Was het Winter Wonderland weg – top tips voor een schoon huis na de kerstdagen

De kerstdagen zijn voorbij en je kan eindelijk weer ademhalen: de familie is weer huiswaarts en de kinderen zijn druk met hun nieuwe cadeautjes. En wie zit er nu met de troep opgescheept? Juist… De geur van kalkoen uit de oven hangt nog in de gordijnen, er zit kaarsvet op het tafelkleed en die sneeuwdecoraties op het raam beginnen je nu wel te irriteren. Maar niet gevreesd, want met onze tips was je het winter wonderland zo weg! Kan je wel een beetje hulp gebruiken? Boek dan een hulp via Helpling!

1. Nepsneeuw uit een spray – waarom wilde ik dit ook alweer?

Schoonmaken na kerst

De ijskappen van de noordpool smelten, maar nepsneeuw op ramen is resistent tegen de opwarming van de aarde en opmerkelijk veerkrachtig. De spraysneeuw bevat verschillende soorten vet en laat daardoor hardnekkige vlekken achter. Onze tip: maak het schoon met aceton (nagellakremover) of water met een flinke scheut spiritus. Breng een van de middelen ruimschoots aan op een doek, trek schoonmaakhandschoenen aan en boenen maar!

Preventief: Gebruik droogshampoo als nepsneeuw! Ziet er net zo mooi uit en je veegt het er zo af met warm water.

2. Kinderlijke fout: overal kaarsvet

Schoonmaken na kerst

Met kerst willen we dat ons huis extra gezellig is en daarbij zijn kaarsen natuurlijk onmisbaar! Maar dan gebeurt er dit: na je vierde glas wijn, stoot je zo die gouden kandelaar om en zit er kaarsvet op het tafellaken, op je servet en, als je pech hebt, ook op je mooie parket. Schoonmaken doe je zo: Strijk de besmette stof met boven en onder een paar lagen keukenpapier en tussen het keukenpapier en het strijkijzer een schone keukenhanddoek. Strijk tot het kaarsvet door de hitte is gesmolten en het geabsobeerd is door het keukenpapier. Als ook je parket onder vuur is komen te liggen, haal je het er weer af door een föhn op het kaarsvet te richten. Het kaarsvet zal daardoor smelten en kan je dan zo met keukenpapier opvegen.

Preventief: Leuke waxinelichthouders en glazen potten!

3. Pas op: de geur van kalkoen blijft minstens tot Driekoningen

Schoonmaken na kerst

Een driedaags feestmaal laat zijn sporen achter: zowel op de heupen als in het aroma van je huis. Dit los je gemakkelijk op: azijn neutraliseert geuren! Vul ondiepe bakjes met azijn en water en plaats die op een aantal plekken in je huis en laat overnacht staan. Als je ‘s ochtends wakker wordt, zal de geur als sneeuw voor de zon verdwenen zijn! En maak je niet druk: de azijn zal niet een tweede bron van vieze luchtjes zijn. De azijngeur gaat snel weg en neemt alle andere luchtjes met zich mee. Als je geen azijn hebt, kan je ook schaaltjes met oud koffiedik neerzetten. Heeft hetzelfde effect!

Preventief: ventileer goed tijdens het koken en zet een aantal ramen open zodat het goed doorlucht.

4. Slagveld: de oven

Schoonmaken na kerst

Na de feestdagen durf je meestal niet in de oven te kijken: van onder tot boven zie je alleen maar vet… Toch hoort het schoonmaken van je oven ook bij het terugkeren van je frisse huis! Gewapend met tafelzout kan je dit gevecht wel aan. Zout neemt namelijk vet op en droogt het uit. Strooi het zout over alle getroffen gebieden en warm de oven op tot ongeveer 50 graden Celsius. Zodra de oven weer afgekoeld is, kan je de restanten met een doek uit de oven vegen en hij is weer schoon! Zijkanten ook erg vies? Gebruik hier een ovenreiniger voor!

Preventief: Als je tijdens het koken al in de gaten hebt dat er grote druppels vet op de onderkant van de oven belanden, strooi er dan direct zout over. Dit zorgt ervoor dat de viezigheid uitdroogt in plaats van verbrandt, waardoor aangekoekt vet en nare geurtjes worden vermeden.

5. Een cadeau erin, twee oude dingen eruit

Schoonmaken na kerst

Door de cadeaus die je tijdens de kerstdagen krijgt, heb je ook weer veel nieuwe spullen in huis. Om het jaar goed te beginnen is het daarom fijn om voor ieder cadeau wat je hebt gekregen, twee dingen te doneren. Zo sla je twee vliegen in een klap: je huis is opgeruimder en je maakt iemand blij met spullen die jij niet meer gebruikt. Cadeautjes waar je niet blij mee bent, tellen ook mee, dus schroom niet om ongewenste cadeaus terug te brengen naar de winkel of cadeau te doen aan iemand anders.

Preventief: Geef een duidelijke verlanglijst door en kies ervoor om elkaar 1 of 2 mooie, grotere cadeaus te geven in plaats van allemaal kleine dingetjes waar je allerliefste wens niet tussen zit.

6. Rode wijn vlekken op het tapijt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter

Schoonmaken na kerst

Hoe langer je wacht met vlekken uit het tapijt halen, hoe meer het indroogt en hoe moeilijker het eruit te krijgen is. Als je direct na het ongelukje tijd hebt om schoon te maken, dan raden we je aan om het te behandelen met zout! Strooi zout over de vlek en dep het op met een droge doek, terwijl je van buiten naar binnen werkt. Herhaal totdat de vlek eruit is. Als de vlek al opgedroogd is, kan je hem het best behandelen met witte wijn en water. Voor andere vlekken in je tapijt, bekijk deze blog met tips!

Preventief: Alleen witte wijn drinken! Maarja… dat is misschien wel teveel gevraagd.

7. Schoonmaken

Schoonmaken na kerst

Inmiddels alles opgeruimd, maar kom je niet meer aan schoonmaken toe? Boek dan een schoonmaak via Helpling.nl.

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.