
We hebben het de afgelopen maanden allemaal ondervonden, er wordt veel vanuit huis gewerkt! Dit zal nog wel enige tijd aanhouden en misschien zelfs zo blijven. De hedendaagse technologie staat het dan ook steeds beter toe en het past bij onze vernieuwde manier van leven en denken. Een probleem is dan weer, dat de thuiswerkplek niet altijd aan de veiligheidseisen voldoet. Je werkgever kan het natuurlijk niet allemaal controleren of je voorzien van benodigdheden. Wil je het vanaf nu goed doen? Dan lees je hier hoe de ideale thuiswerkplek eruit hoort te zien. Daarbij zijn er 6 kernwoorden die je niet mag vergeten.
Schoon
Een goede thuiswerkplek is een schone thuiswerkplek. We kunnen talloze redenen aanhalen waarom een thuiswerkplek schoon moet zijn, maar uiteindelijk is het gewoon zo dat je beter presteert in een schone werkplek. De werkplek straalt rust uit en jij ervaart minder stress. Je vindt bovendien alles ook nog eens eenvoudiger terug. Het is een beetje zoals bij het koken: dat doe je toch ook liever in een schone keuken dan in een warboel?
Ga daarom na het werk steeds consequent opruimen. Steek je pennen opnieuw in het potje, sluit de printer netjes af en doe de kastdeurtjes dicht. Leeg eventueel ook even de prullenmand en ruim zeker de kruimels op, al is eten aan je bureau eigenlijk nooit een goed idee. Omdat je computer en printer veel stof aantrekken, ga je ook nog even snel met een doekje erover. Laat de ruimte nu even luchten en klaar. Vijf minuutjes, langer hoeft zo’n afsluitritueel niet te duren.
Voorzie daarnaast een wekelijks momentje waarop je de thuiswerkplek grondiger schoonmaakt. Stof alles even af, reinig stopcontacten en plinten, boen de vloer et cetera. Ten slotte maak je eens per maand de zaken schoon die minder frequent hoeven te worden gereinigd, zoals de deurlijsten en de radiatoren. Indien je geen tijd hebt om zelf schoon te maken is het altijd mogelijk externe hulp in te schakelen, zoals een huishoudelijke hulp via Helpling.
Ergonomisch
Op kantoor heb je natuurlijk een goede bureaustoel en zorgt je werkgever dat er aan alle arbo verplichtingen is voldaan. Thuis moet je zelf het nodige doen. Hoe verleidelijk het ook is om lekker voordelig op je keuken stoel te zitten, het is niet zo’n goed idee, wellicht heb je dit inmiddels al ervaren. Kies voor een in hoogte verstelbare stoel waarvan ook de armleuningen verstelbaar zijn. Ook een goed bureau is eigenlijk gewoon noodzakelijk.
Ga in ieder geval niet op de bank of in het park werken. Uiteindelijk betaalt je lichaam daar de prijs voor. De enige uitzondering is misschien voor wie aan affiliate marketing doet, omdat je dan gewoon kan liggen niksen terwijl het geld binnenstroomt. Maar in alle andere gevallen moet je zelf aan de bak en dan is alles maar beter ergonomisch in orde.
Huiselijk
Je moet de thuiswerkplek zakelijk houden, maar dat wil nog niet zeggen dat je dan maar het kantoor helemaal hoeft te kopiëren. Je kan gerust een knus hoekje inrichten waar je tussen het werken door even kan ontsnappen. Het is beter om gewoon af en toe even op een knusse bank te zitten en door het raam te staren, dan dat je YouTube-filmpjes gaat bekijken.
Wat goed werkt is de pomodoro techniek. Hierbij werk je telkens in shiften van 25 minuten, zonder onderbreking, om vervolgens telkens 5 minuten pauze te houden. Die pauzes leg je vooraf vast. Je kan bijvoorbeeld 5 minuutjes in een hoekje zitten en doorheen een fotoalbum van je vorige reis bladeren. Of je luistert 5 minuutjes naar de radio en schreeuwt luidkeels mee met je favoriet nummer.

Natuurlijk groen
Kamerplanten brengen niet alleen rust, maar helpen ook je productiviteit te verhogen. Volgens onderzoek zouden goede kamerplanten de productiviteit zelfs met 15% boosten. En dat terwijl ze sowieso de boel al opfleuren. Kies wel voor luchtzuiverende planten zoals een kamerbananenplant of de bonte syngonium. De verzorging van die planten is dan weer een ideale invulling voor tijdens een van je pauzemomentjes.
Veilig
Dit kernwoord is de logica zelve, maar toch voldoet niet elke thuiswerkplek aan deze eis. Kijk even rond en ga na of je geen onveilige situaties creëert, bijvoorbeeld door verlengkabels op de grond te laten liggen. Maar daarnaast, en hier loopt het vaak fout, gaat het ook om de cyberveiligheid. Installeer een goed antivirusprogramma en gebruik bij het surfen een VPN-verbinding zodat je net dezelfde beveiliging hebt als op kantoor.
Functioneel
De thuiswerkplek hoort (bijna) net zo functioneel te zijn als het kantoor. Zorg dat je vlot kan printen wanneer nodig en plaats een tweede scherm als je dat nodig acht. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je thuis op halve kracht aan het werk gaat.
Wat ook wat extra aandacht verdient is de internetverbinding. Nu ga je meer interneten en is de kans groot dat je je limieten overschrijdt. Of misschien is het internetbereik boven op zolder niet echt ideaal te noemen? Dan kan je wel een wifi-versterker gebruiken. Kortom: neem vooraf even de internetverbinding onder de loep en grijp indien nodig in. Het laatste wat je wil is dat je tijdens een belangrijk Skypegesprek wegvalt.