Voorjaarsschoonmaak: In 7 stappen klaar voor de lente

De lente is in aantocht dus is het weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Om je om weg te helpen, hebben we een stappenplan voor je samengesteld om het pad naar een fris en opgeruimd huis makkelijker en overzichtelijker te maken. Als je nu al begint, ben je klaar voordat het voorjaar echt aanbreekt en kan je meer genieten van je vrije tijd en de lentezon.

Stap 1: Voorbereiding is het halve werk

voorjaarsschoonmaak

Bereid je goed voor! Ontbijt eerst goed en zet je favoriete muziek op. Als je echt klaar bent om te beginnen, loop dan een rondje door je huis en maak een lijstje van wat je per kamer wilt schoonmaken. Bepaal hierbij je persoonlijke focus voor deze lente: Wil je de aandacht leggen op elektronische apparatuur of ga je voor blinkende ramen in iedere kamer? Als je gaat proberen om alles te doen, heb je halverwege je huis geen zin meer en zakt de moed je in de schoenen. Dus, hoe moeilijk het ook is, kies voor een aantal belangrijke punten en probeer niet alles te doen!

Inventariseer daarna de schoonmaakproducten die je in huis hebt. Het is handig om alles in huis te hebben voordat je begint. Niets is vervelender dan als je er halverwege het schoonmaken achter komt dat je niet genoeg doekjes of antikalkmiddel hebt. Hieronder een boodschappenlijstje waarmee je in principe alles kan schoonmaken! Wij geloven in natuurlijke producten en vinden dat je niet voor ieder klusje een ander schoonmaakmiddel nodig hebt.

Benodigdheden voorjaarsschoonmaak:

 • Afwasborstel
 • Afwasmiddel
 • Antikalkmiddel
 • Azijn (witte natuurazijn, te koop bij supermarkten en natuurwinkels)
 • Baking soda of zuiveringszout (te koop bij de toko, Etos en De Tuinen)
 • Citroen (2 of 3 stuks)
 • Microvezeldoekjes (5 stuks)
 • Schuursponsje
 • Trekker voor de ramen
 • Zachte sponzen (2 stuks)
 • Zeem of oude krant

Stap 2: Breng orde en hygiëne terug in je keuken

Voorjaarsschoonmaak

Bron foto: Homify

Ruim voor je begint je keuken goed op, werk alle afwas weg, droog het af en berg het allemaal op (tenzij je een afwasmachine hebt natuurlijk). Vervolgens kan je stap voor stap de volgende keukenapparaten aanpakken.

Magnetron: Zet een bak met 1 liter water en een paar schijfjes citroen in de magnetron en zet hem 5 minuten aan op de hoogste stand. Door de damp wordt de magnetron als het ware schoon gestoomd. Als de 5 minuten voorbij zijn, kan je met een vochtig doekje het overgebleven vuil gemakkelijk verwijderen.

Oven: Mix 2 eetlepels baking soda of zuiveringszout met 2-4 eetlepels water totdat je een dik papje hebt. Wees voorzichtig met water toevoegen, want het kan snel te dun worden en dan moet je het opnieuw maken. Smeer het papje op de binnenkant van de oven (niet op de grill/hitte onderdelen) en laat 30 minuten intrekken. Neem vervolgens alles af met een doekje, ga sommige plekken nog even langs met een schuursponsje indien nodig en je oven is brandschoon.

IJskast en vriezer: Haal alles uit de ijskast en stop bederfelijke waar in een koelbox of koeltas met koelingselementen. Zet zowel ijskast en vriezer op stand “0” of haal de stekker uit het stopcontact. Zet de deuren open zodat eventuele ijsblokken kunnen ontdooien. Haal alle lades, vakjes en plankjes eruit. Pak een emmer en vul dit met een mengsel van half azijn en half water. Neem alle losse onderdelen af met dit mengsel en een microvezeldoekje of de zachte kant van een sponsje (absoluut niet met de schuurkant van een schuursponsje). Dit mengsel verwijdert niet alleen geuren, maar ook bacteriën. Neem vervolgens ook de binnenkant van de ijskast en de vriezer af met het mengsel en een doekje.

