur als de beste. Je kan het letterlijk overal voor gebruiken. Neem een paar oude sokken en vul ze met kattenbakvullig en leg ze vervolgens neer op plekken waar het stink. Denk aan een muffe kleding of boekenkast, je schoenen, of zelfs op de bodem van de prullenbak.  Voor vieze geur uit de ijskast is het ook een top oplossing! Plaats een bakje in de ijskast en je merkt na een uur al verschil. Vergeet echter niet af en toe de korrels te vervangen omdat ze ook vocht opnemen.

2. Citroen, een onmisbare bondgenoot in de strijd tegen geur

Vieze geur wegkrijgen

Heb je geen katten dan is er voor de ijskast een alternatief! Snijd een citroen doormidden,  haal het vruchtvlees eruit zodat je alleen de schil overhoudt leeg deze van de pulp en vul het met zout, zet dan weg op de bodem van de koelkast. Het zout zal geuren absorberen en citroenschil laat haar aangename geur in de hele ijskast.

3. Koffiebonen bij kaarslicht

Vieze geur wegkrijgen

Vul een pot met koffie bonen, zet een kaars in het midden steek ‘m aan. De warmte zorgt ervoor dat de bonen hun aroma verspreiden door het hele huis. Koffie bonen worden vaak als neutralisator gebruikt bij bijvoorbeeld het ruiken van parfum. Een ideale manier om nare geurtjes weg te halen.

4. Een geurende stofzuiger

Vieze geur wegkrijgen

Iedereen kent ‘m wel, die muffe geur uit je stofzuiger. Ook al heb je net de stofzak vervangen de geur is vaak lastig weg te krijgen. Als je een paar druppels parfum of etherische olie op de stofzak druppelt verspreidt de aangename geur zich vanzelf.

5. Eucalyptus voor een frisse douche

Vieze geur wegkrijgen

Eucalyptus is naast mooie versiering ook een uitstekende geurvreter. Eucalyptus wordt al  sinds de oudheid gebruikt en schijnt zelfs een helende werking te hebben voor mensen met ademhalingsproblemen. Je kan bij bijna elke bloemist een bosje verse eucalyptus kopen, hang ‘m vervolgens in de douche en geniet! Elke douche beurt zal door de stoom de geur vrijkomen.

6. Azijn in de aanslag tegen vieze geur

Vieze geur wegkrijgen

Lekker koken kan soms betekenen dat de geur van het eten lang blijft hangen. Denk maar aan heerlijke garnalen geroerbakt in knoflook of een visje met citroen. Om die hardnekkige geur weg te krijgen kan je het best werken met een neutralisator als azijn. Dit haalt de geur weg in plaats van het gebruiken van een luchtverfrisser waarbij de geuren kunnen mengen en het alleen maar erger wordt.

7. De klassieker: Sinaasappel en kruidnagel

Vieze geur wegkrijgen

Neem een paar kruidnageltjes en steek ze in de huid van een sinaasappel. Zet vervolgens de sinaasappels door de kamer en je zal merken dat de geur zich snel verspreid. Leuk om met kinderen te doen en zeker geschikt voor de feestdagen.

8. Het kruidenkabinet

Vieze geur wegkrijgen

Hou je van sterke geuren? Maak dan een kruidenmengsel met alle kruiden die jij lekker vindt. Kies je favoriete geuren bij elkaar zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, rozemarijn of dennennaalden. Zet een pan met water op en gooi daar alles in wat jij maar wil, doe er vervolgens een beetje (aromatische) olie bij en laat een uur zachtjes pruttelen. Je huis zal heerlijk ruiken!

Vieze geur niet weg te krijgen? Misschien tijd voor wat hulp in het huishouden…. Leun achterover, relax en boek een hulp via Helpling.

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.