Zo ga je de strijd aan met hardnekkige vlekken

Je kent het wel… Je zit lekker te eten en opeens valt er iets in je schoot. Nee!! Je durft niet te kijken, maar je weet eigenlijk al dat het een dikke klodder mayo is. Vooral vetvlekken lijken soms onmogelijk om uit je kleren te krijgen. Gelukkig weten onze vrienden van FreshFolds, de wasservice voor al je kleren, daar alles van en geven ze in deze blog hun beste tips en tricks bloot om zelfs de meest hardnekkige vlekken te verwijderen.

Ketchupvlekken: rood en gevaarlijk

vlekken verwijderen

Heerlijk zo’n driedubbele burger met alles erop en eraan. Bij het eten van dit monster ben je naast het nuttigen van meer dan je dagelijkse aanbevolen calorieën ook nog eens zeer kwetsbaar voor vlekken van al die sauzen! Ja hoor, daar is de ketchup die rechtstreeks op je favo shirt drupt, wat nu?

Lauw water + afwasmiddel

Handel snel, want als de vlek nog nat is, kan je hem makkelijker weghalen. Maak een sopje van lauw water en afwasmiddel. Haal allereerst de ketchup van je kleding met een lepel of mes (zonder kartels), dep daarna met een behoorlijke natte doek voorzichtig het sopje op de vlek. Wanneer de vlek eenmaal iets minder hardnekkig is geworden haal de bevuilde stof dan nog even goed door het sopje heen (zodat het echt goed nat is) en was het daarna mee met de normale was.

Zo groen als gras

vlekken verwijderen

Je hebt een heerlijk middagje in het park gezeten… Maar als je opstaat zie je dat die lichte broek niet meer zo licht is, maar zo groen als gras! Geen paniek, hier twee tips om die grasvlekken weer snel te laten verdwijnen:

Vlekken verwijderen met behulp van ammonia

De eerste en tevens ook de meest ingewikkelde methode om grasvlekken te verwijderen is om als een heuse scheikundige een mengsel te maken van ammonia, zuivere alcohol en heet water. De verhouding bestaat uit 1 deel ammonia, 2 delen zuivere alcohol en 3 delen heet water. Let op: dit brouwseltje werkt alleen wanneer het echt goed warm is. Maak een stuk keukenrol nat met dit het mengsel en dep het op de grasvlek. Lichtjes wrijven mag, maar wrijf het niet zo hard dat je de vlek juist erger maakt. Spoel vervolgens uit met warm water en was zoals gebruikelijk.

Gebruik groene zeep

Ben je niet scheikundig genoeg voor het bovenstaande? Ga dan voor deze manier: Smeer de vlek flink in met groene zeep. Stop het desbetreffende kledingstuk in de wasmachine en draai je was op een normaal wasprogramma, het liefst minimaal 40 graden. Als de was klaar is, is de vlek ook verdwenen!

De grootste boosdoener: vet

vlekken verwijderen

Nog even die laatste hap van je hamburger nemen en {PATS} een mega mayovlek op je shirt! Wees gerust, we hebben goede tips voor je.

Gebruik talkpoeder niet voor babybilletjes maar voor vlekken

Kom je er pas laat achter dat je een vetvlek op je kleren hebt of kan je de vlek niet direct behandelen? Gebruik dan talkpoeder. Strooi behoorlijk wat talkpoeder over de vlek en laat het intrekken, stop het kledingstuk vervolgens bij de rest van je was en laat die wasmachine maar draaien!

Afwasmiddel

Smeer de vlek geheel in met afwasmiddel en laat dit een uurtje intrekken. Het afwasmiddel zorgt er namelijk voor dat het vet wordt afgebroken, niet alleen bij normale vetvetten maar ook bijvoorbeeld het vet van een fietsketting! Wanneer het uurtje voorbij is kan het gewoon met de rest van de was de wasmachine in.

Natuurazijn

Een vetvlek op je suède bordeelsluipers of hakken? Pak dan gauw een (schone) tandenborstel, vul een beker met natuurazijn en poets de vlek voorzichtig weg (wel zachtjes anders verpest je de kwaliteit van het suède). Spoel daarna af met lauw water en laat opdrogen op een plek uit de zon.

Wijn… toch niet zo fijn!

vlekken verwijderen

Iedereen maakt het wel eens mee: Een klunzige ober. Je bent lekker aan het genieten van je eten en plotseling gooit de ober een glas wijn in je nek: wat nu?

Lauw of warm water

Probeer de wijnvlek gelijk te deppen met lauw of warm water, want snelle actie maakt een wereld van verschil! Wanneer de vlek nog niet de kans heeft om te hechten, zal deze zo goed als verdwijnen. Let op: Niet wrijven, want dan werk je de vlek alleen maar meer in de kleding.

Melk

Mocht die vlek nou nog niet weg zijn, gun je kledingstuk dan een nachtje wellness in een melkbad. Na een nachtje in dit bad is je bevlekte kleding helemaal ontspannen en uitgerust. Stop het vervolgens in de wasmachine en de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Chocola is erg lekker, maar de vlekken des te erger

vlekken verwijderen

Vooral vrouwen zijn verslaafd aan chocola (en kinderen vinden het ook heerlijk) en inmiddels is ook bewezen dat je er echt gelukkig van kan worden. Maar waar je minder gelukkig van wordt, zijn vlekken die veroorzaakt zijn door chocola..

Koffiemelk

Doordrenk de vlek met koffiemelk (of eventueel normale melk), laat dit een half uur intrekken en gooi het in de was. De chocola lost op in de melk waardoor het er in de wasmachine vrij makkelijk uitgaat.

Wasbenzine

Pak een keukenrol, wasbenzine en een oude handdoek. Plaats de oude handdoek onder de stof van de vlek. Dep vervolgens met de keukenrol wasbenzine op de vlek. Hierdoor trekt de chocolade in de handdoek. Dit kan je een paar keer herhalen totdat er alleen een natte plek van de wasbenzine overblijft. Gooi het in de wasmachine en het komt er stralend uit.

Lippenstift blijft risky

vlekken verwijderen

Het ziet er natuurlijk prachtig uit, een paar van die mooie rood gestifte lippen, maar wat kunnen deze voor een hoop ellende zorgen. Lippenstift is toch wel een van de meest hardnekkige vlekken die we kennen! Het belangrijkste is dat je in ieder geval niet gaat wrijven, want dit maakt de vlek alleen maar hardnekkiger.

Vlekken verwijderen met alcohol

Het is belangrijk bij een lippenstiftvlek dat de deze goed ontvet wordt. Dit doe je gemakkelijk met wat pure alcohol. Aangezien je absoluut niet mag wrijven, is het handig om te deppen met watten. Doordrenk de watten met alcohol en leg het op de lippenstiftvlek met een oude handdoek onder de bevlekte stof. Zo trekt langzaamaan het vet van de vlek in de handdoek eronder. Als het een paar minuten heeft ingetrokken kan je het ook nog een beetje deppen om het laatste beetje vet als het ware de handdoek in te drukken. Vervolgens in de wasmachine en klaar is kees!

Nicky houdt je via de blog op de hoogte van alles wat er bij Helpling achter de schermen gebeurt, interviewt zowel klanten als hulpen én schrijft artikelen met de allerbeste huishoudtips! Ze wil iedere lezer inspireren om met liefde, aandacht en natuurlijke schoonmaakproducten tijd te besteden aan het schoonmaken en opruimen van hun huis.