5 tips tegen fruitvliegjes die écht werken

5 tips tegen fruitvliegjes die écht werken

Eén ding is zeker: begin zo snel mogelijk met de bestrijding, want fruitvliegjes leggen tot wel 500 eitjes per dag. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden ligt hebben de larven namelijk slechts 24 uur nodig om zich tot fruitvliegjes te ontwikkelen. Dit is de reden waarom je in de zomer veel meer last hebt van fruitvliegjes dan in de winter. Genoeg feitjes, tijd voor echte tips!

1. Wondermiddel: Azijn en afwasmiddel

Fruitvliegjes zijn verspreiden zich binnen enkele seconden door de gehele kamer. Ze met een theedoek achter na jagen? Dat gaat niet lukken. Draai het daarom eens om! De beste manier van het bestrijden, is om de fruitvliegjes te lokken en te vangen. Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.

2. Drankkaart: Appelazijn, rode wijn of bier en folie

Andere fruitvliegjes bestrijdingsmiddelen die je waarschijnlijk al in huis hebt zijn appelazijn, rode wijn of bier. Onze tip: Vul een kom met een van deze vloeistoffen en span daar een stukje huishoudfolie overheen. Prik vervolgens met een vork een aantal kleine gaatjes in de bovenkant en de fruitvliegjes zullen hier direct op afkomen. Ze vliegen eenvoudig naar binnen, maar zullen er vervolgens niet meer uit komen.

Fruitvliegjes vangen in een potje

3. Diervriendelijk: De manier om fruitvliegjes te vangen

Voor de dierenvrienden onder ons die zelfs geen (fruit)vlieg kwaad doen is er natuurlijk ook een oplossing. Een eenvoudige manier om fruitvliegjes levend te vangen is met een bananenschil en een open plasticzak. Doe de schil in de zak en deze zal zich in een mum van tijd omtoveren tot een paradijs voor fruitvliegen, zorg dat er zoveel mogelijk naar binnen gaan en sluit vervolgens de zak. Open hem buiten en de fruitvliegjes kunnen verder leven buiten jouw huis.

Met bananen lok je fruitvliegjes

4. Voorkomen: Verwijder regelmatig het vuilnis

In de winter kun je het vuilnis gemakkelijk een aantal dagen laten staan voor je het naar buiten brengt, in de zomer is dit een absolute no-go. Door de hitte wordt het fermentatieproces versnelt en de vieze prullenbak verandert in een paradijs voor fruitvliegen. Als bestrijding tegen de fruitvliegen is het daarom een goed idee om het afval snel buiten te zetten. Voorkomen van fruitvliegjes is natuurlijk beter dan bestrijden!

Mocht je zelf nog een goede tip hebben om fruitvliegjes te bestrijden horen we die natuurlijk graag!

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.

5 Comments

  1. Niet te geloven het is winter en dan heb ik een plaag van fruitvliegjes!! Waar ik ook keek overal zaten zwermen fruitvliegjes. Veel geprobeerd maar zonder resultaat. Gelukkig is deze plaag voor de 100 procent verholpen dankzij NINJA FRUIT FLY, een geweldig product.

    • Op twee totaal verschillende plekken getest met FRUIT FLY NINJA. In tegenstelling tot P. Bogers moet ik helaas tot de conclusie komen dat dit product totaal niet werkt, ok mischien 5%. Tenzij Ninja ‘Hij die onverstoord wegkijkt’ betekent. Dan voldoet dit product wel aan de verwachting. Beetje jammer van het geld. Ik stap over naar (fruit-)azijn, port en afwasmiddel.

  2. Handige tips! In mijn ervaring zijn ze wel erg hardnekkig, vreemd genoeg hebben we nu op dit moment ook last van een ware plaag. Ik zag hier en op dit blog: https://www.buitenlevengevoel.nl/fruitvliegjes-bestrijden/ de azijntips en die over het gebruik van bananen, dus die ga ik eerst maar eens proberen

  3. Goede tips! Het gebruik van azijn ben ik vaker tegen gekomen, denk dat ik daar maar eens mee aan de slag ga, sinds afgelopen week weer een plaag van fruitvliegjes die samen lijkt te gaan met bladluis bij de bron. Ook hier vond ik nog goede tips om fruitvliegjes te bestrijden: https://www.buitenlevengevoel.nl/fruitvliegjes-bestrijden ook vaak met wijnresten, maar ook kaneel en de stofzuiger als wapen tegen de fruitvlieg.

  4. Jullie missen nog wel een hoop tips ! Waarom niet meer info over de nieuwe methodieken zoals hierboven door P. Bogers ook vernoemd wordt. Die nieuwe methodieken zijn twijfelachtig qua werking maar wel het benoemen waard.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *