Rookgeur verwijderen uit je huis doe je zo

Geef je wel eens een feestje waarbij mensen binnen roken? In januari gestopt met roken en moet nu ook het huis nog clean? Of vindt je het gewoon heerlijk om af en toe binnen een peukje te roken? No worries! Want wij hebben een heleboel tips opgesteld hoe je de rookgeur uit je huis kan verwijderen. Afhankelijk van hoe sterk de rookgeur is en hoe vaak er is gerookt in je huis, zal je meer of minder werk hoeven te verrichten.

1. Houd het luchtig!

Rookgeur verwijderen uit je huis

Open zoveel mogelijk ramen om de luchtstroom in je huis te verhogen. Doe dit zo vaak je kan (wanneer de weersomstandigen het toelaten). Herhaaldelijk luchten helpt om, na langere tijd, de rokerige geur weg te krijgen!

2. Was alles wat van stof gemaakt is

Iedere stof die eventueel sigarettenrook heeft opgenomen moet grondig gewassen worden. Hieronder vallen in ieder geval de gordijnen, bankovertrek, kussenovertrekken en dekens. Rookgeur kan hier lang in blijven zitten, dus was ze volgens de instructies op het label en herhaal indien de geur nog niet helemaal weg is na één wasbeurt.

3. Baking soda op meubels

Rookgeur verwijderen uit je huis

Fans van de Helpling blog weten inmiddels dat wij erg geloven in de schoonmaakkracht van baking soda (zuiveringszout). Dit is een natuurlijk schoonmaakmiddel en een goed alternatief voor alle chemische middelen die je in de winkel koopt. Ook bij rookgeur verwijderen kan het een oplossing bieden. Je kan tenslotte niet je hele bank in de wasmachine gooien! Dus heb je meubels of andere stoffen onderdelen die niet los kunnen, strooi er dan flink wat baking soda overheen, laat het een nacht intrekken en stofzuig het er ‘s ochtends af. De baking soda neemt de rookgeur op en laat je meubels fris achter!

4. Schrob de muren en plafonds

Deze taak heeft net iets meer voeten in de aarde, maar als je flink gerookt hebt in je huis, zal het onvermijdelijk zijn om je muren en plafonds ook aan te pakken. Pak een emmer, vul deze met 4 liter water, 200 ml ammoniak en een paar druppels afwasmiddel. Extra oplettendheid is wel gewenst, want in ammoniak zitten agressieve chemicaliën! Dus zet de ramen flink open en houd kinderen en huisdieren uit de buurt. We raden aan om te beginnen met een klein gedeelte van de muur dat makkelijk te verbergen is om er zeker van te zijn dat de verf niet wordt aangetast.

5. Tapijt reiningen

Rookgeur verwijderen uit je huis

Tapijt neemt heel makkelijk geur op. Dus als je veel hebt gerookt binnenshuis en een tapijt hebt, is het nodig om je tapijt goed te reinigen om van de rookgeur af te komen. Je kan investeren in een professionele tapijtreiniging service of je kan het, als je een beetje handig bent, zelf doen. Als je zelf aan de slag gaat, bekijk dan ook deze blog met onze beste DIY tapijt reiniging tips.

6.Plaats houtskool in je huis

Houtskool heeft luchtzuiverende eigenschappen die heel geschikt zijn voor het opfrissen van een rokerige kamer en rookgeur verwijderen. Misschien ben je een beetje terughoudend om overal houtskool neer te leggen, maar je kan het op zo’n manier doen dat het bij je interieur past, bijvoorbeeld in mooie houten bakjes. Bevalt het je helemaal niet, dan leg je het op discretere plekken waar het niet zo opvalt!

7. Rookgeur verwijderen uit boeken

Rookgeur verwijderen uit je huis
Dit klinkt misschien gek, maar het luchten van je boeken helpt erg bij een fris huis, want boeken nemen geur op en houden die voor lange tijd vast. Je kan ze als het ware uitkloppen met je hand (net zoals een mat met een mattenklopper). Doe dit bij voorkeur wel buiten, want er komt ontzettend veel stof uit!

Na al dat luchten, tapijt reinigen en muur schrobben is het tijd voor een beetje ontspanning en heb je vast geen zin meer om de gewone klusjes op te knappen. En dat is waar wij voor zijn

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.