Ons meest geliefde vervoersmiddel is natuurlijk de fiets. Door weer en wind brengt onze stalen ros ons van A naar B… maar zorg je wel een beetje goed voor je fiets? Als je veel fietst, zal er namelijk regelmatig iets stuk gaan of slijten. Door zelf goed voor je fiets te zorgen en jaarlijks voor een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker langs te gaan, kun je dit grotendeels voorkomen. “Fiets schoonmaken, dat doet de regen toch voor je?” Nou wel een beetje, maar niet genoeg om te zorgen dat je fiets in goede staat blijft. Wij geven je dan ook graag wat handige tips waarmee je je fiets in no-time weer schoon kan maken en je er nog lang op kan blijven fietsen.
1. De fiets schoonmaken
2. De fietsketting schoonmaken
3. Roestvlekken verwijderen
4. Een glimmende fiets!
1. De fiets schoonmaken
Benodigdheden:
- Emmer met kraanwater
- Emmer met warm water en zeep (bijv. gewoon afwasmiddel)
- Katoenen doek (of een oud t-shirt) en spons
- Stoffer of handborstel
- Eventueel: Rubberen handschoen of werkhandschoen (tegen vieze handen)
Gewapend met een handborstel of stoffer borstel je eerst het frame en de wielen, inclusief velgen en spaken, goed af. Gebruik vervolgens een spons en emmer warm water om de fiets van boven tot onder goed schoon te maken. Poets de zwaar vervuilde gebieden, zoals de binnenkant van de spatborden, met een spons of doekje gedrenkt in water en afwasmiddel.
De velgen en spaken kun je met een een katoenen doek (een oud T-shirt doet het ook goed) schoonwrijven. Microfiber handschoenen zijn ook uiterst geschikt voor dit klusje.
Voor een effectieve reiniging van de velgen en spaken kun je een spuitfles vullen met warm water en een beetje afwasmiddel. Spuit de fiets met het sopje en veeg daarna zorgvuldig de velgen en spaken schoon. Spoel de fiets af met een tuinslang om het laatste vuil te verwijderen.
Wat je vooral niet moet doen wanneer je je fiets wilt schoonmaken is een hogedrukreiniger of tuinslang met een harde straal gebruiken. Dit kan namelijk water op plekken spuiten waar je het niet wilt zoals de lagers, de versnellingsnaaf of de trapas.
2. De fietsketting schoonmaken
- Ontvetter (kettingreiningsmiddel of wasbenzine)
- Kettingsmeermiddel
- Oude tandenborstel
- Een oude droge doek (of een oud t-shirt)
- Eventueel: Rubberen handschoen of werkhandschoen (tegen vieze handen)
In de fietsketting hoopt zich makkelijk hardnekkig vuil op, het vuil is vaak kleverig vanwege de olie en kan niet zo gemakkelijk worden verwijderd. Om te beginnen zet je de fiets op z’n kop en open je, indien aanwezig, de kettingkast . Dip vervolgens een doek in reinigingsmiddel en laat de ketting draaien met de trappers terwijl je de doek langs de ketting wrijft.
Het is vaak wat moeilijker om in de tussenruimte van de fietsketting te komen, maar geen nood! Met een oude tandenborstel kom je er makkelijk bij. Laat de ketting weer lopen door de pedalen rond te draaien en houd de tandenborstel tegen de ketting aan. Laat de ketting vervolgens drogen voordat je de kettingkast er weer op doet.
En dan nu het smeren van de ketting. De regel is: niet te veel en de juiste olie (sommige geloven dat eetbare olie voldoende is – een grote fout!). Smeer of spray de ketting van boven in en laat hem draaien. Gebruik een doek om de overtollige olie te verwijderen en zorg dat er geen olie op het wiel komt. Olie op het wiel zorgt ervoor dat de remschijven niet meer goed werken… Pas dus goed op!
3. Roestvlekken op de fiets verwijderen
- Staalborstel
- Schuurspons
- WD 40
- Of een citroen en aluminiumfolie?
Wanneer je je fiets niet droog stalt (wat vooral in steden niet altijd mogelijk is), is de kans groot dat je fiets sneller zal roesten. Zelfs wanneer je iedere dag je fiets braaf in de schuur stalt, krijg je na verloop van tijd roestvlekken. Maar wees niet bang, gelukkig is roest van je fiets redelijk makkelijk te verwijderen. Haal eerst de roest met een staalborsteltje weg en maak de roestplekken vervolgens glad met een schuursponsje.
Roest op je fietsketting? Gebruik dan ook een staalborstje om de ketting weer mooi te maken en spuit vervolgens wat WD40 op de ketting om de roestplekken er af te poetsen. Smeer vervolgens wel je ketting weer in met voldoende kettingvet.
Deze middelen niet in huis? Dan kun je altijd nog een huismiddeltje met een hoog zuurgehalte proberen. Pak een citroen en snijd deze doormidden. Wrijf vervolgens stevig met de citroen over de roestvlekken of laat het indien mogelijk weken in het sap. Gebruik vervolgens een stukje aluminiumfolie om de roest er af te schrapen – de roestvlekken op de fiets zullen verdwijnen.
4. Glimmend en veilig de weg op
Na het schoonmaken van je fiets is het tijd om het fietsframe weer te laten schitteren. Hiervoor kun je gebruik maken van autowax. Breng simpelweg een beetje wax aan op een doek en wrijf het in op het frame van de fiets.
Last but not least – Niets is belangrijkers dan de veiligheid van je fiets. Controleer de remmen, remkabels, banden en de ketting, regelmatig op slijtage. Mocht je hier zelf niet veel verstand van hebben kun je rondvragen of iemand uit de buurt je kan helpen. Als dit niet lukt kan je altijd langs bij een fietsenmaker voor een grondige check-up.
Tot zover onze tips voor het schoonmaken van je fiets. Heb je zelf nog tips? Deel ze met ons in de comments!