7 herkenbare zomervlekken en hoe je er vanaf komt

Ketchup op je shirt tijdens de barbecue bij vrienden, je bikini onder de zonnebrandcrème op een stranddag en overal gras, wijn en fruitvlekken na een dag in het park. Een vlek is zo gemaakt, zeker in de zomer als we veel tijd buiten doorbrengen. Met de juiste tips en tricks van Helpling kun je je kledingstukken weer nieuw leven inblazen en afscheidnemen van die herkenbare, zomerse vlekken.

1. Zonnebrandcrème

Ai, heb je geknoeid met zonnebrandcrème? Als het een vette klodder is, dien je die eerst weg te halen met een lepel. Hierna blijft er vaak alleen nog een vloeibare vlek over, waar je vervolgens wat baking soda op kan strooien. Laat zit een halfuurtje zitten; de crème zal hier intrekken. Schud vervolgens het bakpoeder eraf. Meng daarna wat groene zeep met heet water en laat je kledingstuk zo’n 30 minuten in het sopje weken. Schrob daarna het mengsel met een klein borsteltje over de vlek. Tot slot even in de wasmachine en de vlek is helemaal verdwenen.

2. Rood fruit

Fruitvlekken zoals aardbeien en frambozen zijn killing. En ze worden steeds moeilijker te verwijderen naarmate je langer wacht. Giet direct kokend water over de vlek en hij verdwijnt vrijwel meteen. Ben je thuis? Smeer dan de vlek thuis in met scheerschuim en was het shirt vervolgens zoals je gewend bent.

3. Gras

Als je jouw kind lekker buiten hebt laten spelen, zit de kans erin dat ‘ie thuis komt met een flinke grasvlek in zijn broek. Het lijkt een onmogelijke missie, maar ook deze kan eruit. Schrob de vlek met groene zeep, en was het kledingstuk vervolgens op een normaal wasprogramma (liefst minimaal veertig graden) en de grasvlek is verdwenen.

4. Rode wijn

Belandt de inhoud van het glas precies op je witte blouse? Zorg dat je de vlek nat houdt tot je thuis bent. Giet er bij bij thuiskomst witte wijnazijn of citroensap over en bestrooi de vlek met zout. Haal het overtollige zout van de vlek en wrijf hem in met vlekverwijderaar. Daarna, hup, de wasmachine in!

5. Chocoladeijs

Het ijs op je hoorntje vaak sneller dan je kunt eten. Chocolade maakt lelijke vlekken, dus kom snel in een actie. Dep met koud water voorzichtig op de vlek en gooi de kleding thuis in de wasmachine. Niet wrijven, want dan maak je de vlek groter!

6. Roet van de barbecue   

De erfenis van een avondje achter de barbecue: overal vegen met roet. Vaak kun je roet simpel verwijderen door de kleding uit te kloppen. Blijft de vlek zitten? Blijf dan vooral uit de buurt van water. As lost niet op in water, waardoor de vlek alleen maar groter wordt. Strooi daarom zout op de vlek. Klop het zout, nadat het een paar uur heeft ingetrokken, van de stof af en was het kledingstuk zo heet mogelijk (let op het waslabel!).

7. Tomaten

Flats! Er belandt een tomaat uit de salade op je broek. Maak de vlek direct nat met wat water en druppel er vervolgens wat citroensap op. Laat de citroensap een paar minuten in de vlek trekken en spoel het daarna uit met lauw water. Gooi je kledingstuk in de was zoals je dat altijd doet.

Ook zo vervelend in de zomer: fruitvliegjes. Hoe je daar vanaf komt? Je leest het in deze blog.