Tips om je winterjassen goed te onderhouden

Nu de winter in Nederland in volle gang is, heb je waarschijnlijk je winterjas alweer uit de kast getoverd. Die lekkere warme winterjas moet jou dit koude seizoen goed warm houden. Dat kan alleen, wanneer je de jas op de juiste manier verzorgt – ook wanneer je de winterjas niet aan hebt. De meeste mensen hangen hun winterjas gewoon aan de kapstok of gooien ze wel eens in een hoekje. Toch zijn er andere dingen die je beter kunt doen om je winterjas zo mooi en schoon mogelijk te houden. Vanuit Helpling een aantal tips over het goed onderhouden van je winterjas in verschillende seizoenen. 

Maak je winterjas regelmatig schoon

Wist je dat winterjassen (en sjaals, mutsen en handschoenen) heel vaak vergeten worden om te wassen? Een broek of trui was je wekelijks en sommige kledingstukken gaan zelfs na een dag dragen al de was in. Je winterjas draag je misschien wel elke dag, maar was je veel minder vaak. In de tussentijd komt er veel viezigheid in je jas; denk aan zweet, maar ook aan vuil van buitenaf. Op de vraag hoe vaak je een winterjas wast, kunnen we kort zijn, een winterjas hoef je niet zo vaak te wassen als kleding. Het is aan te raden om je jas toch eens in de twee maanden een flinke wasbeurt te geven. Reinig je jas regelmatig grondig met de juiste wasvoorschriften. Voor ieder materiaal is een andere manier van wassen nodig; onder andere op het labeltje in je jas vind je meer informatie over de specifieke zaken omtrent het wassen van je winterjas.

Leg je winterjas nooit zomaar ergens neer

De belangrijkste tip in het goed bergen van je winterjas is om hem nooit zomaar ergens neer te leggen. Winterjassen die in de zomer niet worden gedragen worden al gauw op een stapel op zolder of in de logeerkamer gelegd. Hoe aantrekkelijk het ook is om dit te doen, wordt het aangeraden om je winterjas altijd op te hangen in plaats van neer te leggen. Dit is niet alleen beter voor het materiaal en de pasvorm; je zult zien dat je winterjas zo ook minder snel muf gaat ruiken en dat er minder snel kreuken in het materiaal ontstaan. Sommige jassen kun je eventueel wel opvouwen, maar dit ligt heel erg aan de stof waarvan de jas is gemaakt. Met ophangen zit je altijd goed.

Kijk naar de plek waar je je jas ophangt

In de winter is het natuurlijk niet handig om je jas steeds ergens anders dan aan de kapstok op te bergen. Je draagt die jas immers wanneer je naar buiten gaat. Kijk in ieder geval wel goed wáár je de winterjas ophangt. Een gang met een verwarming heeft een sterkere voorkeur dan een muffe garage. Kijk ook eens naar de hoeveelheid jassen aan één kapstok. Het is het fijnst om een jas een beetje vrij te laten hangen, zonder dat er veel andere jassen bovenop hangen. Dit is vooral voor eventuele nare luchtjes prettiger. Ook is een jas in de winter vaak vochtig; zodra er een andere jas boven hangt krijgt jouw winterjas niet de mogelijkheid om te drogen. Het materiaal kan gaan broeien en flink gaan ruiken. Een no go dus!

Winterjassen in de zomer opbergen: welke plek?

In de warme maanden heb je je winterjas waarschijnlijk niet aan de kapstok hangen – tenzij je er genoeg ruimte voor hebt. In dat geval is het handig om de winterjas goed en schoon op te kunnen bergen. Let hierbij heel goed op waar je dat doet: de zolder is een heel aantrekkelijke plek voor mensen om overbodige spullen tijdelijk te stallen. Onthoud echter wel dat een zolder ook dé plek is voor muffe geurtjes, vochtige hoeken en stoffige kamers. Niet echt de ideale omstandigheden voor het fris en mooi houden van je winterjas! Kijk liever of je nog ruimte over hebt in je kledingkast of in een kast in een andere ruimte. Heb je daar absoluut geen ruimte voor? Dan moet je kiezen voor een luchtdichte manier om je jas op te bergen. Denk bijvoorbeeld aan een luchtdichte hoes.

Vermijd plastic kledinghoezen voor je jas

Wanneer je je winterjas ophangt om het volgende koude seizoen weer te kunnen gebruiken, kun je de jas ophangen in een speciale kledinghoes. Je kent die hoezen misschien wel; ze worden ook vaak gebruikt voor pakken op maat. Dit soort hoezen zijn ideaal, omdat ongedierte en muffe luchtjes op die manier geen kans krijgen. Let hierbij op dat je kiest voor een kledinghoes van een natuurlijk materiaal. Ga in geen enkel geval voor een kledinghoes van plastic. Plastic heeft namelijk de eigenschap om vochtig te worden en dat vocht kan vervolgens weer in je jas trekken. Wat ook goed helpt, is om je jas in een katoenen kussensloop op te hangen aan een stevige kledinghanger. Daarmee voorkom je in ieder geval eventuele aantasting van buitenaf.