Wil je definitief af van vieze geuren in je huis? 8 tips

Hallo, hallo, wat stinkt er zo? Zelfs nadat je hebt schoongemaakt, kan het soms nog flink onfris ruiken in huis.  Geen zorgen, van deze geuren ben je zo af. We bespreken hieronder 8 nare geuren in huis en hoe je er vanaf komt.

1. Vet

Niets blijft zo lang in huis hangen als de lucht van vet. Zelfs nadat je de ramen hebt opengegooid, kan het nog indringend ruiken. Denk bij de volgende keer bakken en braden vooruit en zet een bakje met azijn in de keuken. Azijn neemt de geuren op en zorgt ervoor dat de stank zich niet verspreidt. Te laat? Zet bakjes met gemalen koffie neer op een aantal plekken in de kamer. Dit mag nieuwe koffie zijn, maar ook gebruikte. Niets zal je dan nog herinneren aan je laatste maaltijd.

2. De wasbak


Het putje van de wasbak is niet altijd even fris. Dit is eenvoudig op te lossen: spoel heet water door de kraan, voeg dan een half kopje soda toe en eindig met een half kopje azijn. Verwijder na 10 minuten het schuim met een liter kokend water. Deze truc werkt ook voor geuren uit het doucheputje.

Een wasbak in de keuken. Hier kunnen nare geuren uitkomen als je het niet goed weet schoon te maken.

3. De vuilnisbak

Als je de vuilniszak vervangt, stinkt de prullenbak vaak nog. Dit komt doordat je etensresten gaan fermenteren in je vuilnisbak. Om van deze vieze geuren af te komen, moet je ook de prullenbak onder handen nemen. Maak de binnenkant en de buitenkant goed schoon met een sopje van afwasmiddel en schoonmaakazijn. Daarna komt de gouden tip van pas: gooi een laagje kattenbakgrind op de bodem van vuilnisbak en plaats daarna pas de zak. Het grind neemt het vocht uit de etensresten op. Zo hoeft je huis nooit meer te ruiken naar een composthoop.

4. Rook

Gerookt in huis of stond de wind zo ongelukkig dat het lijkt alsof de barbecue binnen stond? Aan rook in huis kun je weinig doen. Als je alleen de ramen openzet, zal je huis zelfs na twee uur nog ruiken naar een bruine kroeg. Daarom zit er niets anders op dan de handen flink uit de mouwen te steken. Was de gordijnen, kussens en dekens op 30 graden en je bent weer rookvrij.

5. De koelkast

Franse kaas of rottend fruit achterin de koelkast kunnen je eetlust verpesten bij het openen van de koelkast. Verwijder de boosdoeners en maak de plek waar hij lag schoon met schoonmaakazijn. Leg een schijfje citroen op een schaaltje en besprenkel het met zout. Deze combinatie absorbeert de nare geuren direct. Na vier dagen vervang je het schijfje citroen.

Azijn kan veel nare geuren wegnemen. Mooi uitgestald olie en azijn.

7. Sportschoenen en gympen

Last van zweetvoeten en val je bijna flauw als je je sneakers uittrekt? Ventileren is slechts een tijdelijke oplossing. Gelukkig is er een eenvoudige huis-tuin-en-keuken oplossing om deze vochtige zweetlucht verdrijven. Droge theezakjes! Stop deze (gebruikt of nieuw) in de punten van je schoenen en laat ze een nacht zitten. Weg zweetlucht, hallo geuren van je favoriete theesoort.

6. De WC


Oud maar goud: lucifers. De zwavelgeur laten alle andere geuren verdwijnen. Wil je het iets gezelliger aanpakken? Steek dan een kaars aan op het toilet.

8. Knoflook op je handen

Het is lekker om je knoflook zo klein mogelijk te snijden, maar de keerzijde is natuurlijk de geur die dagen aan je vingers blijft zitten. Hang je handen een paar minuten in een bak melk. Pluspunt: je handen voelen zacht aan. Ook je handen over roestvrijstaal, zoals een wasbak of koelkast, wrijven helpt.

Hand met mes dat knoflook aan het snijden is. Kan erg nare geuren veroorzaken op de handen.