De beste DIY tapijtreiniging tips – tapijt reinigen is nog nooit zo makkelijk geweest

Een mooi tapijt ziet er goed uit en voelt lekker aan je voeten. Maar zonder de juiste zorg kan het snel versleten raken en er een beetje shabby uit gaan zien. Regelmatig stofzuigen haalt maar een deel van het stof weg en tapijten houden meer stof vast dan je met het blote oog kan zien. Dus je vraagt je misschien af hoe je je tapijt kan reinigen zonder de hulp van een professionele service. Met onze tapijtreiniging tips hou je je tapijt in topvorm en haal je ook de meeste hardnekkige vlekken er uit zonder je spaarpot op te maken aan een professionele tapijtreiniging service.

Vijf dingen die je moet weten voordat je begint

1. Nooit wrijven: Het is altijd belangrijk om een vlek zo snel mogelijk te behandelen, idealiter direct na het ongelukje. Maar probeer de vlek nooit weg te wrijven! Hiermee gaat de viezigheid alleen nog maar dieper het tapijt in.

2. Deppen doet wonderen: Giet een ruime hoeveelheid lauw-warm water op de vlek en dep het voorzichtig op met een doek, lapje of handdoek. Werk van buiten naar binnen en herhaal met een schone doek als de eerste doek al snel behoorlijk vies is.

3. Mousse of shampoo: Als deppen met water niet werkt, heb je iets sterkers nodig… Tapijtreinigende mousse of shampoo zijn ook heel effectief in het behandelen van vlekken. Mousse of shampoo kost gemiddeld tussen de €5 en €10 euro en is dus zeker goedkoper dan het inhuren van een professionele tapijtreiniging service. Volg altijd de instructies die op het reinigingsmiddel beschreven zijn.

4. Plan genoeg tijd in: Schoonmaakmiddelen om je tapijt te reinigen hebben vaak behoorlijk wat tijd nodig om in te trekken, dus plan er zeker een middag voor in. Je zal ook je huisgenoten of familie moeten laten weten welke kamers je aan het behandelen bent zodat ze er niet doorheen lopen.

5. Test het middel uit: Welk product je ook gebruikt, probeer het middel altijd uit op een onopvallende plek (bijvoorbeeld onder de bank) om er zeker van te zijn dat het schoonmaakmiddel het tapijt niet vervaagt of beschadigd.

DIY schoonmaakmiddelen om tapijt te reinigen

Huisgemaakte middelen zijn heel effectief tegen vlekken op het tapijt. Ze zijn goedkoop en de meeste bestanddelen heb je al in huis. Daarnaast zitten er geen chemicaliën in en beschadigen ze het milieu niet.

Zout

Tapijt reinigen

Zout wordt gezien als de ultieme oplossing tegen vlekken van rode wijn. Strooi direct zout over de vlek en laat het even intrekken. Zodra het zout rood kleurt, dep dan met een natte doek het zout op. Herhaal dit proces totdat de vlek is verdwenen. Werk ook bij deze vlek van buiten naar binnen. Anders zal de vlek zich juist uitbreiden. Als de rode wijn al opgedroogd is, kan je beter een mengsel van witte wijn en water gebruiken.

Bakpoeder

Bakpoeder is een veelzijdig, natuurlijk schoonmaakmiddel tegen verschillende soorten vuil en vlekken. Het neutraliseert zelfs nare geurtjes! Strooi bakpoeder op de vlek en giet er voorzichtig heet water overheen. Laat het mengsel een paar uur intrekken en dep het daarna voorzichtig op. Als de vlek blijft, maar wel minder is geworden, herhaal het proces dan tot je het gewenste eindresultaat hebt bereikt.

Citroen, water en waspoeder

Tapijt reinigen

Citroensap kan ook veel vlekken oplossen. Soms zijn een paar druppels voldoende. Voor hardnekkige vlekken meng je gelijke hoeveelheden water, citroen en wasmiddel. Net zoals azijn heeft citroen bestanddelen die bleken, dus je kan dit alleen gebruiken om een wit tapijt te reinigen.

Scheerschuim

Geloof het of niet, scheerschuim kan als goedkoop alternatief gebruikt worden voor tapijtreinigende mousse of shampoo. Check wel altijd of het scheerschuim ongekleurd is en geen toevoegingen zoals menthol heeft. Behandel de vlek door er scheerschuim op te spuiten en ongeveer 20 minuten in te laten trekken. Wrijf vervolgens met een sponsje zachtjes het schuim in de vlek. Daarna dep je het schuim op met een natte doek.

Gebruik regelmatig een stoomreiniger

Tapijt reinigen

Terwijl huisgemaakte middelen het heel goed doen bij individuele vlekken, is een stoomreiniger een verstandige investering, omdat het je de mogelijkheid geeft je tapijt zo vaak schoon te maken als je zelf nodig vindt. Wij raden aan om tapijt zeker eens per zes maanden te reinigen, maar dit is misschien niet genoeg als je huisdieren of een grote (lees: rommelige) familie hebt. Een goede stoomreiniger gaat zeker een paar jaar mee dus is een waardevolle investering als je het inhuren van een professionele tapijtreiniger wil vermijden.

We hopen dat je onze tapijtreiniging tips handig en bruikbaar vindt. Wat doe jij om jouw tapijt te reinigen? We horen heel graag jouw tapijtreiniging tips, dus laat het ons weten in de comments sectie!

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.