Oven schoonmaken: De 5 beste DIY middelen voor een brandschone oven

De oven is ongetwijfeld één van de meest gebruikte apparaten in jouw keuken. We gebruiken de oven haast dagelijks om te koken, bakken en braden. Toch komen we niet zo vaak toe aan het oven schoonmaken. Om je oven in goede conditie te houden is een periodieke schoonmaak erg belangrijk, maar wie heeft er nou echt zin om die vieze oven schoon te maken? En als je het wel doet, blijft hardnekkig vuil vaak toch nog achter. Het is niet geheel toevallig dat oven reinigen een van de meest aangevraagde schoonmaakdiensten bij Helpling is… Toch helpen wij je ook graag om zelf de oven schoon te maken. Het is namelijk veel eenvoudiger dan je denkt en alle benodigde schoonmaakmiddelen heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis zonder dit te weten!

Bij Helpling zijn wij geen fan van schoonmaakmiddelen die op basis van schadelijke chemicaliën vuil verwijderen. Dit soort agressieve schoonmaakmiddelen zijn namelijk niet alleen slecht voor het milieu, maar ook direct voor de gezondheid. Laten we het oven schoonmaken vandaag daarom net even anders aanpakken We geven je graag 5 doe-het-zelf tips om met eco-friendly middelen de oven te reinigen.

1 ) Bestrijd het vet met citroen

Oven schoonmaken

Citroenen bevatten vele eigenschappen om voedselresten, bacteriën en geurtjes op natuurlijke wijze weg te halen. Bij het schoonmaken van de oven zijn citroenen dan ook een erg bruikbaar en milieuvriendelijk middel. Pers het sap uit van twee citroenen en sprenkel het over het gehele oppervlak van de oven (of gebruik een plantenspray!). De overgebleven schillen van de geperste citroenen doe je in een steelpan met een halve liter water en die plaats je in een op 80°C voorverwarmde oven. Laat de citroen circa 30 minuten stomen, dit zorgt ervoor dat het vuil aan de zijkanten van de oven losweekt en vervolgens eenvoudig met een vochtige doek te verwijderen is.

2 ) Oven schoonmaken met grof zout

Oven schoonmaken
Een ander levensmiddel wat haast in iedere keuken aanwezig is en ook erg nuttig blijkt bij het schoonmaken van de oven is zout. Meng 250 gram tafelzout met een halve liter water en strijk het glad. Breng dit smeersel vervolgens aan op aangekoekte en verbrande resten in de oven. Laat het mengsel ongeveer 15 minuten intrekken en reinig het vervolgens eenvoudig met een vochtige doek.

3 ) Een wondermiddel voor je oven: Azijn

Ook azijn is zo’n wondermiddel dat vele eigenschappen bevat om te reinigen zoals ontvetten en desinfecteren. Om jouw oven met azijn schoon te maken heb je (naast azijn…) slechts een pan met water en een spons nodig. Vul een pan met water en giet hier een vol glas azijn bij. Breng het water met azijn aan de kook en plaats het vervolgens in een op 100°C voorverwarmde oven. Laat het vervolgens ongeveer 15 minuten stomen. Na een kwartier kun je de pan uit de oven halen. Laat de oven even afkoelen en verwijder daarna met een normaal sponsje al het vuil. De voedselresten en het aangekoekte vet zullen samen met de nare geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

4 ) Extra kracht met zuiveringszout

Oven schoonmaken

Een ander multifunctioneel middel dat vast en zeker niet ontbreekt in jouw huishouden is zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd). Een ideaal middel om allerlei oppervlakten mee schoon te maken zonder agressieve middelen te hoeven gebruiken. Voor het oven schoonmaken mix je simpelweg 4 eetlepels zuiveringszout en 4 eetlepels water tot je een dik papje hebt en verspreid je het mengsel overal aan de binnenkant van de oven (zijkanten en onderkant – niet de grill/verhittingselementen). Laat het geheel ongeveer een uur op de zijkanten intrekken en poets vervolgens alle vlekken eenvoudig weg met een sponsje.

5 ) Besprenkel je oven met bicarbonaat en azijn

Als toevoeging op de reinigende eigenschappen van bicarbonaat en azijn is het ook ideaal om beide te mixen. Spray met een tuinspray het mengsel van witte wijn azijn en bicarbonaat over de ovenwanden, laat het 30 minuten intrekken en verwijder vervolgens met een schuurspons en warm water al het vuil van de binnenzijden.

Zelfs na het lezen van deze effectieve tips geen zin in het oven schoonmaken? Boek dan een hulp via Helpling om te helpen met je oven schoonmaken.

 

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.