Zelf zeep maken [VIDEO]

Vandaag hebben we het over iets wat wij bij Helpling ontzettend leuk vinden: een DIY project! Met Do It Yourself-en kan je chemische producten vervangen door natuurlijke – beter voor jou en beter voor het milieu! Het project van vandaag is heel makkelijk en levert je zes mooie, natuurlijke zeepjes op. Een leuk cadeautje voor jezelf of voor iemand anders. Deze methode om zelf zeep te maken is op basis van glycerine, walnoten en etherische olie. Het leuke filmpje is gemaakt door onze Franse blogger vriendin La Fabrique Paillettee.

Natuurlijke zeep

Het fijnste aan je eigen zeep maken is dat je ingrediënten en geuren kan toevoegen die jij fijn vindt. Er zijn een aantal producten die je altijd nodig hebt voor het basisrecept, maar buiten die kan je je creativiteit vrijlaten en toevoegen wat je wilt. Je kan kiezen uit je favoriete etherische oliën en verschillende kruiden of specerijen. Om je zeep kleur te geven, kan je het beste natuurlijke kleurstoffen gebruiken zoals cacao en koffie voor een bruine kleur, geraspte bieten voor rood of gember voor lichtgeel. Je kan beter geen chemische kleurstof gebruiken, want dat mengt niet goed met de zeep.

Zo maak je onze favoriete zeep met amandelolie en walnoten

Benodigdheden om zelf zeep te maken

Zelf zeep maken - benodigdheden
Een siliconenvorm
500 gram glycerinezeep
5 walnoten
1 theelepel amandelolie
50 ml olijfolie

Stap 1

Plet de walnoten met de achterkant van een lepel totdat je grof poeder hebt.

Zelf zeep maken - walnoten pletten

De walnoten voeg je toe aan de zeep om je huid een beetje te scrubben dus het is belangrijk om ze niet al te fijn te malen.

Stap 2

Hak de glycerinezeep in stukken en smelt het au bain-marie (met een pannetje bovenop een iets grotere pan die gevuld is met kokend water).

Zelf zeep maken - smelt de glycerinezeep

Het is belangrijk om het mengsel niet te heet te maken. Wanneer het helemaal vloeibaar is, kan je de walnoten en de olijfolie toevoegen. Roer nog even goed door.

Stap 3

Haal de pan van het vuur en doe het mengsel in een kom.

Zelf zeep maken - voeg de olie toe

Voeg de amandelolie toe en meng het geheel goed. Het is echt belangrijk om het goed te mengen voor het beste resultaat.

Stap 4

Je eigen zeep is al bijna klaar! Verdeel het mengsel over de siliconen vormpjes.

Zelf zeep maken - verdeel het mengsel

Je kan veel verschillende vormen kopen, laat je verbeelding de vrije loop: zeepjes in de vorm van schelpjes, bloemen, zonnetjes, etc. Bij het ingieten, is het belangrijk om net onder de rand uit te komen, in plaats van er over heen te gaan.

Stap 5

Je zelfgemaakte zeep is klaar!

Zelf zeep maken - uit de vorm halen

Je kan de zeep nu makkelijk uit de vormpjes halen (daar zijn die siliconenvormen erg handig voor). Op de website van Martha Stewart kan je nog meer leuke tips lezen om zelf zeep te maken

Is het gelukt om je eigen zeep te maken? We horen erg graag jouw ervaring hiermee! Dus deel het hieronder in de reacties! 🙂

Inmiddels benieuwd naar de Helpling service? Lees hier verschillende klantervaringen over Helpling.

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.