Waterkoker: Maak de waterkoker aan de buitenkant schoon met een microvezeldoekje en een beetje afwasmiddel. Zet vervolgens een raam open (voor het doorluchten), giet een flinke scheut azijn in de waterkoker, doe er een liter water bij en breng aan de kook. Laat het een half uur intrekken nadat het gekookt heeft. Giet het mengsel eruit en schrob met een afwasborstel alle kalk los. Spoel een aantal keer om en je hebt een schone waterkoker die weer even mee kan.

Espressoapparaat ontkalken: De buitenkant kan je schoonmaken met een microvezeldoekje en een beetje afwasmiddel. De binnenkant kan je het beste ontkalken met een ontkalker die speciaal gemaakt is voor jouw type apparaat. Vul het waterreservoir met koud water en de juist hoeveelheid ontkalkmiddel. Laat het doorlopen totdat het hele reservoir leeg is. Vul vervolgens het waterreservoir opnieuw en laat ook deze hoeveelheid water helemaal door het apparaat heenlopen. Als dit klaar is, was je alle losse onderdelen goed af (kan eventueel ook in de afwasmachine) en dan is je espressoapparaat weer klaar voor een heleboel lekkere espresso’s en cappuccino’s!

Stap 3: Een glanzende badkamer

Voorjaarsschoonmaak

Stap 1 – Obstakels uit de weg: Vul een mandje met shampooflessen en dergelijke items die in de weg staan en leg andere dingen (zoals badmat en handdoeken) tijdelijk op een andere plek buiten de badkamer. Zorg dat alles leeg is. Nu kan je helemaal je gang gaan en staat niets een glanzende badkamer in de weg!

Stap 2 – Kalk weghalen: Spray een anti-kalk schoonmaakmiddel op alle plekken waar kalk op kan zitten (badkamertegeltjes, douchekop- en slang, kranen, wc-pot) en laat dit 30 minuten intrekken. Daarna spoel je het af met veel water en poets je het na met een doekje.

Stap 3 – DIY: Maak een sopje natuurlijke DIY allesreiniger met 250 ml water, 250 ml natuurazijn en het sap van 1 citroen. (Als je hier geen zin in hebt, kan je dit ook met normale allesreiniger doen.)

Stap 4 – Alle oppervlakten afnemen: Als het goed is, zijn alle planken leeg en kan je nu gemakkelijk met een doekje en de DIY allesreiniger (of normale allesreiniger) alle plankjes en kastjes schoonmaken.

Stap 4: Woonkamer, slaapkamer en werkkamer

voorjaarsschoonmaak

Naast de normale schoonmaak in deze kamers, kan je nu ook wat extra klusjes opknappen. We hebben het per kamer voor je opgesteld!

Woonkamer: Ruim op en neem alle elektronica af met een licht vochtig microvezeldoekje. Zet een verse bos bloemen neer om de lente in te luiden.

Slaapkamer: Tijd om je kledingkast aan te pakken. Alle winterkleren en extra dikke dekbedden mogen naar zolder of een andere opslagplek. Gooi oude kleren weg en maak ruimte in je kast voor zomerkleren. Haal het dekbedovertrek van je bed, besprenkel het met een flinke hoeveelheid baking soda of zuiveringszout, laat een halve dag intrekken en stofzuig je matras aan het einde. Je hebt nog nooit zo’n fris bed gehad!

Werkkamer: Neem ook hier de elektronica af met een licht vochtig microvezeldoekje. Draai een back-up van je harde schijf als je dat lang niet hebt gedaan en breng je administratie op orde. Hierdoor ben je die stapels papier straks ook kwijt!

Wist je dat je 80% van de spullen in de kast slechts 1 of enkele keren per jaar aanraakt? Bij de schoonmaak kom je vast een hoop spullen tegen die je wel wilt bewaren, maar eigenlijk een ruimer en frisser huis in de weg staan. Deze spullen kun je ook buitenshuis opbergen, bij ALLSAFE kun je al 12 verhuisdozen in de kleinste ruimte opslaan.

Stap 5: Kinderkamers – zet je kinderen aan het werk

voorjaarsschoonmaak

De gemiddelde kinderkamer ligt bezaaid met kleren en speelgoed. Het is belangrijk dat je je kinderen bij het opruimproces betrekt, anders heb je straks huilende peuters of boze pubers aan tafel.

