7 waarheden en mythes over schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmaterialen

Onze keukenkastjes staan vol met allemaal verschillende chemische schoonmaakmiddelen. In een poging om het allemaal wat eenvoudiger te maken, maken we graag gebruik van grootmoeder’s ouderwetse maar effectieve tips. Bijvoorbeeld dat je cola kan gebruiken bij een verstopte wc. Maar werkt dat eigenlijk wel echt? Wij hebben het helemaal voor je uitgezocht!

1. Natuurazijn als wondermiddel voor alles – MYTHE

Hygiëne mythes - natuurazijn
“Gebruik azijn – het werkt altijd.” Nou… niet perse! Hoewel azijn voor sommige doeleinden heel goed werkt, moet je het nooit gebruiken bij natuurlijke steensoorten zoals graniet of marmer. Het zuur in het azijn is te agressief voor deze materialen en kan ze beschadigen.

2. Verwijder vlekken met bruisend water – WAAR

Hygiëne mythes - bruisend water
Weer een vlek op het tapijt? Bruiswater is in dit geval je redder in nood. Het koolzuur zorgt ervoor dat de vlek losweekt van de tapijtvezels. Zodra de vlek doorweekt is en het koolzuur zijn werk heeft gedaan, dep je de vlek met een oude handdoek op totdat hij weg is.

3. Schoonmaakhandschoenen zijn hygiënisch – MYTHE

Hygiëne mythes - schoonmaakhandschoenen
We dragen schoonmaakhandschoenen om ons te beschermen tegen bacteriën, terwijl de binnenkant van de handschoenen een stuk zorgwekkender is. De vochtigheid in de handschoenen creëert namelijk de perfecte leefomgeving voor bacillen. Niet zo fris dus!

4. Planten vechten mee tegen stof – WAAR

Hygiëne - planten
Stof is irritant en duikt na een schoonmaakbeurt vaak snel weer op, maar planten helpen je in dit geval zeker! Niet alleen fleuren ze een kamer op, maar ze filteren ook verontreinigende stoffen uit de lucht waardoor er minder stof op de oppervlaktes in je huis achterblijft.

5. Cola tegen een verstopte wc – MYTHE

Hygiëne mythes - cola
Je zou kunnen denken dat het koolzuur van cola ook werkt bij een verstopte wc. Hoewel het wel flink zal bruisen, doet het weinig tegen een flinke verstopping… Dus we raden je aan om de cola lekker op te drinken in plaats van in de wc te kieperen.

6. Zilver poetsen met tandpasta – WAAR

Hygiëne mythes - tandpasta
Tandpasta kan echt gebruikt worden om zilver mee te poetsen (door het bestandsdeel kiezelzuur dat er in zit). Wrijf je zilveren sieraden en bestek in met wat tandpasta en gebruik een tandenborstel om de kleinste hoekjes en gaatjes te bereiken. Spoel de tandpasta vervolgens af door het in warm water te dompelen en je zilver zal weer mooi glanzen.

7. Ketchup om pannen mee schoon te maken – WAAR

Hygiëne mythes - ketchup
Glanzen je pannen nog, maar is de onderkant al jaren bruin? Je kan bijna niet geloven dat dit werkt, maar… ketchup helpt! Roestvrij stalen pannen hebben meestal een laag koper die tijdens het koken bruinig wordt door de koperoxide die dan vrijkomt. Keer je pan om, smeer hem flink in met ketchup en laat een half uur intrekken. Spoel daarna af en de bruine laag is verdwenen!

Weet je wie je ook kan helpen om allerlei hygiëne mythes te doorbreken? Je eigen huishoudelijke hulp! Die weet precies hoe je moet schoonmaken. Heb je nog geen eigen huishoudelijke hulp, maar wel benieuwd hoe dat dan precies werkt via Helpling? Neem eens een kijkje op deze pagina voor het overzicht van alle schoonmaakdiensten die een hulp voor je zou kunnen doen.

Wil je meer tips op het gebied van schoonmaken of ben je op zoek naar huishoudelijke inspiratie? Bekijk onze andere blogs!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.