Ergernissen in het huishouden

Het huishouden is vaak al een ergernis op zichzelf. Constant terugkomende klusjes, die niemand wil doen. Maar zelfstandig wonen betekent voor de meeste van ons ook dat we onze eigen rommel (en vaak die van een ander) moeten opruimen. De volgende ergernissen worden het meest genoemd.

1. Koffiekopjes waar nog een bodempje in zit

Iedere dag stapelt de afwas weer op en eigenlijk maakt het niet uit of je het met de hand doet of de vaatwasser inzet. Het blijft een onaangename klus. De beelden van een stel dat gelukkig en verliefd in de keuken staat om de afwas te doen, lijkt beslist een fantasie. Want wie regelmatig afwast, kent ook die extra ergernis bij deze klus: espresso kopjes waarin een restje is blijven zitten, waarmee je altijd vlekken maakt op kleding of interieur. Is mijn espresso dan niet lekker genoeg, vraag je je vertwijfeld af.

2. Gescheurde vuilniszak

Voor het milieu sorteren we ieder stukje afval zo zorgvuldig dat het wel op een bijbaan lijkt. Voor de meeste afvalstoffen is er een container of een plastic zak beschikbaar. Glas brengen we even naar de glasbak en plastic en andere verpakkingen komen keurig in de daarvoor bestemde bak of zak terecht. Dan is er nog het groenafval waar al niet meer overal en groenbak voor beschikbaar is. En tenslotte is er nog restafval. Op de een of andere manier heeft dat altijd die onaangename geur die doet denken aan een voorbijrijdende vuilniswagen. En uiteraard is het juist die vuilniszak die scheurt.

3. Ongewenste ‘cadeautjes’ van huisdieren

Heb je zo’n vierpotig knuffeldier hebt rondlopen dat een kat of hond moet voorstellen? Dan ken je ook die ‘verrassing’ als je in de ochtend nog op blote voeten rondloopt. Oeps, gelukkig net gemist, maar wie moet het op een nuchtere maag schoonmaken? De dader meldt zich meestal meteen daarna en doet alsof er niets is gebeurd.

4. De was die overal rond slingert

In vrijwel iedere badkamer in ons land staat er eentje: een wasmand. Nu zou je denken dat alle medebewoners het nut daarvan inzien. Tenslotte komen ze ook iedere dag meerdere keren in de kamer, dus is het niet veel moeite. En toch moet jij voordat de was in gang wordt gezet overal wasgoed verzamelen. Na een tijdje krijg je ervaring en weet je op welke onwaarschijnlijk plekken je het beste kan zoeken. Het schijnt echter onmogelijk te zijn om de bedoeling van die wasmand duidelijk te maken.

5. Stofzuigen

Als er een huishoudelijke ergernis is die iedereen kent, is dat uiteraard de stofzuiger. De geldt niet alleen voor degene die de klus moet doen, maar voor iedereen thuis. Zodra het geloei van het beest door het huis klinkt, wordt er door alle aanwezigen gezucht, de rust is voorbij. De slimme kat zoekt een plekje waar ze geen last heeft van het monster. De domme hond weet niet wat te doen, aanvallen of vluchten, en zorgt voor extra lawaai met zijn geblaf. En iedere huisgenoot die je tegenkomt, werpt je een onvriendelijke blik toe. Net alsof jij het doet om hen te plagen. Het blijkt overigens wel dat mannen dit een van de minst vervelende klusjes vinden in het huishouden.