Met de opruimtactiek van deze Professional Organizer krijg jij je droomhuis!

Het voorjaar is begonnen en dat betekent… poetsen! Vroeger werd tijdens de grote schoonmaak alles gepoetst, geklopt, gewassen, geborsteld en schoongemaakt in de lente. Dat was voor de oorlog ook absoluut geen overbodige luxe. De huizen waren vochtig en donker en er werd vaak nog op open vuur gekookt. Gelukkig is die tijd voorbij. Maar op een of andere manier zit die drang om fris en schoon de lente tegemoet te gaan tóch nog in onze genen! Mijn advies voordat je aan de voorjaarsschoonmaak begint, luidt: Ruim eerst op! Want hoe kun je nou goed schoonmaken als er overal stapels boeken, stoelen met kleding en opgehoopte wasmanden staan?

Daarom vertel ik jullie graag over mijn simpele opruimmethode, waarmee je vandaag nog aan de slag kunt gaan. Dan kun je daarna snel een afspraak maken met een hulp via Helpling om je te helpen met de voorjaarsschoonmaak.

Stap 1: Visualiseer meer

Neem, voordat je begint met opruimen in een bepaalde kamer, even de tijd om je ideale leven en je ideale leefomgeving voor te stellen. Dus ga lekker met je benen omhoog zitten en visualiseer in detail hoe de kamer eruit moet zien. Zet dit in contrast met hoe het er nu uitziet en bedenk welke stappen je moet nemen om tot dat ideaalbeeld te komen!

Stap 2: Bereid je goed voor

Kies een startplek uit om op te ruimen. Begin op de plek waar je op dit moment het meeste last hebt van rommel of chaos. Kies vervolgens een dag uit waarop je uitgerust bent en tijd hebt om op te ruimen. Noteer deze dag in je agenda en bepaal hoeveel tijd je voor het opruimen wil uittrekken. Ook heel belangrijk: Stel jezelf een leuke beloning in het vooruitzicht voor als de klus geklaard is!

Zorg dat je voor opruimdag alle benodigde spullen bij elkaar verzamelt zodat je op opruimdag direct van start kan. Ik raad aan om in ieder geval 3 dozen of klapkratten in huis te hebben:
Doos 1: Alles wat mag blijven en op deze plek hoort
Doos 2: Alles wat mag blijven maar naar een andere plek moet
Doos 3: Alles wat gedoneerd of verkocht mag worden

Daarnaast is het ook handig om het volgende te hebben: een (flink) aantal vuilniszakken, een stofzuiger, een emmer, een dweil en allesreiniger.

Stap 3: Sorteren kun je leren

Het is beter om een kleine, overzichtelijke plek als startplek te kiezen, zoals een tafel of een keukenkast, dan het meteen heel groots aan te willen pakken. Dan raak je namelijk eerder ontmoedigt! Verdeel het grote plan (bijv. de keuken opruimen) dus in kleine overzichtelijke stappen en begin met de kleinste stap (bijv. de keukenlade opruimen).

Sorteer de spullen die op de startplek staan. Pak alles vast en stop het in de juiste doos. Vraag jezelf bij ieder item af:
1) Wil ik het houden?
2) Zo ja, hoort het op deze plek of ergens anders? Deze plek → doos 1, andere plek: doos 2.
3) Zo nee, wil ik het doneren of gooi ik het weg? Doneren → doos 3, weggooien: vuilniszak.

Als de startplek helemaal leeg is, maak je deze goed schoon met een sopje.

Tip: Stop nooit, maar dan ook echt nooit, iets wat je nog wilt bewaren in een vuilniszak. Er komt gegarandeerd een dag dat iemand denkt dat het op straat mag en dan ben je het voorgoed kwijt.

Stap 4: Deel opnieuw in

Gooi alle vuilniszakken weg (ja echt!). Haal de spullen die je wil verkopen uit de desbetreffende doos, leg ze op een plek waar ze niet in de weg liggen en kies nu een moment wanneer je die spullen op Marktplaats gaat zetten. Zet de doos met spullen die gedoneerd moeten worden vast in de gang of in de auto. Prik nu ook alvast een datum en tijd wanneer je deze spullen naar de Kringloop brengt.

Zet de doos met spullen die ergens anders in huis moeten op een tijdelijke plek waar hij niet in de weg staat, maar begin nog niet met opruimen! Waarschijnlijk zitten hier spullen in die je op verschillende plekken in je huis moet opbergen. Elke keer als je een bepaalde plek hebt opgeruimd, kan je spullen die hier ook horen uit deze doos halen en terugplaatsen. Als je dit proces omdraait, maak je het opruimen alleen maar lastiger.

En de spullen die mogen blijven op de startplek kan je terugzetten op de startplek.

Heb je na het lezen van dit stappenplan toch nog moeite met aan de slag gaan met opruimen? Vind je het moeilijk om afscheid te nemen van spullen waar je geen plek meer voor hebt? Kun je jouw opgeruimde huis moeilijk opgeruimd houden? Of wil je heel graag opruimen, maar weet je niet waar je alles handig op kunt bergen? Maak dan een afspraak met een professional organizer, zoals Flennie Helpt. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.