Tips voor een schone en gereinigde vaatwasser

Voor veel mensen is de vaatwasser een onmisbaar keukenapparaat. De vuile vaat komt weer fris en schoon uit de machine zonder dat de afwasborstel te pas komt. Voorwaarde is echter wel dat de vaatwasser zelf ook schoon moet blijven en dus gereinigd moet worden. Veel mensen weten niet precies hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Daarom delen we hieronder een aantal onmisbare tips voor een schone en gereinigde vaatwasser.

Borden, bestek en glazen komen vies uit de vaatwasser

Je zal het wellicht herkennen dat je borden, bestek en glazen nog vies uit de vaatwasser komen ondanks dat deze wel heeft gedraaid. Dit kan drie oorzaken hebben. Laten we in dit geval even uitsluiten dat je vaatwasser defect is en moet worden gerepareerd of vervangen.  Een van de meest voorkomende oorzaken dat het servies nog vies uit de vaatwasser komt, is dat de machine zelf schoongemaakt moet worden. We laten je verderop in dit artikel zien hoe je dit in een aantal eenvoudige stappen kunt doen. 

Een andere reden is dat je de vaatwasser misschien op een verkeerde manier gebruikt. Daar richten we deze serie tips voor een schone en gereinigde vaatwasser op: 

  • Spoel de vaat voor om de ergste vervuiling alvast te verwijderen. Denk hierbij aan aangekoekte pannen of aanslag op een glas na het drinken van een smoothie.
  • Zet geen servies voor het klepje waar je vaatwastablet in zit. Je vaatwasser kan dan niet werkzaam zijn.
  • Stop de vaatwasser niet te vol. Het servies moet de ruimte hebben om goed gereinigd te kunnen worden.
  • Gebruik een goede kwaliteit vaatwastablet en kies ervoor om ook een glansspoelmiddel te gebruiken. 
  • Vul de vaatwasser niet met twee verschillende metalen (komt vaak voor bij bestek) omdat deze op elkaar kunnen reageren.
  • Gebruik minimaal een keer per maand de vaatwasser op de hoogste temperatuur om bacteriën te doden.

Vaatwasser schoonhouden of goed reinigen, zo doe je dat!

Je kunt op een eenvoudige manier je vaatwasser periodiek schoonhouden of desgewenst een extra keer goed reinigen. Dit doe je onder andere door het filter (waarin uiteraard vaak etensresten zitten) te verwijderen en schoon te maken. Daarnaast is het goed om het reservoir met onthardingszout regelmatig te checken en indien nodig bij te vullen. Ook het gebruik van een speciaal ontwikkelde vaatwasmachine is zeker aan te raden om je vaatwasser schoon te houden of goed te reinigen. Tot slot is het erg belangrijk om de vaatwasser goed te laten drogen nadat je deze gebruikt hebt. Dit doe je door de machine handmatig te drogen of de klep open te laten. 

Vaatwasser vervangen? Maak een overwogen keuze!

Helaas heeft een vaatwasser niet het eeuwige leven en zal de machine op den duur vervangen moeten worden. Veel mensen wachten hier niet te lang mee en willen vrijwel direct hun keuze voor een nieuwe (onmisbare) vaatwasser maken. Het is wel belangrijk om de verschillende opties goed te overwegen om een goede keuze te maken voor bijvoorbeeld de beste inbouw vaatwasser. Om jezelf van de benodigde nuttige informatie te voorzien, kun je het beste terecht bij onafhankelijke vergelijkingssites zoals Bestgekozen.be. Deze website zet alle in aanmerking komende opties op een overzichtelijke manier voor je op een rijtje. Daarnaast vind je alle praktische informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken voor een nieuwe inbouw- of vrijstaande vaatwasser.