We dagen je uit! Nadat je dít leest, sla jij de voorjaarsschoonmaak niet meer over

Ouderwets of niet, nu de lente weer is begonnen gaat Nederland enthousiast aan de slag met een voorjaarsschoonmaak. Maar waarom doen we deze schoonmaak eigenlijk in het lente? In deze blog beantwoorden we een aantal prangende vragen over de voorjaarsschoonmaak en proberen we je te overtuigen om dit jaar ook de handen uit de mouwen te steken!

Waarom is de voorjaarsschoonmaak zo belangrijk?

Bij de voorjaarsschoonmaak komen alle dingen aan bod komen die normaal niet veel aandacht krijgen. Denk aan het opruimen van kasten of stoffen op moeilijk bereikbare plekken. Rommel kan stress vergroten. In een rommelige huis ben je eerder afgeleid en worden je zintuigen constant geprikkeld wat je sneller moe maakt. Een stapel papieren op tafel kan bijvoorbeeld worden opgevat alsof je werk eindeloos is.

Waarom in de lente?

Vroeger werden huizen verwarmd door openhaarden en kolenkachels. Er werd alles aan gedaan om te voorkomen dat de warmte zou ontsnappen. De hele winter zaten huizen potdicht, dus de komst van de lente en het warme weer was de perfecte gelegenheid om het huis te luchten en flink te poetsen. Natuurlijk is er tegenwoordig ook een praktische reden: In de winter is het donker en als het buiten grauw is, zie je stof amper liggen.

Waar kan ik het beste beginnen?

Ga eerst alle ruimtes langs en bekijk kritisch wat er nodig onder handen moeten worden genomen. Denk goed na over wat jij belangrijk vindt en in welke kamers je veel tijd doorbrengt. Heb je niet zoveel zin of tijd? Begin dan met de ruimte die voor jou het meest van belang is.

Je weet nu waar je moet beginnen én dat je heus niet je hele weekend hoeft op te offeren aan een voorjaarsschoonmaak. Om je gegarandeerd te overtuigen om aan de slag te gaan, hierbij nog drie fijne bijkomstigheden van de voorjaarsschoonmaak.  

1. Een schoon huis blijft schoon

Studies tonen aan dat een omgeving met veel troep ook automatisch meer rommel veroorzaakt. Denk eens logisch na: Als je veel moeite hebt gedaan om je huis aan kant te maken, wil je je harde werken niet verpesten.

2. Leiding over je huis betekent leiding over je leven

Verschillende psychologen zeggen te zien dat mensen die leiding kunnen nemen over schoonmaken en organiseren, ook verantwoordelijker omgaan met hun gezondheid en gewicht.

3. Bespaar tijd én geld

Als je weet waar alles in huis ligt, kost het je ook minder tijd om spullen te vinden. Daarnaast zul je ook minder snel vervangende spullen hoeven te kopen die je simpelweg kwijt bent geraakt in de rommel.

Smaakt dit naar meer? Bekijk dan ook ons stappenplan voor de voorjaarsschoonmaak. Zo sla je geen plek in huis over!