In 9 stappen naar een perfect opgeruimde en georganiseerde kledingkast

Geen idee wat je aan moet trekken? Je bent niet de enige! Uit een Britse studie blijkt dat vrouwen gemiddeld 287 dagen van hun leven besteden aan het uitzoeken van een outfit. Dit komt deels doordat we geen idee hebben wat er eigenlijk in onze kast hangt… Goede reden dus om je kast eens grondig aan te pakken! In 9 stappen helpen wij je naar een opgeruimde en georganiseerde kast!

1. Alles moet eruit

Neem de tijd! Haal alles uit je kast en leg het op je bed. Als je geen tijd hebt om letterlijk je hele kast leeg te halen en op te ruimen, kan je ook per categorie werken, bijv: alle shirts, alle kleren die hangen, al je ondergoed en sokken, alle schoenen.

2. Maak schoon

Ieder gedeelte dat inmiddels leeg is, maak je schoon. Pak een emmer en vul hem met warm water en desgewenst een paar druppeltjes allesreiniger voor een frisse geur. Vervolgens maak je de kast schoon met een vochtig microvezeldoekje. Zorg dat je echt alle hoekjes bereikt, want daar hoopt de meeste viezigheid zich op.

3. Gooi weg!

Kledingkast opruimen

Nu is het allerengste moment aangebroken: kleren weggooien. Het wegdoen van je oude jeans of jurkje kan soms meer pijn opleveren dan het liefdesleed dat je ex je bezorgde. Dit helpt:

Stel een tijdspad op: Alles wat je in de afgelopen drie maanden aan hebt gehad mag sowieso blijven. Alles wat je tussen de laatste 3 en 12 maanden hebt gedragen, gaat op de misschien stapel. Kledingstukken die je langer dan 1 jaar niet aan hebt gehad, moeten weg (seizoenskleren uitgezonderd).

De “misschien stapel”: Alle kleren waar je intens blij van wordt, mag je houden. Kleren die je niks doen of die je zelfs lelijk vindt, moeten weg.

Kleren die niet meer passen: Het is best handig om kleren te bewaren die een maat groter of kleiner zijn dan je nu hebt. Dat geldt niet voor de kleren met 6 maten verschil of dat jurkje van toen je nog een puber was, die mogen nu wel eens op zoek naar een beter onderkomen!

Shop in je eigen kast: Door outfits te verzinnen met de kleren die je al hebt, kom je er achter wat je makkelijk en vaak kan combineren en wat eigenlijk nergens bij past. Hierdoor kom je er ook achter welke essentiële kledingstukken er nog missen!

4. Verkoop of doneer wat je niet meer wilt

Je kan de mooiste kledingstukken verkopen via Marktplaats of via Shpock. Kleren die niet meer mooi zijn, kan je doneren via de containers van het Rode Kruis.

5. Berg seizoenskleren op

Het bespaart veel ruimte om kleren van een ander seizoen niet in je kast te bewaren. Dus koop een aantal handige afsluitbare opbergdozen waar je tijdens de winter je shorts en zomerjurkjes in bewaart, en andersom, wollen truien en extra dekbedden tijdens de zomer als de mussen van het dak vallen.

6. Richt je kast efficiënt in

Kledingkast opruimen

Je kast is nu nog leeg dus dit is het perfecte moment om te bekijken of je efficiënt gebruikt maakt van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Richt je kast efficiënter in door gebruik te maken van multihangers, schoenendozen, ladeverdelers en opbergzakken die je kan ophangen aan een kledingroede.

7. Vouw alles netjes op

Nu kunnen al je kleren weer terug de kast in. Vouw alles netjes en met aandacht op (ook je ondergoed en sokken). Dan is de kans groter dat je het langer netjes houdt. Alles wat snel kreukt, hang je op. Verder berg je op per categorie (dus shirts bij elkaar, broeken, etc).

8. DIY: Outfit inspiratie

Kledingkast opruimen
Bron: Ikea

Weet je vaak ‘s ochtends niet zo goed wat je aan moet trekken? Een fantastische tip van Ikea is om een aantal foto’s van jezelf te maken met je lievelingskleren aan en die op de binnenkant van je kast te hangen. Als het je in de vroege ochtend niet lukt om kleren uit te zoeken, dan kies je gewoon een van die outfits! Je maakt deze moodboards door placemats van kurk op te hangen aan de binnenkant van je kast en er polaroids of normale foto’s met je favoriete kledingstukken en outfits op te plakken!

9. Opgeruimd staat netjes

Als finishing touch kan je zakjes met lavendel in je kast leggen voor de frisse geur en tegen de motten. Daarnaast raden we je aan om je gekreukte kleren na het wassen meteen te strijken: dat ziet er mooier uit en scheelt veel werk ‘s ochtends!

Doe jij liever leuke dingen in het weekend in plaats van het opruimen van je kast? Laat dat dan lekker aan een Helpling over en boek nu een schoonmaak met als extra schoonmaakdienst het opruimen en schoonmaken van je kledingkast

August werkt al geruime tijd als online marketeer voor Helpling en schrijft veel artikelen over het verfrissen en verfraaien van je woning.