Maak je tuin klaar voor de herfst

Terwijl we nog nagenieten van de laatste zomeravonden, maken de bladeren op de grond en uitgebloeide bloemen goed duidelijk dat de herfst alweer op de loer ligt. Maar wat betekent dat voor de tuin? Hoe zorg je ervoor dat je in het najaar nog optimaal van je tuin kunt genieten – en hoe bereid je alles voor op koudere temperaturen? We laten het zien met onze opruimtips voor de tuin.

Haal zomermeubels naar binnen

In de herfst en winter ziet de tuin een stuk minder zonlicht en is het een stuk natter. Tuinmeubels kleuren daardoor groen en zullen sneller gaan rotten of roesten. Aangezien je je tuinstoelen in deze tijd van het jaar toch niet gebruikt, bespaar je jezelf een hoop poetswerk door ze warm en droog in de schuur op te bergen. Heb je daar geen plek voor? Dek je meubels dan af met waterafstotende hoezen.

Bladeren opruimen

pieniny-1012425_1280

Deze klus loopt de hele herfst door – totdat alle bomen kaal zijn. Hoewel bladeren zorgen voor een natuurlijke bescherming en bovendien beestjes bevatten die de vogels hard nodig hebben, is het belangrijk om bladeren niet te lang op de grond te laten liggen. Herfstbladeren zijn prachtig, maar ze blokkeren zonlicht en vocht voor onderliggende bloemen en planten – terwijl ze dit nodig hebben om te overleven.

Een laatste kapbeurt

Om nieuwe groei in het voorjaar te bevorderen, snoei je in het najaar alle oude takken en uitlopers – zo maak je voldoende ruimte vrij voor nieuw blad. Ook hoge bomen zijn een stuk beter bestand tegen de gure herfstwind, als ze goed teruggesnoeid zijn.

Grasmaaien

Om je gazon zo mooi mogelijk te houden, maai je het gras, voor de winter begint, nog een laatste keer. Waar je dit in de lente en zomer lekker kort maait, is het in de herfst verstandiger om het wat langer te laten – het groeit in deze tijd van het jaar namelijk een stuk minder hard aan. Voorkom kale plekken of dood gras door het gras rond oktober nog een laatste keer tot een hoogte van 5 centimeter te maaien.

Tropische planten naar binnen

Niet alle planten overleven de winter zelfstandig. Met name lentebloeiers hebben daar moeite mee. Zet ze in de schuur, voor het raam of in de woonkamer: zo blijven ze mooi en weet je zeker dat je tuin in het voorjaar weer voldoende kleur heeft.

Voer de vogeltjes

Zodra de temperaturen omlaag gaan, wordt het voor vogels veel moeilijker om aan hun eten te komen en gaan ze op zoek naar een veilige plek om te overwinteren. Hang een vogelhuisje op en verspreid vogelvoer door de tuin – dan zitten ze de hele winter goed.

Controleer de leidingen

Om te voorkomen dat je in de winter met een verstopte, bevroren leiding komt te zitten, is het slim om in het najaar even te controleren of alles er nog netjes bij ligt. Haal overtollig blad uit de afvoerpijp, zet de leidingen goed vast en controleer alles op lekkages.

De moestuin

pumpkins-1592901_1280

Heb je een moestuin? Ook die moet even flink aangepakt worden in het najaar. Haal blad weg om te zorgen dat de zon goed bij de vruchten kan, haal rot fruit regelmatig weg en wied al het onkruid. Een complete planning voor de moestuin vind je hier.

De vijver onderhouden

Om planten en vissen in je vijver een handje te helpen, is het belangrijk dat je de vijver goed onderhoudt. Haal gevallen bladeren zo snel mogelijk weg, en geef de hele vijver een goede schoonmaakbeurt. Dit is een flinke klus, maar door het in het najaar te doen (de planten zijn dan minder actief en zullen de boel dus minder snel weer vervuilen), ben je er de rest van het jaar vanaf.

Last but not least – haal de herfst in huis!

De herfst is een prachtig seizoen: geniet er dus volop van! Maak een leuk hoekje met pompoenen en kalebassen, hang gezellige verlichting op of installeer een warmtelamp bij de zithoek zodat je nog lekker lang buiten kan zitten.