
Zo ruikt je zomerjas schoon
De kans is groot dat je op een warme lente- of zomerdag gaat zweten. Wanneer je een zomerjasje draagt, vangt dat jasje direct alle zweet op. Hoewel de lucht van vers zweet niet altijd vies is, ga je het wel goed ruiken wanneer je keer op keer in je jas zweet. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten – gelukkig is er een aantal eenvoudige tips om je jas weer zomerfris te laten ruiken. Laat je jas bijvoorbeeld een nachtje buiten hangen onder een overkapping of bij een goede weersvoorspelling in de open lucht. De zomerjas kan op die manier even flink doorwaaien, waardoor vervelende luchtjes verdwijnen. Wil je direct eventuele bacteriën doden? Leg je jas dan een nachtje ingepakt in de vriezer. Wat je ook kunt doen, is je jas meenemen wanneer je gaat douchen. Hang de zomerjas ergens in je badkamer op – op die manier stoom je je zomerjas zonder dat je daarvoor allerlei chemische middeltjes hoeft te gebruiken. Ideaal! Wil je dat je jas ook nog een lekker geurtje krijgt? Ga dan niet met parfum of bodyspray aan de slag; dat kan het materiaal van je fijne zomerjas aantasten. Gebruik liever een daarvoor bedoelde textielspray met een geur naar keuze. Je kunt ook zelf heel eenvoudig een textielspray maken. Dat doe je door water te mengen met een beetje azijn en je favoriete wasverzachter of wasparfum. Meng dit goed en sprayen maar!Vlekken uit je zomerjas krijgen
Ruikt je jas inmiddels lekker fris, maar zit er een vlek in? Een vlek uit je jas krijgen is minder moeilijk dan je misschien denkt. Je moet vooral weten wat je niet moet doen om zo je zomerjas zo mooi mogelijk te houden. Laat een vlek bijvoorbeeld nooit zitten, maar onderneem direct actie als dat kan. Ga ook niet direct flink schrobben of boenen. Dat zorgt er in de meeste gevallen namelijk voor dat de vlek juist verder in het materiaal van je jas gaat zitten. Dat wil je juist niet! Wat je ook niet moet doen, is heet water gebruiken. Bij sommige stoffen zorgt heet water ervoor dat de vlek nog verder in de stof gaat zitten. Wat je dan wel moet doen? Simpel. Pak een bakje met lauwwarm water en dep dat water op de vlek. Doe dit voorzichtig en zonder haast – laat het lauwwarme water een beetje intrekken in de vlek. Merk je dat dit voldoende is in combinatie met deppen dan ben je klaar. Gaat de vlek er echter niet direct uit? Gebruik dan een extra middel, zoals een vlekverwijderaar of wasmiddel. Kijk altijd even naar het waslabel van je zomerjas om te checken van welk materiaal je jas is gemaakt. Zorg er tot slot voor dat je niet te veel wasmiddel of vlekverwijderaar gebruikt om je jas zo mooi mogelijk te houden.Hoe kies ik voor de juiste zomerjas?
Je zomerjas kun je dus op verschillende manieren lekker fris houden. Wist je dat er ook een paar tips zijn om om te volgen om de ideale zomerjas te scoren? Er is namelijk een aantal jassen en materialen die jou in de zomer lekker fris houden. Dat heeft direct effect op de staat van je jas, want een fris en schoon persoon zorgt ook vaak voor een frisse jas! Gebruik de volgende tips in je zoektocht naar een zomerjas waarin je minder snel zweet of waarin je zweet goed wordt afgevoerd:
- Kies altijd voor een zomerjas die gemaakt is van ademend materiaal. Een jas met die eigenschap zorgt ervoor dat je zweet goed wordt afgevoerd en je dus lekker fris blijft.
- Let daarnaast op hoe natuurlijk het materiaal is van je zomerjas. Katoenen jassen en linnen jassen werken bijvoorbeeld meer verkoelend dan een jas van polyester. Kies dus het liefst voor een jas die gemaakt is van een natuurlijke stof.
- Ga voor een zomerjasje dat licht van gewicht is. Zware jassen zijn vaak een stukje warmer. Daarnaast kan je zo’n lichtgewicht jasje gemakkelijk uit doen en met je meedragen als het echt te warm is.