Fantastische eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon thuis!

Veel mensen geven de voorkeur aan eco-vriendelijke schoonmaakproducten in plaats van poetsmiddelen met een hele sterke geur en veel chemicaliën. Natuurlijke middelen zijn vaak veiliger, zeker voor families met kinderen en huisdieren. Veel mensen weten niet dat je makkelijk je eigen natuurlijke schoonmaakproducten kan maken met spullen die je al in huis hebt! Met de recepten hieronder kan je dus meteen aan de slag. Als je Helpling deze week langskomt dan kan die het meteen uitproberen!

1. Allesreiniger

Ons eerste natuurlijke schoonmaakmiddel is misschien wel het makkelijkste om te maken en je kan het overal in huis gebruiken! Meng dezelfde hoeveelheden azijn en water, en je hebt een universele allesreiniger. Niet zo gek op de geur van azijn? Voeg een aantal druppeltjes citroen toe om de geur weg te halen. Giet het mengsel in een spuitfles en gebruik het voor bijna ieder oppervlakte in huis!

2. Badkamer schoonmaken

Badkamers zijn nooit echt het leukste onderdeel van de schoonmaak, maar we kunnen het wel makkelijker maken! Een kopje bakpoeder gemengd met azijn en een paar druppels citroen is een fantastisch natuurlijk schoonmaakmiddel voor de WC-pot. Giet het mengsel in de pot en laat het een paar minuten intrekken. Even goed schrobben met een schuursponsje, vervolgens spoel je de WC door en je hebt weer een blinkende pleepot!

3. Maak je eigen glassex voor ramen en spiegels

Azijn is je beste vriend als het op ramen aankomt. Vul een emmer met water en een kopje azijn om samen met een spons je ramen en spiegels streepvrij te krijgen. Gebruik onverdunde azijn direct op moeilijke vlekken door het op een doek te doen en de vlek er mee weg te poetsen. Neem vervolgens af met een zeem en poets eventueel na met een krant (ja dit werkt echt!). Geniet weer van de zon die door de glinsterende ramen heen komt!

4. Vloeren weer laten blinken

Schoonmaken met natuurlijke producten

Castilliaanse zeep is meestal gemaakt van olijfolie, maar je hebt ook soorten die bestaan uit kokosolie en zonnebloemolie. Deze zeep is erg handig om mee schoon te maken en door de verzorgende kwaliteiten van de olie is hij uitermate geschikt om vloeren mee te doen. Meng een paar druppels van de zeep (of gewoon olijfolie als je de zeep niet in huis hebt) met ongeveer 50 milliliter azijn in een emmer met warm water. Plons je dweil of zwabber in de emmer, wring hem goed uit en neem je vloeren er mee af om ze te zien schitteren.

5. Oppervlaktes schrobben

Heb je de laatste tijd gemerkt dat er op sommige oppervlakten of in sommige hoekjes veel viezigheid is opgehoopt? Meng baksoda met geraspte (Castilliaanse) zeep en een aromatische olie naar keuze. Je gootstenen, werkbladen, douche en bad zullen glimmen als nooit tevoren!

6. Verstopte gootsteen

Als je een verstopte gootsteen hebt, giet dan een half kopje bakpoeder en een half kopje azijn in de gootsteen. Dek het af en laat het een half uur inweken. Spoel door met kokend water en vergeet de ontstopper niet!

7. Het verwijderen van geurtjes

Schoonmaken met natuurlijke producten

Nu je huis weer blinkt, wil je waarschijnlijk ook dat het nog beter ruikt. Zet een pan met water, kaneelstokjes, kruidnagels en een aantal druppels aromatische olie op het vuur en breng het aan de kook. Laat het sudderen totdat je tevreden bent en de geur door je hele huis heen te ruiken is. Voor het verwijderen van geurtjes net na het koken, is koffie ook erg handig!

Geen zin?

Geen zin om zelf te gaan schoonmaken? Maak de natuurlijke producten zelf klaar en laat het zware werk over aan een huishoudelijke hulp van Helpling!

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.