Peuter- en kinderkamer

Kleren en speelgoed: Vraag je kinderen om twee stapels te maken: 1 met speelgoed waar ze vaak mee spelen en 1 met speelgoed waar ze niet of nooit mee spelen. Bespreek samen wat je met de tweede stapel doet, bijvoorbeeld weggeven een lief neefje of buurmeisje. Ga ook door de kleren heen: wat past niet meer of is oud en kapot? Berg winterkleren op en haal zomerspullen tevoorschijn. Kleren die je niet wil houden, kunnen gedoneerd of verkocht!

Inrichting: De voorjaarsschoonmaak is een goed moment om te kijken of alles efficiënt is ingericht. Misschien ontstaat er vaak een puinzooi, omdat er gewoonweg te weinig opbergdozen zijn. Een aantal simpele plastic bakken of rieten manden kunnen hier een oplossing voor bieden.

Hygiëne: In een kinderkamer waar nog een commode en luieremmer staan, is hygiëne extra belangrijk. Neem alles af met een doekje en de natuurlijke DIY allesreiniger (250 ml water, 250 ml azijn en sap van 1 citroen). Dit mengsel doodt bacteriën en verwijdert geurtjes op een natuurlijke manier zonder chemische middelen (wel zo fijn voor een babykamer). Deze methode kan je toepassen op alles in de kinderkamer: dozen, speelgoed, kasten, bedden, etc.

Knuffels: De meeste kinderen moeten er niet aan denken dat hun lievelingsknuffel gewassen wordt. Om er voor te zorgen dat de knuffels er precies hetzelfde ruiken en eruit blijven zien, maar toch geen bacteriën meer meedragen, stop je ze een nachtje (of een dagje als de kids naar school zijn) in de vriezer.

Puberkamer

Kleren: Ga samen met je zoon of dochter door alles heen en probeer ze te laten inzien dat kleren die niet meer passen of die ze nooit dragen weggegooid of gedoneerd moeten worden.

Opruimen: Het opruimen kan je beter aan de kinderen overlaten. Ze zijn tenslotte oud genoeg om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een opgeruimde kamer. Sta ze wel bij met tips of advies als ze er zelf niet uitkomen en een handje helpen mag ook best natuurlijk!

Stap 6: Geen voorjaarsschoonmaak zonder ramen lappen

Voorjaarsschoonmaak

Het aanbreken van de lente is een perfect moment om je ramen te lappen en hoort eigenlijk bij iedere voorjaarsschoonmaak. Voor je het weet, geniet je van de zonnestralen die er door naar binnen vallen.

Je hebt nodig:

 • 1 emmer met warm water
 • 1 emmer met warm water en een kopje azijn
 • 2 zachte sponzen
 • een trekker
 • een zeem of oude krant

Zo ga je te werk:

 1. Was het raam eerst met een spons en het gewone warme water.
 2. Daarna doe je het nog een keer met de andere spons en het water/azijn mengsel.
 3. Neem het raam nu af met de trekker
 4. Droog na met een krant of zeem voor een streeploos resultaat!

Stap 7: Was alles van stof wat al langer dan een jaar niet gewassen is

Voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak is een mooi moment om alles een keer te wassen of te laten stomen. De volgende items horen eigenlijk allemaal eens per jaar gewassen te worden:

 • Badmatjes
 • Dekens (dekbedden en fleece dekens)
 • Gordijnen
 • Kussens
 • Overtrekken van kussens
 • Servetten
 • Tafelkleden

Lees eerst het wasvoorschrift goed voor de wasinstructies. Sommige dingen kan je zelf wassen en andere kan je wellicht beter overlaten aan de stomerij.

Meer tips nodig?

Hopelijk ben je met dit stappenplan een heel eind gekomen! Voor meer tips, zoals het reorganiseren van je kledingkast, het wegkrijgen van gekke geurtjes in huis en uitleg over hoe je elektronica kan schoonmaken, vind je allemaal op onze speciale voorjaarsschoonmaakpagina. Kan je wel een extra handje gebruiken bij de voorjaarsschoonmaak? Boek een hulp via Helpling om je te helpen bij alle klusjes!

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.