Zo blijft je kerstboom mooi tot en met de kerstdagen

Zo blijft je kerstboom mooi tot en met de kerstdagen

Een mooie kerstboom uitzoeken is een ding, maar hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van de boom kunt genieten? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Merry Christmas!

Zo redt ‘ie het tot de Kerst

De meeste bomen staan gewoon buiten als je ze koopt. Als je ze dan in één keer binnenhaalt, moet de boom zich opeens aanpassen aan een temperatuurverschil van ongeveer twintig graden.Hier kan de boom niet tegen. Als je de boom eerst even een dagje in de koele garage, schuur, berging, bijkeuken of hal laat staan zal de boom veel minder naalden laten vallen.

De perfecte plek voor de kerstboom

Komt de kerstboom in de huiskamer, dan moet hij zo ver mogelijk van de verwarming worden geplaatst. Een kerstboom kan niet goed tegen de droge lucht van de verwarming, dus zet een bakje met water op de verwarming. Dit voorkomt een te droge lucht en zal je langer van je kerstboom kunnen genieten. Zet de kerstboom op een lichte plaats, uit direct zonlicht. Het is en blijft immers een plant, en die groeien niet in het donker.

Let op wat je in de kerstboom hangt

Wat je in de kerstboom hangt, kan een hoge impact op het milieu en je portemonnee hebben. Kerstverlichting met led-lampjes kost 7x minder energie dan kerstverlichting met gloeilampjes.

Rondslingerende naalden

Bij een houten vloer kun je het beste een kledingroller plakken en deze vastbinden aan een bezem of dweil. Dit doe je door bijvoorbeeld tape of een elastiekje te gebruiken. Zorg dat de plakkerige kant van de roller aan de buitenkant zit. Je hebt nu een soort ‘plakbandbezem’. Heb je vloerbedekking of een kleed? Pak dan wat baking soda uit je keukenkastje en strooi het spul over je tapijt of vloerkleed. De baking soda blijft plakken aan de dennennaalden, waardoor je ze veel makkelijker kunt opzuigen.

Aan alles komt een eind...

Het staat zo gezellig, maar uiteindelijk moet die kerstboom toch echt de deur uit. Wacht niet tot de boom volledig uitgedroogd is. Dan weet je zeker dat je vervolgens het hele huis kunt stofzuigen.

Voor wie zo lang mogelijk van de kerstboom wil genietenTref dan voorbereidingen bij het opzetten van de kerstboom door de boom op een stuk zeil te plaatsen. Een zeil van 2 bij 2,5 meter moet groot genoeg zijn. Na de feestdagen vouw je het zeil open en leg je de boom neer. Je draagt de boom zo het huis uit, zonder een spoor aan naalden achter te laten.

Kerstboom planten

Wil je dezelfde kerstboom weer volgend jaar optuigen? Zet hem dan in je tuin. Het is aan te raden om de kerstboom wel in de pot te houden, anders gaat ‘ie groeien. Natuurlijk kun je hem ook los in de tuin planten, maar dan moet een grotere boom volgend jaar wel je doel zijn 🙂 

4 Comments

  1. Handige tips! Ik zet mijn kerstboom altijd na de kerst in de tuin, er staan er al 2 van vorige jaren. Ik laat mijn kerstboom wel altijd veel te lang staan, het opzetten is altijd leuker dan het aftuigen, haha. De tip van de baking soda ga ik vandaag even proberen, hoe veel moet je er ongeveer van op je tapijt strooien?

    • Hoi Sophie, dat ligt er een beetje aan hoeveel naalden er al liggen. Veeg eerst de naalden bij elkaar en strooi dan de baking soda tussen de naalden. Succes!

  2. […] En nu moet je zorgen dat de kerstboom het ook volhoudt tot de kerstdagen. Op deze blog leggen we uit hoe jij de boom zo lang mogelijk mooi kunt houden. […]

  3. […] staat zo gezellig, maar uiteindelijk moet die boom na de kerstdagen de deur uit. Hoe doe je dit zonder een spoor aan naalden door het huis achter te laten? Tref al voorbereidingen […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *