De meest geniale tips en trucs om je verstopte wc te ontstoppen en schoon te maken

Ons hele leven lang zijn we bang om die ene zin te horen: “De wc is verstopt.” Een ongeluk zit echter in een klein hoekje… Iets teveel wc-papier kan soms al de druppel zijn die de emmer doet overlopen. We leren vanaf jongs af aan dat alleen wc-papier in de wc hoort, maar zelfs hij die zich daar altijd aan houdt, wordt niet altijd gespaard. Gelukkig kan de verstopping vaak al met een paar kleine handelingen worden verholpen. Ook het schoonmaken van de WC zelf is geen pretje. Daarom leggen we je uit hoe je wc-bommetjes zelf kan maken, die je gewoon in je wc kan gooien, waardoor de binnenkant vanzelf schoon wordt gebruist.

Gebruik een PET-fles als ontstopper

Voor wie thuis geen ontstopper heeft, kan deze makkelijk zelf bouwen met een PET-fles. Kleine tip vooraf: Werkt alleen als de wc niet ernstig verstopt is. Zo werkt het: Neem een 2-liter PET-fles met dop en knip of snijd 1 centimeter van de onderkant af. Zet de fles met de geknipte kant in de verstopte wc en haal de fles een aantal keer op en neer om de verstopping los te krijgen. Bubbelend water is een goed teken, dan komt het los. Spoel daarna een paar keer door en je hebt weer een happy toilet!

Heet water kan helpen

Heel heet water kan wonderen verrichten. Hoe heter, hoe beter! Maar als je je mooie, keramische wc-pot wil beschermen kan je beter geen kokend water gebruiken. Giet minstens 2 liter heet water in de wc (kijk wel uit met spetters vanuit de wc). Spoelt het direct beter door? Top! Lijkt het niet direct effect te hebben? Wacht dan een kwartiertje en probeer het opnieuw. Als de verstopping in de pijpleiding zit, dan werkt deze truc helaas niet.

Bakpoeder en natuurazijn – de perfecte mix

baking soda
Het zuur van de azijn en het natriumbicarbonaat (hoofdbestandsdeel van bakpoeder) reageren heftig op elkaar. Hierdoor ontstaat koolstofdioxide en dit werkt heel goed bij een verstopte wc. Zo ga je te werk: Leeg de inhoud van een zakje bakpoeder en een halve fles natuurazijn in de wc. Als het goed is begint het nu te bubbelen en te schuimen. Voor een ideale werking, roer je het mengsel nog even goed door elkaar (met een wc-borstel bijvoorbeeld). Wacht 10 minuten en giet er daarna 3 liter heet water op. Laat een nacht staan en de dag erna is de verstopping verdwenen!

Belangrijk: Door de reactie van de azijn en het bakpoeder komen er flink wat dampen omhoog die niet heel goed zijn om flink in te ademen, dus zorg dat je een raam open zet of op een andere manier goed ventileert. Kijk ook uit voor spetters van het mengsel, handschoenen zijn geen overbodige luxe.

Cola – het alles reinigende wapen?

Men zou denken dat het koolzuur van de cola en andere reinigende effecten van cola ook werken bij een verstopte wc. Helaas is dat niet zo in de praktijk… Dus we raden je aan om het lekker op te drinken in plaats van in de wc te kieperen.

De multifunctionele wc-borstel

Die oude vertrouwde wc-borstel is functioneler dan je zou denken. Om de toilet te ontstoppen kun je de borstel allereerst gebruiken om voorwerpen zoals wc-papier weg te duwen in de afvoer. Duw de wc-borstel in de afvoer en beweeg snel op en neer. Dit geeft een soort vacuüm effect wat de verstopping kan verhelpen, wanneer je dit doet moet je een aantal keer grondig doorspoelen waarna alles weer naar behoren zou moeten functioneren.

De ouderwetse rubberen wc-ontstopper

vlekken verwijderen
De meeste huishoudens in Nederland beschikken wel over de traditionele ontstopper (ook wel plopper genaamd). De ontstopper is meestal ideaal om kleine verstoppingen te verhelpen zoals in de gootsteen of het doucheputje maar de plopper werkt ook uitstekend bij het wc ontstoppen! Verwijder eerst al het grotere materiaal zoals wc-papier (gebruik hiervoor plastic wegwerphandschoenen) en zet vervolgens de plopper over de volledige afvoer. Het principe is simpel, plaats de rubberen kop over de afvoer zodat die vacuüm zuigt en trek de plopper dan met een stevige beweging los. Dit zorgt er voor dat er lucht en ruimte ontstaat in de pijp onder de toilet, wanneer je dit een aantal keer herhaalt zou de wc-verstopping opgelost moeten zijn!

Chemische wc-ontstopper als laatste redmiddel…

Een ander effectief middel is de chemische wc-ontstopper, in zowel korrel als vloeibare vorm. Dit ontstoppingsmiddel is verkrijgbaar bij de meeste drogisten en doe-het-zelfzaken en bevat chemische bestanddelen die op aggressieve wijze de verstopping (zoals haren en toiletpapier) verwijderen. Helaas zijn dit soort middelen doorgaans erg slecht voor het milieu… Gebruik dit dus alleen wanneer de andere methoden niet werken. Gelukkig zijn er ook natuurlijke ontstoppingsmiddelen die je voor de wc-verstopping kunt gebruiken. Hoewel het bij deze variant vaak langer duurt voor het werkzaam is, is het vele malen minder belastend voor het milieu.

Verstopping verdwenen en wil je nu voor altijd een schone wc zonder veel moeite? Maak je eigen wc-bom!

vlekken verwijderen
Bron: www.familylifegoals.com

Deze wc-bom is een soort bruistablet die je wc van binnen helemaal schoon bruist en bubbelt, waardoor jezelf je handen schoon houdt of alleen even licht hoeft na te poetsen. Ideaal toch!

Je hebt nodig:

  • een half kopje baking soda (ook wel genoemd: zuiveringszout)
  • een half kopje citroensap
  • een half kopje maïzena
  • water in een plantenspuit
  • een 3 liter plastic zak met zip-lock sluiting
  • 25 druppels essentiële olie (we raden citroen aan voor de schoonmaakkracht, maar je kan ook een paar druppeltjes van iets anders doen voor de geur)
  • een muffinbakblik of ijsblokjesvorm

Meng in de plastic zak de baking soda, het citroensap en de maïzena, sluit de zak goed af en schud totdat alles door elkaar is gemengd. Open de zak en spray er 2 of 3 spuitjes water in met de plantenspuit. Sluit de zak weer en kneed. Herhaal deze eerste stappen ongeveer vijf keer (als de zak opzwelt, laat de lucht er dan uit, de zwelling komt door de combinatie van de baking soda en citroen). Het moet uiteindelijk aanvoelen als een taartdeeg. Knijp een handvol bij elkaar en als het samen plakt, ben je klaar. Zorg dat je er niet teveel water bij doet! Voeg nu de essentiële oliën toe en kneed opnieuw. Verdeel het mengsel nu over de vormpjes en druk het behoorlijk stevig aan. Laat twee dagen drogen, haal ze uit de vorm en laat nog eens twee dagen drogen. Bewaar in een luchtdichte container totdat je ze nodig hebt!

Het gebruik van deze wc-bommetjes is heel makkelijk. Gooi er een in je wc en wacht tot hij klaar is met bruisen. Zonder dat je iets hoeft te doen is de binnenkant helemaal schoon! De laatste hardnekkige plekjes kan je nog even na poetsen met een wc-borstel. Spoel door en geniet van de frisheid zonder moeite! Beter voor jou en beter voor het milieu.

Bron: www.familylifegoals.com

Met deze tips en tricks zal de verstopte wc snel opgelost moeten zijn. Ken jij nog andere tips? Laat het ons weten! 

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.