7 plekken die je sowieso vergeet schoon te maken

Veel mensen denken dat je huis schoon is na een snelle stofzuigactie of Swifferbeurt. Oppervlakkig lijkt het dan inderdaad schoon, maar op de meest onverwachte plekken kunnen zich bacteriën verzamelen, zoals in de vriezer of onder je matras. Welke van deze 7 plekken vergeet jij vaak schoon te maken? Lees hieronder hoe je ze schoonmaakt!

1. Afzuigkappen: eruit met het vet!

Verborgen plekken - afzuigkap
Een afzuigkap absorbeert kookgeurtjes en trekt vet aan. Als je hem vergeet schoon te maken raakt hij verstopt waardoor de afzuigfunctie sterk achteruit gaat en je hele keuken straks blauw staat tijdens het bakken van een biefstuk. Je kan het filter van de afzuigkap in de afwasmachine doen: plaats het horizontaal in het bovenste gedeelte en laat de afwasmachine een keer helemaal draaien (met alleen het filter erin). De binnenkant van de kap kan je natuurlijk niet overslaan: verwijder het vet met een sponsje en heet water, neem daarna af met een vochtig microvezeldoekje en droog na met een katoenen doek.

Als je geen afwasmachine hebt: plaats het filter in de gootsteen, vul hem met een dubbele hoeveelheid afwasmiddel en heet of kokend water. Laat het een half uur weken en schrob vervolgens het vuil weg met een schuursponsje.

2. Vriezer: bacteriën gaan niet dood van de kou

Verborgen plekken - vriezer
Veel bacteriën gaan niet dood bij de temperaturen van een vriezer, maar houden daar slechts een winterslaap. Hierdoor komen ze in alle hoekjes en gaatjes van de vriezer terecht en kunnen ze eten toch bederven. Zet de vriezer uit om hem schoon te maken, haal de lades er uit en laat volledig ontdooien. Nadat de vriezer helemaal ontdooid is, kan je de bacteriën doden door hem af te nemen met een doek die geweekt is in een mengsel van half water/half natuurazijn. Hierdoor zullen de bacteriën niet meer uit hun winterslaap ontwaken.

3. Afwasmachine: de perfecte broedplek voor schimmel

Verborgen plekken - afwasmachine
In de aangename warmte en vochtigheid van de afwasmachine voelen bacteriën zich fijn en kunnen ze, als je ze niet op tijd weghaalt, schade veroorzaken.
Haal eerst alle losse onderdelen eruit: rekjes, deksels van de zout- en afwasmiddelbakjes en het filter. Neem vervolgens de binnenkant van de hele afwasmachine af met de zachte kant van een schone spons en natuurazijn. Maak het filter schoon met een sponsje en afwasmiddel. Zet vervolgens alle onderdelen terug en vul het afwasmiddelbakje met natuurazijn. Laat, ten slotte, de afwasmachine een keer draaien op de hoogste temperatuur.

4. Tegelvoegen: schimmels worden er blij van

Verborgen plekken - tegelvoegen
Douche, gootsteen, wc en de vloer: die onderdelen van de badkamer maak je normaliter schoon. Je denkt er eigenlijk niet aan dat tegelgroeven een aparte behandeling nodig hebben. Maar in die groeven kan juist schimmel ontstaan. Om dit te bestrijden kan je Tea Tree olie gebruiken. Het heeft een antibacteriële werking en doodt alle schimmels!
Na je normale badkamerschoonmaak kan je de groeven doen. Dip een wattenstaafje in de olie en breng een flinke laag aan op de tegelgroeven. Na een half uur heeft dit wondermiddeltje alle nare bacteriën gedood en kan je weer onbezorgd een badje nemen.

5. Wasmachine: het vuil spoelt niet vanzelf weg

Verborgen plekken - wasmachine
Na een wasbeurt ziet de wastrommel er altijd brandschoon uit en ruikt het lekker fris, maar in de leidingen en andere verborgen plekken blijven gegarandeerd zeepresten achter. Hierdoor komen je kleren na een tijdje minder fris uit de wasmachine dan je gewend was. Om je wasmachine schoon te maken ga je als volgt te werk: doe 50 g baking soda (ook wel: zuiveringszout) direct in de wastrommel en giet 50 ml natuurazijn in het grote wasmiddelbakje. Was je wasmachine (zonder kleren) op 60°C. Maak het af door het wasmiddelbakje af te wassen met warm water en afwasmiddel.

6. Deurklinken en afstandsbedieningen: risicofactoren die je niet verwacht

Verborgen plekken - deurklinken
Deurklinken en afstandsbedieningen (maar ook bijvoorbeeld lichtknopjes) worden meerdere keren per dag aangeraakt, maar lang niet zo vaak schoongemaakt als nodig zou zijn. Virussen kunnen lange tijd overleven op dit soort oppervlakten. Ga de strijd aan met dit gevaar: Giet een scheutje natuurazijn op een microvezeldoekje en poets alles schoon.

7. De matras: we slapen nooit alleen…

Verborgen plekken - matras
Gemiddeld leven er 1.5 miljoen huisstofmijt in je bed! Dus vergeet niet je matras ook af en toe op te frissen. Klop het stof uit je matras met een mattenklopper, besprenkel hem flink met baksoda (ook wel: zuiveringszout), laat dit een paar uur of een hele dag intrekken, zuig met een stofzuiger de soda op en doe er een nieuw dekbedovertrek op. Niets is zo fijn als een fris bed met schone lakens!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.